StartsidenTips og rådGuider

Å male tak

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Kampanjedager! Se alle våre tilbud her.

 

 

Begynn med taket (himlingen) dersom hele rommet skal pusses opp. Siden det ikke blir noen slitasje oppe i høyden, kan arbeidet eller metodene ofte forenkles.

Vond arbeidsstilling og stiv nakke er kanskje det du kvier deg til, men dersom du bruker forlengerskaft, kan du i mange tilfeller arbeide stående på gulvet. Dette letter jobben vesentlig og gjør den ikke minst raskere. Men du må nok opp på stige eller gardintrapp og pirke enkelte steder likevel!

Maling på takplater

Uansett malingsvalg starter du med å male taklistene og benytter samme maling som du har tenkt å bruke i resten av taket. Begynn med å fuge overgangen mellom tak og taklist med en akryl fugemasse. Legg også på malingen noen cm ut på takflaten, slik at rullejobben blir enklere siden.

Hvis veggene også skal males, er det ikke noe i veien for at du samtidig maler med takmalingen et par cm ned på veggen. Det gjør overgangene penere til slutt.

Når du har malt taklistene, starter malingen av selve takflaten. Paneltak som males med alkydmaling, må males med en bred pensel i panelets lengderetning og ikke mer enn 4–5 bord av gangen. Stryk malingen godt ut, men bruk ikke for lite maling. Penselen skal ikke strykes tørr.

Andre tak av puss, betong, papir eller plateunderlag rulles med matt lateksmaling. Start med å rulle et felt ut fra det ene hjørnet. Så tar du neste felt langs den malte taklisten og fortsetter videre bortover taket til du når listen i motsatt ende av rommet. La ikke feltet utover taket bli for bredt. Da tar det lengre tid før du kan begynne på neste «belte» bortover taket, og malingen har begynt å tørke. Da river du opp halvtørr maling med rullen, og det vil kunne synes som skjolder.

På denne måten arbeider du deg innover taket til du når den taklisten som er motsatt den du startet ved. Det første strøket er nå ferdig, og når malingen er helt tørr, gjentar du samme operasjon.

Til matt maling på takplater bruker du langhåret rull. Luven er så lang at den går ned i alle V-spor. Men er sporene ekstra dype, bør du først male dem med pensel.

Folierte takplater skal ikke males, kun vaskes med husvask eller annet mildt rengjøringsmiddel i vannet. Men dersom platene har fått skader, sparkles og behandles de som panelplater ellers, og males med vannbasert interiørmaling.

SJEKK VÅRT UTVALG AV INNENDØRSMALING HER

Malt panel i taket

Malt panel gir rommet en helt annen karakter enn ubehandlete bord. Rommet blir lettere og jevnere samtidig som takhøyden visuelt sett blir større og rommet får et mer nostalgisk uttrykk. På furubord bør du flekke alle kvistene med kvistlakk, mens dette ikke er nødvendig på gran dersom kvistene ikke er spesielt store.

Eventuelle sår og sprekker sparkles, gjerne med elastisk akrylfugemasse, men pass på at du ikke påfører sparkelmasse i profilene eller fugene. Deretter grunner du det hele med egen grunningsmaling for panel. Som oftest går det fint om du tar alt i ett – både profilene og flatene – med samme pensel. Vi anbefaler en forholdsvis bred flatpensel, eller en ovalpensel.

Etter tørk må du slipe lett for å bli kvitt fiberreising, og så påføre to strøk til. Mellom disse strøkene er det vanligvis ikke nødvendig å slipe, men med fint slipepapir i lett hånd som «feier» over, kan likevel være nyttig. Husk å støvsuge og å tørke av med en fuktig klut!

Er himlingsbordene malt fra før, er første punkt en god vask, eventuelt også mattsliping – deretter begynner du med eventuell sparkling. Slip lett og påfør ett eller to strøk maling, avhengig av dekkevnen og om du skal skifte farge eller ikke. Stryk malingen ut i full lengde, i felt på to–tre bord om gangen.

Hvittet tak

Hvittete (kalkete eller limfargede tak) var vanlig i tidligere tider, og selv om de fleste av dem har blitt vasket ned og malt med moderne malinger, finnes de fortsatt. Dersom du gjerne vil male taket i stedet, kan du følge en av disse framgangsmåtene.

  • Dersom hvittingen er fast og fin: Kjøp en seis (en slags primer) hos fargehandleren. Denne forankrer seg i overflaten og binder hvittingen til en malingssikker overflate. Deretter maler du to strøk akrylmaling.

  • Er hvittingen tykk og delvis løs:Dekk godt til vegger, møbler og gulv. Vask ned og bløt opp hvittingen lag for lag med lunkent vann tilsatt grovrent, samtidig som du skraper.

  • Vask til slutt med rent vann. Arbeidet er en ordentlig grisejobb, men nødvendig.

  • Påfør en emulsjonsgrunning, deretter to strøk akrylmaling.

Tips og råd

Reparasjon av stukkatur

Stukk eller stukkatur er laget av gips, og må for all del tas vare på. Men dessverre er stukken ikke særlig solid, den sprekker i rystelser, og særlig er hjørnene utsatt. Det kan også hende hele deler faller av. I så fall må du kontakte en gipsmaker eller modellør. Sprekker i vanlig stukkatur utbedres på denne måten:

  • Kalkhvittet stukk: Vask skaden med myk pensel og litt vann, men ikke gjør stukken for våt.

  • Akrylmalt stukk: Påfør tapetklister på skadeområdet, dette skal løse opp malingen, som nå kan skrapes varsomt av. Deretter vasker du forsiktig som nevnt over.

  • Bland gipspulver med vann til en passe grøt, men ikke lag for mye om gangen, gipsen stivner fort.

  • La massen stå noen minutter, og press den så inn i sår og sprekker med fugeskje, trepinne eller det verktøy som passer best i hvert enkelt tilfelle.

  • Jevn gipsmassen med fuktig pensel, og form den. La tørke.

  • Mal stukken med kalkmaling/hvitting, eller med akryl- maling dersom dette er brukt tidligere.
Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.