StartsidenTips og rådGuider

Guide: Slik skifter du dekk på bilen

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Med riktig utstyr er det raskt og enkelt å legge om til sommerdekk – og langt billigere enn et opphold på dekkhotell.

Bort med veisalt og grus – på med sommerdekk. Nå skal det kjøres, for svingende!

Mange leverer bilen på verksted i stedet for å skifte dekkene selv. Noen spanderer til og med full hotellpakke på dekkene sine. Det er naturligvis en lettvint løsning, men billig er det ikke – og sannsynligvis kan du gjøre jobben på egenhånd.

Følg denne guiden, så kan du trygt legge ut på årets første kjøretur med sommerdekk.

Før du begynner:

  • Parker bilen på et flatt og stabilt underlag. Sett på håndbrekket
  • Sett bilen i førstegir eller «Park» (Automat).

Løsne (ikke fjerne) muttere/bolter

Et verktøy alle bilister bør ha er en god muttertrekker som løsner og fester dekkene helt enkelt. Muttertrekkeren er et «must have» for alle som liker å mekke bil. 

Begynn med å løsne mutterne på hjulet du skal ta av med en muttertrekker. Husk at de ikke skal helt av riktig ennå. Deretter jekker du opp bilen.

Bruk muskler – eller en jekk

Du må nok styrke i armene for å løfte på plass et bilhjul. Derimot kan du spare mye krefter på å bruke effektive verktøy.

Plasser jekken på riktig sted i henhold til instruksjonsboka. På mange biler er det markert et felt på undersiden av chassiset hvor du skal feste jekken. Du kan bruke en tradisjonell jekk som sveives opp manuelt eller en hydraulisk garasjejekk som pumper bilen opp og ned.

 

HYDRAULISK JEKK: Pump opp og ned med en sånn, i stedet for å sveive rundt og rundt med en vanlig jekk. Foto: illustrasjonsbilde.

Ryobi - Elektroverktøy av høy kvalitet

Beveg deg aldri under bilen når den er jekket opp.

Plasser støttebukker i stål eller et bildekk under chassiset for å sikre både deg og bilen i tilfelle jekken gir etter.

Av med vinterdekkene  

Bruk muttertrekkeren for å løsne alle mutterne/boltene helt, og løft av dekket. Ryobi har en batteridrevet 18V-modell med tre hastigheter.

SOMMERDEKKTID: Det er fort gjort å skifte dekk hvis du har riktig utstyr. Foto: Ryobi.

TESTVINNER: Ryobi 18V Muttertrekker R18IW3 bruker ONE+batteri – som fungerer med over 40 ulike Ryobi-produkter. Den har tre gir/hastigheter, LED-lys, og opptil 400 Nm moment. Foto: Ryobi.

Og på med sommerdekkene

Når du skal sette på plass dekket igjen, bør du bruke muttertrekkeren for å sikre at bolter og muttere treffer gjengene riktig. Stram til nok til at de sitter, men ikke med full styrke riktig ennå.

Fjern støttebukker eller dekk og senk jekken. Når hjulene er nede, strammer du til med muttertrekkeren til de sitter godt. Gjenta samme prosess på resten av hjulene.

Husk at mutterne skal trekkes til «i diagonal» – altså at du alltid fester mutteren som sitter på motsatt side av den du nettopp skrudde inn.

Etter 30-50 kilometer med nye dekk bør du alltid sjekke at muttere og bolter sitter forsvarlig, eller om det er behov for etterstramming.

Sjekk lufttrykket i dekkene

Sjekken skal helst gjennomføres flere ganger i løpet av en sesong og gjøres enten på bensinstasjon, eller hjemme med en kompakt og batteridrevet kompressor.

Kjører du mye med fullastet bil kan det være smart å justere lufttrykket med jevne mellomrom.

BÆRBAR KOMPRESSOR: I tillegg til luft i bildekkene kan du blant annet pumpe opp luftmadrasser, flytemadrasser, fotballer og sykkeldekk. Dette er Ryobi 18V R18I-0 med ONE­­+batteri. Foto: Ryobi.

Riktig lufttrykk i dekkene i henhold til hvor fullastet bil du kjører, er som regel markert på innsiden av bensinlokket eller i døra på førersiden. Hvis ikke finner du i alle fall en oversikt i instruksjonsboka.

Og husk:

Det er piggdekkforbud fra første mandag etter påske, det vil si 20. april i 2020. For de to fylkene som utgjør Nord-Norge gjelder forbudet fra 1. mai.

Ta vare på vinterdekkene

Hjulene du skal oppbevare til neste sesong bør rengjøres grundig – både felger og dekk.

  • Fjern grus som har satt seg fast i dekkene og spyl over med vann.
  • Skrubb felgene med en egnet felgrens, skyll grundig og påfør gjerne felgvoks, også når det er tørt.
  • Dekkene bør oppbevares på et tørt og mørkt sted med god gjennomlufting, for eksempel i en garasje eller en bod. De bør enten ligge oppå hverandre eller henges på solide veggfester.

OPPBEVARES TØRT: Dekkene kan ligge oppå hverandre, slik som her, hvis du har plass til det i garasjen. Foto: illustrasjonsbilde.

TRENGER BILEN DIN EN VÅRRENGJØRING I TILLEGG?

BRUK HØYTRYKKSPYLER OG DETTE TILBEHØRET »

Link
Fyll gavesekken med harde, batteridrevne kraftpakker   Byggmakker

Fyll gavesekken med harde, batteridrevne kraftpakker

17.12.2019

Vi har plukket ut batteridrevne elektroverktøy fra tre leverandører som garantert kommer til å falle i smak hos familiens handyman — eller kvinne.

Julegavetips til en handyman Byggmakker

Julegavetips til en handyman

11.12.2018

Uansett om din samboer er handy eller ikke, så hjelper det med riktig verktøy. Nedenfor finner du to bestselgere fra Ryobi som alle kan kobles på det samme batteriet. Ikke dumt å være smart.

Ryobi TTI Byggmakker

Ryobi TTI

12.09.2018

Ryobi ® er en merkevare av den internasjonale gruppen Techtronic Industries (TTI), en global produsent av batteridrevne, elektriske og bensindrevne verktøy. Komplett merkevareserie som passer både profesjonelle og forbrukere. Ryobi tar nøye hensyn til gjeldende miljøkrav i utformingen av sine produkter og deltar aktivt i miljøvern, i samsvar med europeiske sikkerhetsstandarder, som anses for å være blant de strengeste.

Hvordan få den perfekte hagen  Byggmakker

Hvordan få den perfekte hagen

16.05.2018

Ønsker du deg en fin hage til sommeren? Med de riktige redskapene kan du få det. Her er våre favoritter som gjør hagearbeidet til en lek!