StartsidenTips og rådGuider

DIY: Lur utesofa

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Det siste i utemøbler er den gode, myke sofaen, akkurat som den vi har i stua inne. Slike utesofaer er kostbare å kjøpe ferdig. Denne kan du bygge selv for en tidel av prisen. Og den har en fordel framfor kjøpesofaen: Du kan lagre putene tørt og trygt i sofaens rygg og armlener.

Slik gjør du

 1. Armlenene og ryggen bygges som enkle kasser med løst lokk, slik tegningen viser. Skru fast lektene (I) til sidepla- tene (A) først, en terrassebordtykkelse inn fra kantene og 23 mm fra endene, med 35 mm skruer som du drar godt inn i treverket. Vi har brukt 21 x 95 mm terrassebord til sidene (E), lagt med ca. 5 mm avstand, slik at rommet inni skal få en viss lufting, men uten at mus kan komme inn.

 2. Du kan selvfølgelig bruke for eksempel 19 mm utvendig, profilert kledning og male sofaen hvis du ønsker det, men da bør du bore noen luftehull i bunnbordene.

 3. Skru fast en lekt på ryggdelen som setebordene skal hvile på (H).

 4. Skru armlener og rygg sammen fra innsiden av ryggen. Med trykkimpregnerte materialer blir sofaen ganske tung, så det lønner seg å montere sofaen i nærheten av der den skal stå.

 5. Legg ut sokkelplankene og skru dem fast fra innsiden av kassene.

 6. Skru fast en lekt (H) på innsiden av frontbordet (D) som setebordene skal hvile på, ca. 25 mm fra overkanten, slik at frontbordet vil dekke endeveden i setebordene.

 7. Frontbordet festes til armlenene med et kraftig vinkelbeslag. Setet skal ha et par cm fall mot ryggen for at sofaen skal bli god å sitte i.

 8. Skru fast setebordene (G) i de to lektene på henholdsvis ryggen og frontbordet.

 9. For at seteputene ikke skal bli større enn at de får plass i kassa, og for at det skal bli en behagelig helning på ryggen, festes det et bredt bord skrått mellom ryggen og setet (D).Det støtter seteputene i bakkant og gjør at ryggputene blir liggende litt på skrå.

 10. Kjøp skumgummi og sy puter etter målene på tegningen.

Materialer/ kappeliste

 • Ca. 12 m - 22 x 198 mm utvendig kledning (4 stk. 62,2 cm (A), 2 stk. 85,6 cm (B), 2 stk. 90 cm (C), 4 stk.140 cm (D))
 • Ca. 50 m - 21 x 95 mm terrassebord (24 stk. 85,6 cm (E), 12 stk. 140 cm (F) 12 stk. 65 cm (G))
 • Ca. 9 m  - 23 x 48 mm lekt (2 stk. 140 cm (H), 8 stk. 57,8 cm (I), 6 stk. 15,2 cm (K))
 • Ca. 1,8 m - 22 x 148 mm (3 stk. x 57,8 cm (L))
 • 3,3 m - 48 x 98 mm trykkimpregnert plank (2 stk. 1,65 m (M))
 • To vinkelbeslag (90 x 90 x 65 mm)
 • Av 10 cm skumgummi: 2 seteputer 57 x 67 cm, 2 ryggputer 45 x 67 cm
 • 35 og 55 mm terrasseskruer

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.