StartsidenTips og rådGuider

Bli en maleproff

 

Når du skal male tak og vegger i et rom er det noen ting du må tenke på. Her gir vi deg noen smarte tips om forarbeidet, malingsteknikk og hvilke verktøy du trenger for å lykkes.

Slik maler du taket

 1. Det å male tak krever en litt annerledes arbeidsstilling enn andre typer malingsjobber. Tips nummer én blir derfor å bruke et forlengerskaft som du kan feste på rullen.

 2. Begynn med å sjekke hvilken forfatning taket er i. Overflaten skal være ren og jevn uten merker. Eventuelle spikerhull skal sparkles og slipes ned.

 3. Dekk til lister med maskeringsteip, og beskytt gulv og vegger med plast før du begynner å male.

 4. Begynn med å male alle taklistene i rommet med en langpensel. Bruk deretter rulle fra list til list, og fortsett til hele takflaten er dekket. Bruk eventuelt en langpensel om det er vanskelig å komme til inn mot listene.

 5. La malingen tørke før du påfører neste strøk. Etter det andre malingsstrøket fjerner du maskeringsteipen før malingen har tørket.


Se vårt utvalg av pensler og annet malingstilbehør her 

Maskering. En god maskeringstape er alfa og omega for et profesjonelt maleresultat.

Slik maler du veggen

 1. Det er samme utgangspunkt for veggene som for taket – overflaten skal være ren og jevn uten hull og merker. Sparkle og slip ved behov.

 2. Mal deretter med pensel rundt lister og hjørner og rundt strømuttak og strømbrytere.

 3. Bytt til en liten rulle og mal over de samme flatene som du malte med penselen. Hvis det er steder der rullen ikke kommer helt til, kan du trykke på malingen klattvis med penselen for å få en rullestruktur.

 4. Mal deretter resten av veggen med en stor rulle, og bruk gjerne forlengerskaft for en mer effektiv fremgangsmåte.

 5. La malingen tørke før du påfører det andre strøket med maling.

 6. Husk å fjerne maskeringsteipen med en gang du er ferdig.

Se video: Hvordan male gipsvegg >

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Slik lager du kaffestativ for håndbrygget kaffe Byggmakker

Slik lager du kaffestativ for håndbrygget kaffe

26.02.2020

Liker du en skikkelig god kopp kaffe, da er sakte håndbrygget kaffe noe du absolutt bør forsøke. Her viser vi deg hvordan du enkelt lager et smart kaffestativ. Snart er kaffen klar!