StartsidenTips og rådGuider

Beskjæringsguide: Dette er hageekspertenes tips

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Du trenger ikke mer enn basiskunnskap og de riktige redskapene for å gjøre hagen din klar til utesesongen.

Gleder du deg til å nyte lange vår- og sommerdager ute i hagen? Før du setter opp hagemøblene og drar fram grillen bør du sørge for at uteområdet er rent, pent og ryddig.

Få kontroll på ugress, busker og trær som fort vokser i alle retninger uten regelmessig beskjæring.

— Beskjæring er viktig av flere grunner. For det første blir hagevekstene finere med tilpassing og forming. For det andre er det sunt for plantene når veksten holdes nede, og det vil gagne fremtidige skudd og avlinger, forteller Atle Olsen i Fiskars.

Her kan du lese om alt fra når på året du bør beskjære busker og trær, til hvilke redskaper som passer best for akkurat din type hage.

Et penere resultat: Buskene liker å bli beskåret. Samtidig gir det et penere resultat. Foto: Fiskars.

Beskjæring i fire årstider

Det viktigste med beskjæring er at det faktisk blir gjort. Du bør likevel ha et bevisst forhold til hvilke vekster som bør beskjæres når.

Vår
Om våren bør du beskjære busker og trær som forventes å blomstre til sommeren. Pass på å ikke ta for mye hvis vekstperioden allerede er i gang. Frukttrær kan også beskjæres om våren.

Sommer
Om sommeren bør du beskjære busker og trær med mye sevje, som lønnetrær, plommetrær, kirsebærtrær og bjørk. Beskjæringen gjøres altså etter at trærne har vokst fra seg om våren.

Høst
Om høsten er det lurt å beskjære alle friske busker, planter og trær slik at utgangspunktet blir så godt som mulig når våren kommer.

Vinter
Om vinteren bør du beskjære alle trær med barnåler. Dersom vinteren tillater det, kan det dessuten være et godt tidspunkt å «tjuvstarte» litt på våren.

Velg hageriktig redskap til jobben

Når du beskjærer trær og planter er det viktig å velge riktig redskap. Det er relativt enkelt, så lenge du forsikrer deg om at redskapet er egnet for oppgaven du skal utføre fra produsentens side.

Grener under 20 millimeter i diameter
Bruk en beskjæringssaks. Den er beregnet på små grener og kvister, samt forming av trær og busker.

Grener over 20 millimeter i diameter
En to-hånds rydningssaks er det som kreves for så store grener som dette. Velg en saks med utveksling, så får du en betydelig kraftbesparelse for hvert klipp. Dette kan være en tung jobb hvis det er mange grener som skal beskjæres.

Høye trær og busker
Her anbefaler vi å bruke en multikutter. Den rekker du helt opp i trekronene med, og i tillegg kan du påmontere en sag for de aller største grenene. Dette nyttige hageredskapet kan også benyttes til bruk langs bakken, så du slipper å bøye deg eller sitte på huk eller på knærne.

– I tillegg anbefaler vi å ha en vanlig hekksaks lett tilgjengelig. Denne kan du bruke til å forme busker og hekker, slik at du får rette og fine linjer i ditt uteområde, tipser Olsen.

Tett inntil grenen: For best resultat, kutt så nærme hovedgreinen som mulig. Foto: Fiskars.

 

Slik beskjærer du riktig

Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal beskjære riktig. I den anledning har Olsen noen enkle huskeregler.  

– Kutt alle greiner så nær stammen eller hovedgreinen som mulig. Da beskytter du den mot rotsopp. Når det gjelder hekker og busker, lønner det seg alltid å kutte nærmest mulig bakken. Da vil det komme nye skudd nedenifra, fremfor at det utvikler seg en større og tettere busk på toppen, tipser han.  

Velg riktige gipsplater til hjemmet ditt Byggmakker

Velg riktige gipsplater til hjemmet ditt

03.03.2021

Skal du pusse opp? Med gipsplater på vegger og i tak får du brannsikre, lydisolerte rom med behagelig inneklima. Les videre og finn ut hvilke gipsplater som egner seg best til ulike rom.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser du!

Dugnad i hagen - Vi har tipsene og produktene Byggmakker

Dugnad i hagen - Vi har tipsene og produktene

10.04.2018

Hvis du er glad i hagearbeid, vil du ha de beste redskapene til enhver hageoppgave. Å holde på ute gjør oss glade.