StartsidenTips og rådGuider

DIY: Generelt om hyllesnekring


 

Klar for vinteren?. Vi har snøskuffer. Se utvalget her!


 

Hyller trenger man mange og forskjellige av. Du kan selvfølgelig kjøpe dem fiks ferdig. Problemet er bare at standardmålene sjelden passer der du vil ha dem. Heldigvis er det enkelt å snekre dem selv etter egne mål. I denneguiden viser vi ulike hyllekonstruksjoner med hylleeksempler. Bygg dem etter målene i boka eller juster etter egne behov.

Ikke noe element i hjeminnredningen gir oss så stor nytte og glede som hyller. Hyllene hjelper oss å holde orden på bøker, leketøy, kjøkkentøy, verktøy og alt vi ellers omgir oss med av gjenstander til pynt og nytte. De kan dessuten være et dekorativt element og skape et lunt og personlig hjem. Du kan for eksempel fylle en hel vegg med hyller eller bygge deg rundt dører, vinduer og møbler. På den måten får du mye praktisk lagringsplass og samtidig et personlig og harmonisk interiør. Ved hjelp av hyller kan du bygge arbeidsbord og senger, dele opp rom og skjule mindre pene overflater.

Hylletyper

De enkleste hylleløsningene du kan lage, er hyller på knekter du lager selv eller kjøper ferdig. Like vanlig er det å lage hyller der hylleplatene er festet til hyllesider. Hylle og sider kan eventuelt felles sammen på halv ved – innfelt hylle. Det sages da ned til halve materialtykkelsen på begge emnene slik at de to delene griper over hverandre og gir en stabil skjøt, helst sammen med lim og spiker eller skruer. Det gir en elegant hylle med utstikkende sider og topp. Andre løsninger er såkalt svevende hyller der opphenget er skjult inne i hylla, innspente hyller der hyllene klemmes fast til en søyle, hyller der hyllesidene er erstattet av bein eller hyller laget av stablede kasser.

Frittstående hyller må stives av slik at de ikke blir ustødig sideveis. Det gjøres vanligvis med en bakplate, gjerne av tynn kryssfiner, 6 mm MDF eller 3 mm trefiberplate. Alternativt kan hylla avstives ved hjelp av skråstag på baksiden.

Hvordan lage oppbevaringskasse Byggmakker

Hvordan lage oppbevaringskasse

30.10.2019

Kanskje du har sett denne fine oppbevaringskassen i interiørblader eller i interiørbutikker? Nå kan du lage din egen. Billig og enkelt. Se hvordan med Niklas her.

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett  Byggmakker

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

04.07.2019

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?

DIY: Hvordan lage spilestol Byggmakker

DIY: Hvordan lage spilestol

26.06.2019

Denne stolen er skikkelig kul, og det beste er at du kan lage den selv på 1-2-3! Her viser Snekker Niklas deg hvordan. God sommer!

Hvordan lage leketelt til ungene Byggmakker

Hvordan lage leketelt til ungene

29.05.2019

Barn elsker å leke i små lune krypinn, så dette selvlagde leketeltet er en sikker vinner. Enkelt å lage og tar liten plass når det slås sammen og ryddes bort. Niklas viser deg hvordan steg for steg her. Det fikser du!