StartsidenTips og rådGuider

Langbenk for store og små

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Møbler er som oftest litt mer krevende gjør det selv-prosjekter enn hyller, men på sidene som følger, har vi valgt ganske enkle løsninger som de fleste kan lage. Vi begynner med en benk i tradisjonell stil, som ikke er vanskelig å bygge.

Modellen kan lages som en liten krakk, en benk for barna eller langbenk til spisebordet. De karakteristiske langs- gående sidebordene har to funksjoner. Den styrker setet og låser fast beina og er dessuten et dekorativt blikkfang. Vi har valgt å lage en myk form på beina og sidebordet, men benken fungerer selvfølgelig like bra med rette bord. Tegningen viser to størrelser, en til barn og en til voksne.

Slik gjør du

 1. Sag til materialene til benken etter målene på tegningen, eller lag den etter egne mål.
 2. Tegn opp buene på beina og sidebordene. Bruk passende fat eller skåler som mal og sag mønsteret ut med elektrisk stikksag. Bruk en rasp for å justere eventuelle ujevnheter og puss til slutt med fint slipepapir. Beina rundes av i underkant ved hjelp av en rasp og slipekloss
 3. Av utseendemessige grunner er beina trukket litt inn fra enden av benken, men for at benken ikke skal vippe hvis man sitter nær enden, monteres de litt på skrå utover.
 4. For at det skal bli lettere å montere sidebordene, festes beina med en liten kloss under setet før sidebordene skrues fast. Klossene lages ved å sage den 7,5 cm lange plankebiten i to med den vinkelen som beina skal ha. Merk av ved hjelp av en vinkelhake på baksiden av setet 10 cm fra endene for barnebenken, 15 for voksenbenken. Lim og skru fast en kloss på innsiden av streken i hver ende. Den skrå siden skal vende mot setet. Det er viktig å forbore i klossen, så den ikke sprekker. En skrue midt på er tilstrek- kelig. Pass på at skruene ikke går helt gjennom setet. 4,5 mm skruer burde passe hvis klossen du deler i to er 7,5 cm lang og skruene forsenkes noe. Skru fast beina fra baksiden med to 45 mm skruer i hvert bein.
 5. Legg benken på siden og plasser sidebordene løst oppå beina, kant i kant med setet. Merk av innsiden av beina med en blyant på baksiden. Forbor hullene til skruene. Bor så med et 15 mm bor (diameteren på treproppene) ca. 5 mm inn i hullene. Stryk lim på setekantene og skru fast side- bordene med 75 mm skruer. Skrueforsenkingen skal vende utover. Press sidebordene mot setet ved hjelp av to tvinger til limet er tørt. Legg bordbiter mellom tvingene og hobbyplaten som beskyttelse. Lim fast treproppene over skruehodene.
 6. Fukt treet før du pusser lett med fint slipepapir. Vi har valgt å dekorere setet ved hjelp av en sjablong. Fest sjablongen med tape og bruk en svamp til å påføre malingen. Ikke ta for mye maling på svampen, da kan malingen lett trekke inn under kanten på sjablongen. Det er lurt å trykke den mot et papir først slik at malingen trekker jevnt inn i svampen.
 7. Til slutt lakkes benken med tre strøk lakk. Slip lett i fiberretningen mellom hvert strøk.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Du trenger

Til barnebenken:

 • 1,6 m 25 cm bred hobbyplate
 • 2 m 15 cm bred hobbyplate
 • 7,5 cm 36 mm tykk plankebit (68, 73 eller 98 mm bred)
 • 6 stk. 45 mm skruer
 • 8 stk. 75 mm skruer
 • 8 treplugger eller biter av 15 mm rundstokk
 • Trelim

Til voksenbenken:

 • 2,4 m 30 cm bred hobbyplate
 • 3 m 20 cm bred hobbyplate
 • 7,5 cm 36 mm tykk plankebit (68, 73 eller 98 mm bred)
 • 6 stk. 45 mm skruer
 • 8 stk.75 mm skruer
 • 8 treplugger eller biter av 15 mm rundstokk
 • Trelim
Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord Byggmakker

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord

13.01.2021

Her viser vi deg hvordan du enkelt lager et smart og stilig lite sidebord på din sofa eller til godstolen. Se video nedenfor, og følg instruksjonen steg for steg for å lage denne selv.

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr Byggmakker

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr

17.12.2020

Barn elsker kosedyr, og det blir fort veldig mange av de. Her har vi laget en smart og fin oppbevaringsløsning der barna selv kan være med å rydde. Kanskje barna får være med velge farge på oppbevaringsløsningen også? Se skisse, materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser dere!

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser du!