StartsidenTips og rådGuider

Dette trenger du for å bygge terrasse

Å bygge terrasse kan være et spennende prosjekt å ta fatt på, enten hjemme eller på hytta. Det krever planlegging og tid, men med rett verktøy og de riktige materialene skal det være en overkommelig oppgave for de aller fleste hobbysnekkere. Her får du noen gode råd for å komme i gang med terrassebyggingen:

Det første du må ta stilling til når du skal bygge terrasse, er hva slags materialer du skal bruke. Ofte står valget mellom ubehandlet tre eller varmebehandlet tre, og hvilken tresort en skal velge. I tillegg finnes det nye, vedlikeholdsfrie komposittløsninger.

SE VÅRT UTVALG AV TERRASSEBORD HER »


Neste steg er å klargjøre fundamentet. Skal terrassen skal ligge rett på bakken, må underlaget være jevnt og flatt. For å bygge den litt opp fra bakken, kan du lage pilarer av for eksempel lecablokker eller støperør.


Når materialvalg og fundament er på plass, trenger du bare det riktige utstyret og egnede festemidler før du kan ta fatt på terrassebyggingen.

VERKTØYET DU MÅ HA
Verktøykassa di inneholder høyst sannsynlig allerede ting som tommestokk eller målebånd, vinkel, vater, rettesnor, og en del håndverktøy. Alt dette vil komme godt med når du skal bygge terrasse. Utover denne typen basisverktøy, er det aller viktigst å ha en kraftig drill og en kapp-/gjærsag.

DRILL:
En 12 Volts oppladbar drill er normalt kraftig nok til å skru og borre, men hvis du først trenger en ny drill, bør du helt klart vurdere en litt kraftigere modell på 14,4- eller 18 Volt. Byggmakker har flere forskjellige driller fra Bosch, DeWalt eller Black & Decker som gjør susen. (En skikkelig drill er for øvrig en god investering uavhengig om du skal skal bygge terrasse – den kan du bruke til nær sagt alt av prosjekter).

SE UTVALGET AV DRILLER PÅ BYGGMAKKER.NO »

KAPP-/GJÆRSAG:
For å kappe til terrassebordene nøyaktig og pent, bør du bruke en elektrisk kapp-/gjærsag. Slike sager var tidligere veldig dyre, men i dag finnes det rimeligere varianter også. Et minstekrav bør være at den skal kunne sage materialer som er opptil 300 mm brede. Med presise vinkler, kan du altså snu materialet, og dermed skjære opptil 600 mm brede plater.

Vil du ha det beste av det beste, er kapp-/gjærsagen Bosch GCM 8 SJL et utmerket valg. Her medfølger også et solid arbeidsbord som kan justeres i lengden (inntil 3,8 meter). Denne sagen har en kappebredde på opptil 312 mm og kappehøyde opptil 70 mm. I tillegg er den utrustet med to avsugskanaler, samt en laser som tydelig markerer sagsnittet. Den lave vekten (17,3 kg.) gjør sagen enkel å håndtere. Nominelt effektopptak: 1600 Watt.

Et annet godt og litt rimeligere alternativ er Ryobi EMS254L. Nominelt effektopptak er på 2000 Watt, og kapp-/gjærsagen er utstyrt med LED-arbeidslys og et solid bord i formstøpt aluminium. Den har i tillegg et ergonomisk håndtak. Kappebredden er på opptil 300 mm, og kappehøyden er på opptil 90 mm. Ryobi-maskinen veier kun 16,2 kg.

TIPS: Foruten en god kapp-/gjærsag, kan du i noen tilfeller få bruk for enten stikksag eller sirkelsag når du skal bygge terrasse.

Sjekk utvalget til Byggmakker her »

 

BRUK RIKTIGE SKRUER
Utvalget av festemidler er veldig stort, og hvilke skruetyper du bør velge avhenger av hva slags terrasse du skal bygge, samt materialvalg og dimensjoner. For terrassebord på for eksempel 28 x 120 mm bør du bruke minimum 55 mm lange terrasseskruer. Bord med større dybde, trenger naturligvis lengre skruer. På enkelte typer treverk, som teak, Cumaru, Kirai og Sibirsk lerk, er det i tillegg viktig å bruke terrasseskruer av rustfri kvalitet.

Skruene på terrassebordene kan også skjules. Med skjult innfestning av terrassebord, trenger du imidlertid et eget monteringsverktøy – som nye ESSVE HDS 110-150.

SPØR OM RÅD:
Fordi det finnes så mange ulike skruer, anbefaler vi at du besøker din nærmeste Byggmakker og spør en av våre dyktige medarbeidere om råd, dersom du er usikker.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.