StartsidenTips og rådGuider

DIY: Julekalenderen du kan snekre sammen selv på en kveld

Det er så lite som skal til for å skape glede og julestemning.

Julekalender – eller adventskalender – er en selvskreven del av desember og førjulstiden for mange, både barn og voksne. En dekorativ julekalender er virkelig noe som kan skape julestemning i hjemmet, og som gjerne harmonerer godt sammen med resten av advents- og julepynten som står fremme i desember.

Det er jo ekstra hyggelig og personlig å lage julekalenderen selv også, er du ikke enig?

Vi tenker ikke bare på å kjøpe inn godteri og små gaver: Å snekre sammen en hjemmelaget julekalender er enklere enn du kanskje skulle tro, og materialene trenger heller ikke å koste mer enn en drøy hundrelapp.

I denne saken finner du en oppskrift på hvordan du enkelt kan lage et stilig juletre til å henge på veggen – også kjent som et «Wall Tree» på sosiale medier. I dette tilfellet fungerer det vegghengtre juletreet også som en stilig julekalender!

Dette trenger du av materialer

Hver planke/bjelke bør ha en lengde på cirka tre meter hvis du ønsker å lage et stort Wall Tree. Kjøp gjerne forskjellig tykkelse. Den tykkeste bjelken som skal utgjøre «stammen» bør være minst 3-4 centimeter tykk.

I tillegg trenger du en sag, en skrutrekker eller hammer, målestokk, og eventuelt en pensel til maling.

Slik gjør du:

1. Kapp til den tykkeste planken – den som skal være «stammen» i veggtreet ditt – til ønsket høyde. I vårt eksempel er treet 155 centimeter høyt, men det kan altså være større eller mindre, avhengig av hva du har plass til der du skal henge det.

 

2. Tegn gjerne en kjapp skisse over hvor mange «grener» du vil ha, og hvor lang hver gren bør være. Her har vi brukt annenhver tykk- og tynn planke som en kunstnerisk effekt, hvor hver planke er cirka 10 centimeter kortere enn den forrige.

3. Sag til alle plankene i riktig lengde.

4. Hvis du har lyst til å male veggtreet ditt, kan du gjøre det nå. Og deretter la malingen tørke. I eksempelet har vi brukt et lite spann med Jotun Sens (fargeprøve) i den nøytrale gråfargen Matrix 9913. (Dersom trevirket du har brukt ser pent ut og vil passe bra til interiøret ditt, trenger du kanskje ikke å male?)

5. Legg de malte – eller umalte – plankene/bjelkene i en passende avstand fra hverandre over «stammen». Fest hver «gren» med minst to skruer eller spikre.

6. Mal eventuelt over skruehodene, og kanskje et strøk nummer to på hele veggtreet ved behov.

7. Skru fast de 24 skruekrokene. I vårt eksempel er fem kroker festet på nederste «gren», deretter fire, tre og to på de neste plankene – og så henholdsvis fire, tre, to og én skruekroker på de siste fire, øverste plankene.

8. Montér veggtreet på veggen. Med tanke på vekten, er det nok best å skru det fast i en av stenderne. (Hvis treet kun skal være dekorativt, og du har valgt byggematerialer som nesten ikke veier noe, kan muligens en solid krok være nok – men prøv deg i så fall fram)

Når Wall Tree-et ditt er trygt festet til veggen, er det bare å henge opp ferdig innpakkede gaver eller gaveposer i en snor på hver av krokene, så har du en superfin julekalender! Dette kan også være et strålende alternativ dersom du ikke har plass til et juletre hjemme.

Hvordan lage juletreformet hylle Byggmakker

Hvordan lage juletreformet hylle

27.11.2019

Hvordan lage oppbevaringskasse Byggmakker

Hvordan lage oppbevaringskasse

30.10.2019

Kanskje du har sett denne fine oppbevaringskassen i interiørblader eller i interiørbutikker? Nå kan du lage din egen. Billig og enkelt. Se hvordan med Niklas her.

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett  Byggmakker

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

04.07.2019

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?

DIY: Hvordan lage spilestol Byggmakker

DIY: Hvordan lage spilestol

26.06.2019

Denne stolen er skikkelig kul, og det beste er at du kan lage den selv på 1-2-3! Her viser Snekker Niklas deg hvordan. God sommer!