K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygge levegg – 8 tips til hvordan du gjør det

En levegg skjermer for innsyn, demper vind, kan hjelpe mot støy, og gir deg en lun og etterlengtet plass i solen.

Du bruker kort tid på å sette opp en levegg selv, men det er bedre å gjøre ting riktig enn å gjøre dem raskt. Patrick Thorsen hos Byggmakker Sørlandsparken har derfor samlet sine beste tips slik at leveggen varer like lenge som huset ditt. 

1. Planlegg godt

Det første du må tenke på er størrelsen, hvordan leveggen skal se ut og plasseringen. Hvor skjermer den best mot vind og støy? Hvor får du utnyttet solen best?

2. Er leveggen min søknadspliktig?

I utgangspunktet ikke, men ifølge Direktoratet for byggkvalitet er det noen krav du må forholde deg til:

  • Hvis leveggen er inntil 180 centimeter høy og inntil 10 meter lang skal avstand til nabogrensen være minst en meter.
  • Hvis leveggen er inntil 180 centimeter høy og inntil 5 meter lang kan den bygges inntil nabogrensen.
  • Leveggen kan være frittstående eller forbundet med en bygning. Du kan for eksempel sette opp en levegg mot hver nabogrense, men skal du sette opp flere levegger i kombinasjon, må du søke om tillatelse.
  • Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Snakk med kommunen om du er usikker.

Og kanskje aller viktigst: For å opprettholde et godt naboskap, fortell de som blir berørt av leveggen om planene dine.

3. Hvilke materialer kan jeg bruke når jeg bygger levegg?

Det kommer an hva du ønsker og hvor lite vedlikehold du vil gjøre. De vanligste er ubehandlet gran og impregnert furu. I tillegg har det kommet mange nye materialer: Royal, som krever mindre vedlikehold, og Kebony og Accoya som er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Sørg for at materialene er tykke nok, hvis ikke vrir de seg fort.

Dette er noen av Byggmakkers leverandører av materialer til levegg. Du finner flere i butikkene våre.

  • Royal
  • Kebony
  • Impregnert furu 
  • Impregnert furu
  • Termofuru
  • Accoya
  • Kompositt

Skru-levegg

4. Hvordan skal leveggen se ut?

Den bør passe med stilen på uteplassen og huset, og det er vanlig å bruke samme kledning. Du kan godt velge et annet materiale, men ha det samme utseendet – har du liggende panel på huset, bør du ha det samme på leveggen. 

Trenden i dag er for øvrig levegg av spiler. Det er også best med tanke på vind, siden den blåser mellom spilene. På en tett vegg blåser vinden over, og så ned på baksiden der du sitter.

Når det gjelder størrelsen bør en levegg være litt stor, det er jo ikke et rekkverk. Skal du ha leveggen på en terrasse eller platting, bør du bygge den i hele lengden. 

5. Hvordan bygge levegg som tåler vær og vind? 

Uansett om leveggen skal bygges på en terrasse eller på jord, er det ikke nok å feste den i husveggen – da blir den tatt av vinden. Dersom leveggen bygges på grunnen må du bore minimum 60 centimeter ned, og bruke pukk som dreneringsmasse. Bruk støperør, slik at du får en ferdig søyle. Ha riktige stolpesko – de mest vanlige er de med jern på én side som kalles stolpestøtte. Disse gir stødigere stolper siden de får lavere tyngdepunkt. 

Ikke ha mer enn 150 centimeter mellom loddrette stolper hvis du har vannrett kledning. Har du loddrett kledning, kan du ha 120 centimeter mellom lektene. 

Fra fundamentering til fiks ferdig – gjerde og levegg

6. Hva trenger jeg av verktøy og utstyr?

Skal du støpe trenger du spade, støperør og betong. Til selve leveggen trenger du vater, rettesnor, håndsag, drill og skruer. På gran eller impregnert furu bruker du galvaniserte skruer hvis du ikke er nær kysten. Velger du vedlikeholdsvennlige materialer anbefaler vi syrefaste skruer.

7. Hvordan vedlikeholder jeg leveggen? 

Er den laget av ubehandlet gran og impregnert furu, må du starte vedlikeholdet raskt. Innen 3 til 4 uker vil materialene tørke, og da må du male eller beise. Hvor ofte du må gjøre det kommer an på vær og vind, men ta det samtidig som huset og helst litt oftere. Ellers ser du gjerne når leveggen trenger et strøk.

Med Royal er det mindre vedlikehold, og du må male etter 10 til 15 år. Har du Kebony og Accoya holder det å vaske et par ganger i året. Og ikke glem å etterstramme skruene.

Skal du ha terrasse under leveggen? Her er de 9 hotteste terrassbordene!

8. Få proff hjelp til leveggen din!

Hvis du bygger selv kan vi i Byggmakker hjelpe deg å beregne og finne materialer, og gi deg en beskrivelse på hvordan du skal gjøre det. Hvis du ikke vil gjøre det selv, formidler vi de beste lokale håndverkerne. Så hvis du ønsker, kan Byggmakker få hele jobben gjort for deg.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.