StartsidenTips og rådGuider

Åpen bokhylle


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Denne hylla er uten faste sider og rygg. Til tross for det er den stiv og solid, rimelig å lage og meget lett. Den har ingen typisk bakside og kan godt være frittstående for å dele opp rommet i flere soner.

Denne bokhylla har faste hyller som er klemt fast i trange spor i beina. Dette gjør at den er stødig selv uten avstiving i form av en bakplate eller kryss på baksiden. Det er ganske stor avstand mellom hyllene, så det er plass til både store bøker og pyntegjenstander.

Slik gjør du

Kutt til de fire lektene i hyllas fulle høyde etter målene på tegningen. Vår hylle er 140 cm høy, men du kan godt lage den høyere, for eksempel 180 cm og sette inn en eller flere ekstra hyller.

Kutt til de korte lektestumpene til sokkelen under nederste hylle og spikre og lim dem til de lange lektene. Sag så til bitene som bestemmer avstanden mellom hyllene. Legg to av de lange lektene på et flatt underlag med ca. 90 cm avstand. Plasser en hylle oppå lektene og trykk den mot sokkelen, slik tegningen viser. Juster avstanden mellom beina. Her er hyllene montert med et lite utstikk på gavlene – ca. 1/2 til 1 centimeter. Det er fordi at små unøyaktigheter ikke så lett skal synes.

Det kan være greit å være to når hyllene skal monteres, slik at en presser hylla mot sokkelen mens den andre fester avstandslektene. Spikre og lim avstandslekten til den lange lekten mens du trykker den mot hylla. Snu hylla så den står oppreist og gjør det samme med de siste to beina.

Så bygger du deg oppover på samme måte, hylle for hylle, og til slutt finskjærer du lektene på toppen, hvis du trenger det.

Du kan selvfølgelig velge en annen avstand mellom hyllene enn vi har vist her, eller variere avstanden mellom hyllene. Det bestemmer lengden på avstandslektene. Ønsker du en mer fleksibel hylle, kan du enkelt bygge den med øverste, midterste og nederste hyller faste, og spor der du kan skyve inn løse hyller mellom disse. Sporene til de løse hyllene må være litt romslige, slik at hylla lar seg skyve inn uten å kile seg fast. Du kan for eksempel bruke 10 cm lange avstandsklosser i hele hyllas høyde.

Hvordan lage plantehylle selv Byggmakker

Hvordan lage plantehylle selv

01.04.2020

La deg inspirere — skap en grønn oase ute. Enten du har en stor terrasse eller liten balkong - elsker å dyrke urter eller er glad i fargerike blomster er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?

Slik lager du kaffestativ for håndbrygget kaffe Byggmakker

Slik lager du kaffestativ for håndbrygget kaffe

26.02.2020

Liker du en skikkelig god kopp kaffe, da er sakte håndbrygget kaffe noe du absolutt bør forsøke. Her viser Snekker Niklas deg hvordan du enkelt lager et smart kaffestativ. Snart er kaffen klar!

DIY: Lag ditt eget nattbord Byggmakker

DIY: Lag ditt eget nattbord

24.01.2020

Her viser Snekker Niklas deg hvordan du på 1-2-3 lager ditt eget personlige nattbord. Interiør trenger ikke koste skjorta for å være fint. Det fikser du!

Hvordan lage juletreformet hylle Byggmakker

Hvordan lage juletreformet hylle

27.11.2019