StartsidenTips og rådGuider

DIY: Generelt om hyllesnekring

Hyller trenger man mange og forskjellige av. Du kan selvfølgelig kjøpe dem fiks ferdig. Problemet er bare at standardmålene sjelden passer der du vil ha dem. Heldigvis er det enkelt å snekre dem selv etter egne mål. I denneguiden viser vi ulike hyllekonstruksjoner med hylleeksempler. Bygg dem etter målene i boka eller juster etter egne behov.

Ikke noe element i hjeminnredningen gir oss så stor nytte og glede som hyller. Hyllene hjelper oss å holde orden på bøker, leketøy, kjøkkentøy, verktøy og alt vi ellers omgir oss med av gjenstander til pynt og nytte. De kan dessuten være et dekorativt element og skape et lunt og personlig hjem. Du kan for eksempel fylle en hel vegg med hyller eller bygge deg rundt dører, vinduer og møbler. På den måten får du mye praktisk lagringsplass og samtidig et personlig og harmonisk interiør. Ved hjelp av hyller kan du bygge arbeidsbord og senger, dele opp rom og skjule mindre pene overflater.

Hylletyper

De enkleste hylleløsningene du kan lage, er hyller på knekter du lager selv eller kjøper ferdig. Like vanlig er det å lage hyller der hylleplatene er festet til hyllesider. Hylle og sider kan eventuelt felles sammen på halv ved – innfelt hylle. Det sages da ned til halve materialtykkelsen på begge emnene slik at de to delene griper over hverandre og gir en stabil skjøt, helst sammen med lim og spiker eller skruer. Det gir en elegant hylle med utstikkende sider og topp. Andre løsninger er såkalt svevende hyller der opphenget er skjult inne i hylla, innspente hyller der hyllene klemmes fast til en søyle, hyller der hyllesidene er erstattet av bein eller hyller laget av stablede kasser.

Frittstående hyller må stives av slik at de ikke blir ustødig sideveis. Det gjøres vanligvis med en bakplate, gjerne av tynn kryssfiner, 6 mm MDF eller 3 mm trefiberplate. Alternativt kan hylla avstives ved hjelp av skråstag på baksiden.

Slik lager du din egen hagestol Byggmakker

Slik lager du din egen hagestol

17.08.2020

Denne loungestolen er skikkelig kul, og det beste er at du fint kan lage den selv på 1-2-3.

Spilevegg: Slik bygger du den selv  Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.