StartsidenTips og rådGuider

DIY med heller og belegningsstei

Heller og belegningsstein kan du fint legge selv. Her viser vi deg hvordan.


Lirer eller avrettingssystem legges med ønsket fall mot avløp eller terreng. Avretting av settesandlag gjør du med rettholt. Ta omlag 3 meter bredde i hver operasjon.

Vibrasjonsplate benyttes for komprimering av underlaget og settesandlaget. Ta minimum 2 overkjøringer av underlaget før du igjen benytter rettholt og etterfyller masse. Husk at det er her du legger grunnlaget for et langsiktig godt resultat. Lirene ligger til det er ferdig komprimert på området. Spor etter lirer fylles opp og stampes når lirene fjernes.

Kontroller fall med rettholt, snor og vater eller laser. Husk å lage fall ut fra vegg. Det er også viktig med fall mot utløp i terreng, til avløpssystem eller overflatedrenering. Du får en effektiv avrenning dersom helningen er større enn 2,5 prosent.
Du starter med å legge ut stein ved å ta ut en rett vinkel på den lengste rette linja du ønsker å legge på. Benytt snorer og vær nøyaktig med å holde vinkler og retning i fugene. Detaljer: Rulleskift legges ut mot kant som en ramme. Dette virker også stabiliserende ved at klipping av stein da blir mellom to hele steiner og ikke direkte ut mot kant.

Kontroll av retningen gjøres ved at du legger 5-6 rader i lengderetning av dekket og kontrollerer opp mot rettholt. Juster stein inntil rettholt i hele leggebredden. Kontroll av forbandt gjøres ved å benytte snor og visuell kontroll ved å sikte.
Tilpasning av stein gjør du med en steinsaks. Du kan kappe helt ned til cirka 3 centimeter. Mindre tilpasninger gjøres ved å benytte vinkelsliper med diamantblad. Unngå små stein i dekket ved å fordele kappingen på to nærliggende steiner.

Dekket skal fuges med riktig fugesand. Du bruker fraksjon 0-1 mm for Herregårdsstein og 0-2 mm for øvrige produkter. Nå finnes også herdende fugesand som gir mer stabile fuger hvor sanden ikke vaskes bort med nedbør og som hindrer groe.

Fugesand kostes ut over dekket og komprimeres deretter med vibrasjonsplate. Dette sikrer at fugene fylles godt opp og at dekket «setter» seg.

NB! Ikke bruk vibrasjonsplate på heller med tykkelse under 7 cm.

Når du skal legge heller og belegningsstein ikke glem......

  • Fall og drenering.

  • Ledning til lys og plassering av lys.

  • Fugeavstand på 2-5 millimeters mellomrom mellom steinene, også på stein uten fugeknast for å få plass til fugesand.

  • Fugesanden må oppbevares tørt. Det letter arbeidet at dekket er tørt før fuging.

Instruksjonsvideoer fra Asak

Se hvordan legge heller eller belegningssteing - montering av lys - lage trapp? Klikk her for å se instruksjonsvideoer fra Asak

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet Byggmakker

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet

15.08.2019

Mur, belegningsstein, heller og støttemurer er den store hagetrenden om dagen. Stein er perfekt til å skape ulike hageparseller som samtidig utjevner nivåforskjeller i terrenget. Private kjøkkenhager er supertrendy – uavhengig om du har liten balkong eller stor hage.

Slik bygger du utekjøkken  Byggmakker

Slik bygger du utekjøkken

03.07.2019

Drømmer du om å lage mat på terrassen? Med disse byggeklossene kan du gjøre jobben selv.

Byggeklosser for voksne Byggmakker

Byggeklosser for voksne

13.05.2019

Drømmer du om å oppgradere uteplassen før sommeren? Da bør du sjekke ut denne geniale løsningen.

Sommerens fineste utebelysning  Byggmakker

Sommerens fineste utebelysning

04.04.2019

Det ser kanskje komplisert ut, men du trenger verken fagfolk eller ferdigheter for å forvandle hagen din til et lysparadis.