StartsidenTips og rådGuider

DIY: Julekalenderen du kan snekre sammen selv på en kveld

Det er så lite som skal til for å skape glede og julestemning. En julekalender, eller adventskalender, er en koselig tradisjon i førjulstiden for mange. Her finner du oppskrift på hvordan du enkelt lager et stilig juletre til å henge på veggen, også kjent som et «Wall Tree». I dette tilfellet fungerer det vegghengte juletreet også som en fin julekalender.

En dekorativ julekalender er virkelig noe som kan skape julestemning i hjemmet, og som gjerne harmonerer godt sammen med resten av advents- og julepynten som står fremme i desember.

Det er jo ekstra hyggelig og personlig å lage julekalenderen selv også, er du ikke enig?

Å snekre sammen en hjemmelaget julekalender er enklere enn du kanskje skulle tro, og materialene trenger heller ikke å koste mer enn en drøy hundrelapp.

Dette trenger du:

Slik gjør du:

1. Kapp til den tykkeste planken til ønsket høyde. Den som skal være «stammen» i veggtreet ditt. I vårt eksempel er treet 155 cm høyt.

 2. Tegn gjerne en kjapp skisse over hvor mange «grener» du vil ha, og hvor lang hver gren bør være. Her har vi brukt annenhver tykk- og tynn planke som en effekt. Hvor hver planke er ca. 10 centimeter kortere enn den forrige.

3. Sag til alle plankene i riktig lengde.

4. Hvis du har lyst til å male veggtreet ditt, kan du gjøre det nå. Og deretter la malingen tørke. I vårt eksempel har vi brukt Jotun Sens i fargen Matrix 9913. 

5. Legg de malte, eller umalte – plankene/bjelkene i en passende avstand fra hverandre over «stammen». Fest hver «gren» med minst to skruer eller spikre.

6. Mal eventuelt over skruehodene, og kanskje et strøk nummer to på hele veggtreet ved behov.

7. Skru fast de 24 skruekrokene. I vårt eksempel er 5 kroker festet på nederste «gren», deretter 4, 3 og 2 på de neste plankene – og så henholdsvis 4, 3, 2 og 1 skruekrok på de siste 4 øverste plankene.

8. Monter veggtreet på veggen. Med tanke på vekten, er det nok best å skru det fast i en av stenderne. Hvis treet kun skal være dekorativt, og du har valgt byggematerialer som nesten ikke veier noe, kan en solid krok være nok.

Når veggtreet ditt er trygt festet til veggen, er det bare å henge opp ferdig innpakkede gaver eller gaveposer i en snor på hver av krokene. Og vips så har du en superfin julekalender! Dette kan også være et flott alternativ dersom du ikke har plass til et juletre hjemme.

Gjør det selv: Slik bygger du en hundeseng Byggmakker

Gjør det selv: Slik bygger du en hundeseng

12.04.2021

Her viser vi deg hvordan du enkelt lager en koselig og moderne seng til din beste venn. Tilpass størrelsen til din hund eller katt. Et tips er å ta utgangspunkt i puten eller madrassen den ligger på i dag.

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord Byggmakker

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord

13.01.2021

Her viser Snekker Niklas deg hvordan du enkelt lager et smart og stilig lite sidebord på din sofa eller til godstolen. Se video nedenfor, og følg instruksjonen steg for steg for å lage denne selv.

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr Byggmakker

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr

17.12.2020

Barn elsker kosedyr, og det blir fort veldig mange av de. Her har vi laget en smart og fin oppbevaringsløsning der barna selv kan være med å rydde. Kanskje barna får være med velge farge på oppbevaringsløsningen også? Se skisse, materialliste og trinn - for - trinn video med Snekker Niklas her. Det fikser dere!

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video med Snekker Niklas her. Det fikser du!