StartsidenTips og rådGuider

Dette trenger du for å bygge terrasse


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Å bygge terrasse kan være et spennende prosjekt å ta fatt på, enten hjemme eller på hytta. Det krever planlegging og tid, men med rett verktøy og de riktige materialene skal det være en overkommelig oppgave for de aller fleste hobbysnekkere. Her får du noen gode råd for å komme i gang med terrassebyggingen:

Det første du må ta stilling til når du skal bygge terrasse, er hva slags materialer du skal bruke. Ofte står valget mellom ubehandlet tre eller varmebehandlet tre, og hvilken tresort en skal velge. I tillegg finnes det nye, vedlikeholdsfrie komposittløsninger.

SE VÅRT UTVALG AV TERRASSEBORD HER »


Neste steg er å klargjøre fundamentet. Skal terrassen skal ligge rett på bakken, må underlaget være jevnt og flatt. For å bygge den litt opp fra bakken, kan du lage pilarer av for eksempel lecablokker eller støperør.


Når materialvalg og fundament er på plass, trenger du bare det riktige utstyret og egnede festemidler før du kan ta fatt på terrassebyggingen.

VERKTØYET DU MÅ HA
Verktøykassa di inneholder høyst sannsynlig allerede ting som tommestokk eller målebånd, vinkel, vater, rettesnor, og en del håndverktøy. Alt dette vil komme godt med når du skal bygge terrasse. Utover denne typen basisverktøy, er det aller viktigst å ha en kraftig drill og en kapp-/gjærsag.

DRILL:
En 12 Volts oppladbar drill er normalt kraftig nok til å skru og borre, men hvis du først trenger en ny drill, bør du helt klart vurdere en litt kraftigere modell på 14,4- eller 18 Volt. Byggmakker har flere forskjellige driller fra Bosch, DeWalt eller Black & Decker som gjør susen. (En skikkelig drill er for øvrig en god investering uavhengig om du skal skal bygge terrasse – den kan du bruke til nær sagt alt av prosjekter).

SE UTVALGET AV DRILLER PÅ BYGGMAKKER.NO »

KAPP-/GJÆRSAG:
For å kappe til terrassebordene nøyaktig og pent, bør du bruke en elektrisk kapp-/gjærsag. Slike sager var tidligere veldig dyre, men i dag finnes det rimeligere varianter også. Et minstekrav bør være at den skal kunne sage materialer som er opptil 300 mm brede. Med presise vinkler, kan du altså snu materialet, og dermed skjære opptil 600 mm brede plater.

Vil du ha det beste av det beste, er kapp-/gjærsagen Bosch GCM 8 SJL et utmerket valg. Her medfølger også et solid arbeidsbord som kan justeres i lengden (inntil 3,8 meter). Denne sagen har en kappebredde på opptil 312 mm og kappehøyde opptil 70 mm. I tillegg er den utrustet med to avsugskanaler, samt en laser som tydelig markerer sagsnittet. Den lave vekten (17,3 kg.) gjør sagen enkel å håndtere. Nominelt effektopptak: 1600 Watt.

Et annet godt og litt rimeligere alternativ er Ryobi EMS254L. Nominelt effektopptak er på 2000 Watt, og kapp-/gjærsagen er utstyrt med LED-arbeidslys og et solid bord i formstøpt aluminium. Den har i tillegg et ergonomisk håndtak. Kappebredden er på opptil 300 mm, og kappehøyden er på opptil 90 mm. Ryobi-maskinen veier kun 16,2 kg.

TIPS: Foruten en god kapp-/gjærsag, kan du i noen tilfeller få bruk for enten stikksag eller sirkelsag når du skal bygge terrasse.

Sjekk utvalget til Byggmakker her »

 

BRUK RIKTIGE SKRUER
Utvalget av festemidler er veldig stort, og hvilke skruetyper du bør velge avhenger av hva slags terrasse du skal bygge, samt materialvalg og dimensjoner. For terrassebord på for eksempel 28 x 120 mm bør du bruke minimum 55 mm lange terrasseskruer. Bord med større dybde, trenger naturligvis lengre skruer. På enkelte typer treverk, som teak, Cumaru, Kirai og Sibirsk lerk, er det i tillegg viktig å bruke terrasseskruer av rustfri kvalitet.

Skruene på terrassebordene kan også skjules. Med skjult innfestning av terrassebord, trenger du imidlertid et eget monteringsverktøy – som nye ESSVE HDS 110-150.

SPØR OM RÅD:
Fordi det finnes så mange ulike skruer, anbefaler vi at du besøker din nærmeste Byggmakker og spør en av våre dyktige medarbeidere om råd, dersom du er usikker.

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis   Byggmakker

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis

24.03.2020

Da Kine og Tom bygget drømmeterrassen hadde de ett krav: Barna skulle få boltre seg fritt – uten sko på beina. Løsningen ble 8000 usynlige skruer.

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat Byggmakker

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat

06.03.2020

Mange bekymrer seg for at trykket blir for sterkt og at husmalingen slites bort – men bruker du riktig utstyr har du ingen grunn til bekymring.

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger Byggmakker

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger

02.03.2020

Skriker terrassen og hagemøblene dine etter oppgradering og kjærlighet? Finn favorittfargene dine og sett i gang.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.