StartsidenTips og rådGuider

DIY: Julekalenderen du kan snekre sammen selv på en kveld

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Det er så lite som skal til for å skape glede og julestemning.

Julekalender – eller adventskalender – er en selvskreven del av desember og førjulstiden for mange, både barn og voksne. En dekorativ julekalender er virkelig noe som kan skape julestemning i hjemmet, og som gjerne harmonerer godt sammen med resten av advents- og julepynten som står fremme i desember.

Det er jo ekstra hyggelig og personlig å lage julekalenderen selv også, er du ikke enig?

Vi tenker ikke bare på å kjøpe inn godteri og små gaver: Å snekre sammen en hjemmelaget julekalender er enklere enn du kanskje skulle tro, og materialene trenger heller ikke å koste mer enn en drøy hundrelapp.

I denne saken finner du en oppskrift på hvordan du enkelt kan lage et stilig juletre til å henge på veggen – også kjent som et «Wall Tree» på sosiale medier. I dette tilfellet fungerer det vegghengtre juletreet også som en stilig julekalender!

Dette trenger du av materialer

Hver planke/bjelke bør ha en lengde på cirka tre meter hvis du ønsker å lage et stort Wall Tree. Kjøp gjerne forskjellig tykkelse. Den tykkeste bjelken som skal utgjøre «stammen» bør være minst 3-4 centimeter tykk.

I tillegg trenger du en sag, en skrutrekker eller hammer, målestokk, og eventuelt en pensel til maling.

Slik gjør du:

1. Kapp til den tykkeste planken – den som skal være «stammen» i veggtreet ditt – til ønsket høyde. I vårt eksempel er treet 155 centimeter høyt, men det kan altså være større eller mindre, avhengig av hva du har plass til der du skal henge det.

 

2. Tegn gjerne en kjapp skisse over hvor mange «grener» du vil ha, og hvor lang hver gren bør være. Her har vi brukt annenhver tykk- og tynn planke som en kunstnerisk effekt, hvor hver planke er cirka 10 centimeter kortere enn den forrige.

3. Sag til alle plankene i riktig lengde.

4. Hvis du har lyst til å male veggtreet ditt, kan du gjøre det nå. Og deretter la malingen tørke. I eksempelet har vi brukt et lite spann med Jotun Sens (fargeprøve) i den nøytrale gråfargen Matrix 9913. (Dersom trevirket du har brukt ser pent ut og vil passe bra til interiøret ditt, trenger du kanskje ikke å male?)

5. Legg de malte – eller umalte – plankene/bjelkene i en passende avstand fra hverandre over «stammen». Fest hver «gren» med minst to skruer eller spikre.

6. Mal eventuelt over skruehodene, og kanskje et strøk nummer to på hele veggtreet ved behov.

7. Skru fast de 24 skruekrokene. I vårt eksempel er fem kroker festet på nederste «gren», deretter fire, tre og to på de neste plankene – og så henholdsvis fire, tre, to og én skruekroker på de siste fire, øverste plankene.

8. Montér veggtreet på veggen. Med tanke på vekten, er det nok best å skru det fast i en av stenderne. (Hvis treet kun skal være dekorativt, og du har valgt byggematerialer som nesten ikke veier noe, kan muligens en solid krok være nok – men prøv deg i så fall fram)

Når Wall Tree-et ditt er trygt festet til veggen, er det bare å henge opp ferdig innpakkede gaver eller gaveposer i en snor på hver av krokene, så har du en superfin julekalender! Dette kan også være et strålende alternativ dersom du ikke har plass til et juletre hjemme.

Spilevegg: Slik bygger du den selv  Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?