StartsidenTips og rådGuider

Bytt ut dine gamle kjøkkenfliser med en lekker tapet

En enkel og rimelig måte å modernisere kjøkkenet ditt på er å bytte ut dine gamle kjøkkenfliser med en frisk tapet dekket med en lekker glassflate. Dette er så enkelt at du kan gjøre det selv!

 1. Fjern de gamle flisene

  Dette er kanskje den tyngste og kjedeligste jobben. Forsøk å løsne flisene med en slagmeisel om de er festet på sponplate eller annet plateunderlag. Sitter de derimot på gips, følger den gjerne med. Ofte er det satt opp en gipsplate inn mellom kjøkkenbenken og overskapet for å ha et stabilt underlag for flisene. Da kan du løsne den fra underlaget med flisene på og sette opp en ny. Husk at fugemasser oppe og nede (mot kjøkkenbenk og overskap) fjernes først.

 2. Fjern alle deksler til lysbrytere eller stikkontakter

 3. Fjern eventuelle sprekker eller ujevnheter

  Dersom du har sprekker eller hull i veggen, tett disse med sparkelmasse. Ujevnheter slipes ned ved hjelp av en slipekloss og slipepapir.

 4. Klipp lengder

  En tapetrull dekker som regel 5 kvadratmeter og bør i de fleste tilfeller være nok til å dekke over kjøkkenbenken. Klipp tapetlengdene ca. 10 cm ekstra så du har litt å gå på. Bruk den første ferdigkuttede lengden som mal for de andre lengdene når du klipper. Det kan være lurt å merke tapetlengdene med en pil i den ene enden for å sikre at du tapetserer lengdene i samme retning.

 5. Klar for tapetsering!

  Rull lim på veggen og heng opp tapetlengden. Bruk plastsparkelen/børsten til å stryke ut tapetet. Begynn fra midten og arbeid oppover og nedover, ikke til siden. Legg tapetet slik at det stikker godt ut over både oppe og nede. Bruk en skarp tapetkniv og skjær ut hull til stikkontakter og lignende.

 6. Hjørner

  Hvis den andre veggen ikke skal tapetseres og tapeten har fiber bakside som ikke krymper kan vi kutte helt inn i hjørnet. Alle innvendige og utvendige hjørner skal tapetseres med en liten overlapp. Bruk overlappslim. Lodd opp neste lengde og legg den slik i hjørnet at den dekker overlappen fra den forrige lengden. Bruk overlappslim i hjørnet og vanlig lim på resten av lengden.

 7. Glass


  Herdet glass eller pleksiglass spesial-bestilles etter mål hos glassmester eller byggleverandør. Trenger du hull for kontakt, er det viktig at hullet skjæres i sirkel slik at tilskjæringen belaster glasset minst mulig. Vi anbefaler at glasset festes med pene skruer istedenfor lim. Si fra til leverandøren at du skal feste med skruer, slik at det blir lagd hull for disse. Det finnes spesialskruer som er lette å feste og løsne. Den dagen du er lei det mønstrede tapetet kan du hekte av glassplatene og veggen bak glasset kan males eller tapetserers på nytt.
Fra barnerom til ungdomsrom med tapet Byggmakker

Fra barnerom til ungdomsrom med tapet

19.03.2020

Har du en tenåring som ønsker seg nytt rom i hus? Med tapet kan du totalforandre barnerommet på rekordtid.

Vårens tapettrender: Bruk personligheten din som inspirasjon  Byggmakker

Vårens tapettrender: Bruk personligheten din som inspirasjon

27.01.2020

Med tapet kan du forandre hjemmet på rekordtid – og i 2020 er det du som bestemmer trendene.

Høstens tapettrender – skjem bort veggene med Van Gogh Byggmakker

Høstens tapettrender – skjem bort veggene med Van Gogh

03.10.2019

Den nye tapettrenden er preget av alt fra det enkle skandinaviske uttrykket til det mer eksotiske, elegante og kunstneriske. Fellesnevneren er økt fargebruk og komplekse fargekombinasjoner.

Store fliser på badet er den nye trenden Byggmakker

Store fliser på badet er den nye trenden

27.08.2019

Store, keramiske baderomsfliser er både trendy og vakre, men også slitesterke. Vår ekspert gir deg de beste tipsene for å få et flott resultat.