StartsidenTips og rådGuider

Guide: Slik utfører du en taksjekk på egenhånd

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Hvert år regner det 470 000 liter vann på et hustak. Når var sist du sjekket taket ditt? Det bør gjøres oftere enn du tror.

Er du en av dem som vet at det er viktig å vedlikeholde taket, men som ikke gjør det ofte nok? Du er ikke alene om det. Mange huseiere er lykkelig uvitende om hvordan det står til der oppe – og det kan fort bli dyrt.

Vi har snakket med en takekspert om taksjekk: Hvor ofte det bør gjøres, hva som må gjøres og hvem som kan gjøre det.

– Du bør sjekke taket to ganger i året, om våren og på høsten. Taket er tross alt den fasaden som er mest utsatt for vær og vind. I de fleste tilfeller er det fukt og vann rundt en gjennomføring eller dårlig vedlikehold som fører til vekst av mose og lav, som er årsaken til lekkasje, forteller Bård Brustad, produktsjef i Isola.

Og hvis det skulle være noen tvil: Du kan gjennomføre en taksjekk på egenhånd. Les videre før du setter i gang.

Klimaet der du bor har betydning for taksjekken

I noen deler av landet har vi i år hatt en snøfattig vinter, mens andre steder har det vært snørikt. Det byr på ulike utfordringer.

— Store snølaster kan føre til forskyvinger og bruddskader i takstein og belastningsskader på beslagtakrenner og nedløp. Da må takstein som har forskjøvet seg settes på plass og skadet stein skiftes ut. Beslag, renner og nedløp som er løsnet eller skadet monteres på nytt eller erstattes med nye deler, forklarer Brustad.

I kystområder og steder med lite snø gir skiftende temperaturer med frost, is, nedbør og sterk vind gi taket mye juling. Her er beslag særlig utsatt, men takrenner og takflater bør også sjekkes for å sikre at skjøter, omlegg og gjennomføringer ikke har sprekker eller misdannelser.

> Se video trinn for  tinn : Slik legger du tak selv

DEN FEMTE FASADEN: Uansett om du har takstein, takbelegg eller shingel skal taket være uten synlige skader. 

Vær ekstra nøye med å sjekke alle steder der vann kan trenge inn, for eksempel rundt pipa og i overganger mellom tak og gjennomføringer.

Sikkerhet er første prioritet

Sikkerhet er ekstremt viktig ved sjekk og reparasjon av tak. Brustad mistenker at mange dropper taksjekk grunnet frykt for høyden.

Heldigvis finnes det sikkerhetsutstyr som sørger for trygt takarbeid:

Stigesikring (påbudt)
For å hindre at stigen forskyver seg eller sklir av takrennen er bruk av stigesikring en enkel og fornuftig forsikring. Dette er en enkel innretning som kan monteres på de aller fleste takrenner og stigetrinn.

Sikringskrok (anbefalt)
Sikringskroken monteres der det ikke finnes et naturlig sted å feste sikringen. Kroken gir sikker innfesting for sikringsline og kan også benyttes til å hekte på stige når du skal opp på taket.

Fallsikring (anbefalt)
Du bør også bruke fallsikring for å være på den sikre siden. Byggmakker har spesialprodukter for takarbeid, ferdigpakket i ryggsekk eller bag med sele, fallbrems, forankring, karabinkrok og fotlenke inkludert.

Trenger du stigesikring?

Du finner den smarte varianten fra Isola i nettbutikken vår.

Har du takstein, shingel eller takplater av stål?

Det er nemlig litt ulik fremgangsmåte for de ulike tekkingene.

Har du takstein på taket bør du kontrollere at steinen ikke har forskjøvet seg eller blåst av i løpet av vinteren og knust takstein må byttes ut med ny.

For takshingel- og belegg bør du sikre at skjøter og omlegg er hele og ligger godt klebet mot hverandre. Rundt avslutninger, oppkanter og gjennomføringer bør du sjekke at belegget ikke har synlige åpninger eller mangler innfesting. Ser du løse shingeltunger er det viktig at disse klebes ned til underliggende shingel.

Tak med stålplater har ofte god mekanisk innfesting. Disse takplatene er ikke like utsatt for forskyvning og avrivning. Her bør imidlertid overflater og detaljer kontrolleres for slitasje og værpåkjenninger om kan gi korrosjonsskader. Festepunkter bør sjekkes for skader, mens skruer og andre festemidler må skiftes ut ved behov.

— Til mindre utbedring og reparasjon finnes det fugemasser og klebeprodukter. På asfaltprodukter finnes det også spesialtilpassede fugemasser og andre klebeprodukter som man ofte bør benytte sammen med en varmepistol for å sikre god heft, tipser Brustad.

Han presiserer at dette er midlertidige løsninger, og at du bør vurdere permanent utbedring etter relativt kort tid. Det gjelder alle typer tak.PRAKTEKSEMPEL:
Slik skal et godt vedlikeholdt shingeltak se ut. Foto: Isola.

Har du hørt om fuglesperre?

Den hindrer fugler i å bygge reder ved takfot samtidig som luft slipper inn uhindret.

Ta en titt under første rad med takstein for å sikre at du ikke har overnattingsgjester under belegget. Fuglesperre kan du kjøpe her.

Slik rengjør du taket 

Oppdager du mose på taket bør den fjernes. Mose holder på fuktighet og kan gi frostspreng. I tillegg kan vannet føres opp og inn under shingeltunger og føre til lekkasje og råteskader. Det samme gjelder for løv og skitt under dekkbordene.

På tekking som takstein og skifer kan du benytte høytrykkspyler med kontrollert trykk, men da er det viktig at du spyler med liggeretningen. Shingel, takbelegg, tretekking og bestrødde stålplater må du være mer forsiktig med. Barnåler, blader og mose fjernes forsiktig med myk kost. Større forekomster av grønske eller mose fjernes mekanisk. Du kan også dusje over et soppdrepende middel helt til slutt.

Trenger du hjelp til å få jobben gjort?

Ta kontakt med oss – så setter vi en håndverker på saken.

Link
Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.