StartsidenTips og rådGuider

DIY: Blomsterkasse av restematerialer

Det er en fordel å kunne utnytte restene av trykkimpregnerte materialer. De skal som kjent ikke brennes, men leveres inn som spesialavfall. Du kan for eksempel benytte de korte stumpene til blomsterkasser og slå to fluer i én smekk – du får gratis blomsterkasser samtidig som du sparer miljøet.

Denne blomsterkassas skrå form kommer av byggemåten, der hver «omgang» med bord festes utenpå bordene i omgangen under. Kassene kan bygges så høye du ønsker, på det viste eksempelet er det brukt tre bordhøyder, som passer til vanlige sommerblomster. Den nederste bordhøyden er tenkt å inneholde et undervanningskammer eller et drenslag av lecagrus.

Slik gjør du

  1. Sag til de fire første bordene, som her er 120 mm brede og 24 cm lange, og fest de første motstående sidebordene inn i endene av bunnbordene med to skruer i hver.
  2. Sag til fire nye bord som er to bordtykkelser lengre enn de første bordene, altså 29,6 cm – mål for sikkerhets skyld fra ytterkanten av det ene sidebordet til det andre. Skru de første to med to skruer inn i hver ende av de to første sidebordene, og med en skrue i hvert bunnbord.

  3. De to neste bordene blir begynnelsen på neste skift. Skru disse bordene inn i de første sidebordene i forrige skift med en overlapp på ca. en bordtykkelse. Sett en strek langsetter bordene, parallelt med kanten, slik at kassa ikke blir skjev. Skru også en skrue inn i endeveden på de andre sidebordene i første skift, ca. 2,5 cm fra toppen. Pass på at du hele tiden får den synlige endeveden i samme retning.

  4. Fortsett på samme måte til du har oppnådd ønsket høyde. Ikke sag til alle bordene på en gang, selv om lengden teoretisk økes med to bordtykkelser for hvert fjerde bord. Det lønner seg å måle opp bordene etter hvert som du bygger deg oppover, for å kunne justere for eventuelle unøyaktigheter i forrige skift. Det kan være kuving som du ikke får rettet opp, varierende tykkelse på bordene på grunn av ulik fuktighet, og ikke minst målefeil som du ellers vil dra med deg fra skift til skift.

  5. På toppen har vi lagt en ramme av liggende bord. Du kan velge å gjære hjørnene eller lage en litt røffere variant med rett avkuttede bord, som vist her. Den brede kanten understreker kassas stil, gir plass til steiner og pyntegjenstander og gjør at hengeplantene spres vakkert utover.

  6. Fôr det nederste skiftet i kassa med plast og fyll i løsleca, eller lag en undervanningskasse ved å legge to 95 mm brede bord eller en platebit løst oppå kanten av det første skiftet, som nå blir vannbeholderen. Sag et hakk eller et hjørne av det ene bordet og stikk et påfyllingsrør gjennom bordet og ned i vannbeholderen. Det må være såpass åpning mellom bordene og kassa at du får plass til en sugematte som legges over bordene og når ned til bunnen av kassa. Legg en fiber- duk eller en gammel strømpebukse over sugematta, slik at jord ikke drysser ned i vannlageret, og fyll opp med jord. Pass på å bore et hull i det ene sidebordet like over vann- beholderen, eller lecakulene, slik at plantene ikke blir stående i vann hvis det regner eller du fyller på for mye vann.

 

Dettte trenger du

Her har vi benyttet korte stumper av 28 x 120 mm terrassebord, til sammen ca. 7 meter, men du kan også bruke 22 x 95 mm, hvis du legger til en ekstra omgang. Bunnen avgjør hvor bred kassa skal bli. Skal kassa bygges høyere enn her, bør ikke bunnen være for liten, slik at den velter.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord Byggmakker

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord

13.01.2021

Her viser vi deg hvordan du enkelt lager et smart og stilig lite sidebord på din sofa eller til godstolen. Se video nedenfor, og følg instruksjonen steg for steg for å lage denne selv.

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr Byggmakker

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr

17.12.2020

Barn elsker kosedyr, og det blir fort veldig mange av de. Her har vi laget en smart og fin oppbevaringsløsning der barna selv kan være med å rydde. Kanskje barna får være med velge farge på oppbevaringsløsningen også? Se skisse, materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser dere!

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser du!