StartsidenTips og rådGuider

DIY: Fuglebrett med fôringsautomat

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Det er mye hygge i et fuglebrett. Plasser det på eller ved terrassen slik at du kan nyte fuglelivet på nært hold. Dette brettet med fôringsautomat lager du av rester du har for hånden, for eksempel brede terrassebord. Det er bygget som en kasse med lokk der maten som er lagret inne i kassa, faller ned på brettet etter hvert som fuglene spiser.

Selve brettet er ganske lite og tvinger fuglene til å sitte rundt kanten når de spiser. På denne måten hindres fuglene i å forurense maten og spre smitte til andre småfugler. Det blir dessuten vanskelig for måker og større fugler å forsyne seg fra brettet. I tillegg ligger maten beskyttet mot regn.

Slik gjør du

Sag til materialene og skru dem sammen slik tegningen viser. Begynn med veggene til fôringskassa og stolpen. Stikk inn den 4 cm lange bunnbiten fra undersiden, i flukt med underkant av kassa, og skru den fast fra baksiden av stolpen. Det er nå en spalte i bunnen av kassa som frøene kan renne ut av.

Lokket lages av en 25 cm lang plankebit med den 6 cm lange klossen festet til midten av undersiden med to skruer. Kutt eventuelt av litt på kortsidene av klossen, slik at den glir lett ned på toppen av fôringskassa. Sett på et håndtak, en knott eller trekule på toppen, hvis du ønsker det.

Brettet lages av en 25 cm lang plankebit med en listekant som stikker ca. en cm opp rundt hele brettet, minus 12 cm midt bak, der stolpen kommer. Kanten hindrer maten i å falle ut eller blåse bort fra brettet.

Fest brettet ca. 4 cm under fôringskassa. Jo større avstand, desto mer spres maten utover. Faller maten ut over kanten når du fyller på, kan du flytte brettet litt nærmere kassa.

Skru stolpen fast til kanten på terrassen eller bedet. Skal fôringsautomaten stå på terrassegulvet, kan du lage en fot, som stives av med et par bordbiter på skrå og skrus fast i gulvet, slik at den ikke blåses over ende av vinden. Du kan også velge å feste fôringsautomaten til veggen. Da trenger du ingen 2 meters stolpe, men klarer deg med en bakvegg som stikker ned forbi selve brettet (32–40 cm).

Dette trenger du

Av 28x120 mm bord:

  • 1 stk. ca. 2 meter.
  • 5 stk. 25 cm
  • 1 stk. 6 cm
  • 1 stk. 4 cm

Ca. 50 cm 9 x 45 mm list
18 stk. 56 mm terrasseskruer
10 stk. 20/40 varmforsinket spiker
1 trekule eller knott med skrue

Spilevegg: Slik bygger du den selv  Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?