StartsidenTips og rådGuider

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Før du legger belegningsstein og heller

En lørdag været er fint og du føler deg inspirert, er det sikkert fristende å kjøre rett til nærmeste Byggmakker og kjøpe heller og belegningsstein, fugesand og alt annet du trenger. Men for at du skal bli fornøyd til slutt er det viktig at du gjør et godt forarbeid. 

Før du setter i gang må du ta hensyn til to ting – grunnforholdene og underlagsoppbygging.

Grunnforhold

  • Jordgrunn – følg leggeanvisning og underlagsoppbygging som i denne artikkelen.
  • Fjellgrunn – legg fiberduk før bærelaget dersom det er behov. Det sikrer at bærelaget ikke dreneres ned i grunnen.
  • Leirgrunn – denne er ustabil, og du bør derfor grave ut ca. 400-600 millimeter for å få plass til et ekstra bærelag. Dette laget skal bestå av grove masser, gjerne knust fjell 0-150 millimeter. Fiberduken legges nederst, altså under forsterkningslaget. 

Underlagsoppbygging

Det er forskjell i tykkelsen på bærelaget avhengig av om steinene kun skal brukes til å gå på, eller om du skal kjøre bil på dem – her ser du hvor tykt det må være.

Illustrasjon: Asak.no.

Avretting

Først legger du lirer eller avrettingssystem med ønsket fall mot avløp eller terreng. Avretting av settesandlag gjør du med rettholt. Ta omlag 3 meter bredde i hver operasjon.

Vibrasjonsplate

Vibrasjonsplaten bruker du til komprimering av bærelaget og settesandlaget. Ta minimum to overkjøringer av begge underlagene før du igjen benytter rettholt og etterfyller masse. Husk at det er her du virkelig legger grunnlaget for et langsiktig godt resultat. La lirene ligge til området er ferdig komprimert. Spor etter lirene fylles opp og stampes når du fjerner dem.

Fall og avrenning

Kontroller fall med rettholt, snor og vater, eller laser. Husk å lage fall ut fra vegg. Det er også viktig med fall mot utløp i terreng, til avløpssystem eller overflatedrenering. Du får en effektiv avrenning dersom helningen er større enn 2,5 prosent.

De første steinene

Du starter med å legge ut stein ved å ta ut en rett vinkel på den lengste rette linjen du ønsker å legge på. Benytt snorer, og vær nøyaktig med å holde vinkler og retning i fugene. En viktig detalj er at rulleskift legges ut mot kant som en ramme. Dette virker også stabiliserende ved at klipping av stein da blir mellom to hele steiner, og ikke direkte ut mot kant.

Her kan du se utvalget vårt av heller og belegningsstein

Kontroller underveis

Kontroll av retningen gjøres ved at du legger 5-6 rader i lengderetning av dekket, og kontrollerer opp mot rettholt. Juster stein inntil rettholt i hele leggebredden. Kontroll av forbandt gjøres ved å benytte snor, og visuell kontroll ved å sikte.

Tilpasning med steinsaks

Tilpasning av stein gjør du med en steinsaks. Du kan kappe helt ned til cirka 3 centimeter. Mindre tilpasninger gjøres ved å benytte vinkelsliper med diamantblad. Unngå småstein i dekket ved å fordele kappingen på to nærliggende steiner.

Velg riktig fugesand

Dekket skal fuges med riktig fugesand. Du bruker fraksjon 0-1 millimeter for Herregårdsstein og 0-2 millimeter for øvrige produkter. Du får også herdende fugesand som gir mer stabile fuger hvor sanden ikke vaskes bort med nedbør, og som i tillegg hindrer groe.

Komprimering av fugesand

Fugesand kostes ut over dekket og komprimeres deretter med vibrasjonsplate. Dette sikrer at fugene fylles godt opp og at dekket «setter» seg.

NB! Ikke bruk vibrasjonsplate på heller med tykkelse under 7 centimeter.

Les om hvordan du legger heller og belegningsstein på Asak.no 

Ikke glem dette når du skal legge heller og belegningsstein 

  • Fall og drenering.
  • Ledning til lys og plassering av lys.
  • Fugeavstand på 2-5 millimeters mellomrom mellom steinene, også på stein uten fugeknast for å få plass til fugesand.
  • Fugesanden må oppbevares tørt. Det letter arbeidet at dekket er tørt før fuging.

Instruksjonsvideoer fra Asak

Hos Asak kan du se hele prosessen med å legge heller og belegningsstein på en kort og enkel video. Der får du også vite hvordan du legger heller på stive underlag som takterrasse

Vil du bli inspirert til å lage til en vakker uteplass, og se hvordan du for eksempel monterer lys og lager trapp? Klikk her, så kan du se flere instruksjonsvideoer fra Asak.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker – vi gleder oss til på se hvor fint du har fått det. 

Her finner du heller og belegningsstein hos Byggmakker

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Slik tilpasser du skapet til oppbevaringen Byggmakker

Slik tilpasser du skapet til oppbevaringen

03.06.2021

Har du et skap der for eksempel støvsugeren eller gulvkosten er for høy, og passer ikke helt inn uten å fjerne eller justere hyllene. Det finnes en enkel løsning for det.

Slik rydder du i ledningskaoset Byggmakker

Slik rydder du i ledningskaoset

03.06.2021

Det er flere som sikkert kjenner seg igjen i dette surret med mange og lange ledninger. Ikke lett å finne frem til riktig ledning og heller ikke lett å rengjøre gulvet her. Men med dette smarte tipset har du konroll på ledningskaoset.

Slik monterer du spilevegg i trappeoppgang Byggmakker

Slik monterer du spilevegg i trappeoppgang

03.06.2021

Dette er en trygg og enkel forsikring i trapp. Et pluss er det jo at det ser pent ut også.

Slik monterer du led-lys i trapp Byggmakker

Slik monterer du led-lys i trapp

03.06.2021

Trapper kan være skumle i mørket, men med automatisk trappebelysning løser du dette problemet. La lyset slå seg på automatisk når du går i trappen, og slukkes etter deg. Praktisk, kult og strømbesparende.