StartsidenTips og rådGuider

Langbenk for store og små

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Møbler er som oftest litt mer krevende gjør det selv-prosjekter enn hyller, men på sidene som følger, har vi valgt ganske enkle løsninger som de fleste kan lage. Vi begynner med en benk i tradisjonell stil, som ikke er vanskelig å bygge.

Modellen kan lages som en liten krakk, en benk for barna eller langbenk til spisebordet. De karakteristiske langs- gående sidebordene har to funksjoner. Den styrker setet og låser fast beina og er dessuten et dekorativt blikkfang. Vi har valgt å lage en myk form på beina og sidebordet, men benken fungerer selvfølgelig like bra med rette bord. Tegningen viser to størrelser, en til barn og en til voksne.

Slik gjør du

 1. Sag til materialene til benken etter målene på tegningen, eller lag den etter egne mål.
 2. Tegn opp buene på beina og sidebordene. Bruk passende fat eller skåler som mal og sag mønsteret ut med elektrisk stikksag. Bruk en rasp for å justere eventuelle ujevnheter og puss til slutt med fint slipepapir. Beina rundes av i underkant ved hjelp av en rasp og slipekloss
 3. Av utseendemessige grunner er beina trukket litt inn fra enden av benken, men for at benken ikke skal vippe hvis man sitter nær enden, monteres de litt på skrå utover.
 4. For at det skal bli lettere å montere sidebordene, festes beina med en liten kloss under setet før sidebordene skrues fast. Klossene lages ved å sage den 7,5 cm lange plankebiten i to med den vinkelen som beina skal ha. Merk av ved hjelp av en vinkelhake på baksiden av setet 10 cm fra endene for barnebenken, 15 for voksenbenken. Lim og skru fast en kloss på innsiden av streken i hver ende. Den skrå siden skal vende mot setet. Det er viktig å forbore i klossen, så den ikke sprekker. En skrue midt på er tilstrek- kelig. Pass på at skruene ikke går helt gjennom setet. 4,5 mm skruer burde passe hvis klossen du deler i to er 7,5 cm lang og skruene forsenkes noe. Skru fast beina fra baksiden med to 45 mm skruer i hvert bein.
 5. Legg benken på siden og plasser sidebordene løst oppå beina, kant i kant med setet. Merk av innsiden av beina med en blyant på baksiden. Forbor hullene til skruene. Bor så med et 15 mm bor (diameteren på treproppene) ca. 5 mm inn i hullene. Stryk lim på setekantene og skru fast side- bordene med 75 mm skruer. Skrueforsenkingen skal vende utover. Press sidebordene mot setet ved hjelp av to tvinger til limet er tørt. Legg bordbiter mellom tvingene og hobbyplaten som beskyttelse. Lim fast treproppene over skruehodene.
 6. Fukt treet før du pusser lett med fint slipepapir. Vi har valgt å dekorere setet ved hjelp av en sjablong. Fest sjablongen med tape og bruk en svamp til å påføre malingen. Ikke ta for mye maling på svampen, da kan malingen lett trekke inn under kanten på sjablongen. Det er lurt å trykke den mot et papir først slik at malingen trekker jevnt inn i svampen.
 7. Til slutt lakkes benken med tre strøk lakk. Slip lett i fiberretningen mellom hvert strøk.

Du trenger

Til barnebenken:

 • 1,6 m 25 cm bred hobbyplate
 • 2 m 15 cm bred hobbyplate
 • 7,5 cm 36 mm tykk plankebit (68, 73 eller 98 mm bred)
 • 6 stk. 45 mm skruer
 • 8 stk. 75 mm skruer
 • 8 treplugger eller biter av 15 mm rundstokk
 • Trelim

Til voksenbenken:

 • 2,4 m 30 cm bred hobbyplate
 • 3 m 20 cm bred hobbyplate
 • 7,5 cm 36 mm tykk plankebit (68, 73 eller 98 mm bred)
 • 6 stk. 45 mm skruer
 • 8 stk.75 mm skruer
 • 8 treplugger eller biter av 15 mm rundstokk
 • Trelim
Spilevegg: Slik bygger du den selv Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?