StartsidenTips og rådGuider

Maling av vegger

På vegger er kravet til underlag og forarbeid ekstra viktig. Det er rommets eller husets uttrykk og stil, i tillegg til din egen smak, som avgjør hvor mye du vil legge i forarbeidet. For å terpe litt: Ingen flate blir bedre enn grunnarbeidet tilsier.

En malt murvegg behøver i mange tilfeller ikke være for strøken, mens en panelt brystningsvegg, som tradisjonelt representerte en «finere» stil, bør du legge mer flid og omtanke i.

Platevegger

Tidligere malte platevegger kan ganske enkelt vaskes, deretter mattslipes dersom malingen er blank. Deretter sparkles hull og skader, og sparkelmassen slipes. Støvsug godt før sparklingen flekkes, dvs. at du først maler et strøk på det du har sparklet.

Så påføres ett strøk maling over det hele hvis det er samme farge som tidligere, to strøk hvis du skal skifte farge.

Nye platevegger må tørkes eller støvsuges grundig for byggestøv, deretter skal skader og sår sparkles, slipes og flekkes. Og så er det klart for grunning og ett eller to strøk maling som påføres med rull.

SJEKK VÅRT VAREUTVALG AV INNENDØRSMALING HER

Tidligere malt panel

Gammel, malt panel males omtrent på samme måte som platevegger, men helst med vanntynnbar oljemaling. Ikke forsøk å tette sprekkene mellom bordene (not og fjær). Bordene vil utvide seg om sommeren og trekke seg sammen under fyringssesongen, og ingen ting kan hindre dette.

Bart treverk flekkes samtidig med at du flekker eventuelle sparkelarbeider. Gå lett over veggen med fint slipepapir, og støvsug eller tørk av grundig for støv.

Deretter maler du ett eller to strøk avhengig av dekkevnen. Men i motsetning til platevegger og andre store ubrutte flater, skal panel males i full lengde, og helst ikke mer enn to–tre bord om gangen.

Maling av ny panel

Panelbord må være helt tørre før du maler, helst bør de males ferdige før de settes opp, eller den panelte veggen må stå ubehandlet noen måneder for å tørke. Hvis ikke bordene er ferdigkrympet, vil det nemlig oppstå lyse krympestriper mellom dem etter hvert. Kvister forsegles med kvistlakk.

Påfør deretter et strøk med vanntynnbar grunning. Dette førstestrøket får trefibrene til å reise seg litt, og du må derfor pusse lett med mellomfint slipepapir etter tørk (korning 150–180). Eller du kan «beise» bordene med vann, og framtvinge fiberreising på denne måten. Men da må bordene tørke ekstra godt etterpå, før du sliper lett og støvsuger, og så påfører grunningsstrøket.

Skader og mindre sprekker sparkles (akrylbasert sparkel), slipes og grunnes. Deretter påføres to strøk vanntynnbar oljemaling.

Maling på eksisterende tapet

Tidligeremalttapetstøvsugesellertørkesav,sparklesogflekkes som nevnt for andre overflater. Deretter påfører du ett eller to strøk vannbasert interiørmaling avhengig av dekkevnen. Også glassfiberstrie behandles på samme måte, men her kan du ikke sparkle uten at du lager glatte flekker, mens jo resten av veggen er ruglete. Én løsning er å sparkle så smått som mulig, og så «dytte» et slags rutemønster omtrent som strien. En annen løsning – dersom veggen krever mye sliping/sparkling før maling (eller ny tapetsering) – er å sette opp en underlagsduk.

Papirtapet som ikke er malt fra før, er et ypperlig underlag for ny maling. Papirtapeter males direkte med to strøk vannbasert interiørmaling. Etter det første grunningsstrøket sparkles eventuelle skader og sår. Også vinyltapet er et godt underlag for vannbasert maling. Enkelte tapeter er satt opp med overlapper i skjøtene. Hvis overlappene ikke blir slipt bort, vil disse nivåforskjellene bli godt synlige når malingen er påført.

NB: Fuktigheten i malingen kan gjøre at skjøtene kan sprike enkelte steder. Dette kan du utbedre ved å påføre litt tapetlim med en liten pensel, og så presse skjøtene fast i limet.

Det som i første strøk virker tungt, går lettere og lettere for hvert strøk, etter hvert som underlaget mettes. Bruk rull, og regn med tre strøk i alt. På tidligere malt strie er det bare å male direkte i to strøk (etter støvsuging) – ett strøk er nok hvis du ikke skal skifte farge.

Maling av murvegger

I utgangspunktet behandler du ikke en murvegg annerledes enn f.eks. en platevegg. Men det kan jo være at det er skader du må utbedre først, og at du derfor må gå litt grundigere til verks. Og det som sies her for maling, gjelder i høyeste grad også om muren skal tapetseres – underlagskravet blir det samme.

Siden en murvegg ofte er litt røff, mens en platevegg er slett, blir utbedrings- og sparkelarbeidet litt annerledes. Større skader må utbedres med murmørtel eller reparasjonsmørtel, og bearbeides til rett utseende etter at den har sittet litt. En murkost er ofte et godt hjelpemiddel til dette. Etter tørk (les på emballasjen) skal så sparklingen eller pussreparasjonen flekkgrunnes med vannbasert maling.

Maling av teglstein

Murstein (teglstein) kan kanskje virke mørk og tung med tiden – eller den kan ha blitt sotete og stygg. I utgangspunktet har du tre muligheter:

 1. Du kan male rett på muren og beholde stein mønsteret.

 2. Du kan slemme muren slik at steinmønsteret blir mer utydelig, eller

 3. Du kan trekke en puss på muren slik at den blir slett.
 • Male rett på
  Etter grundig støvsuging og rengjøring kan du male direkte med to eller tre strøk vannbasert interiørmaling. Men dersom du erstatter det første strøket med en vannbasert heftgrunning, vil du både oppnå bedre heft, samtidig som grunningen tetter porene godt.

 • Slemme
  Slemming (for innvendig bruk) kjøpes i sekk, og fås også ferdig farget, f.eks. hvit. Bland med vann i murbøtte til vellingkonsistens. Bruk kraftig drill og rørepinne for mørtel. Kjør drillen av og til under arbeidet slik at sandpartiklene ikke faller til bunns.Vann muren med svamp eller vaskekost, den skal holdes fuktig. Kost på slemmingen med en firkantet gresskost. Avslutningsvis føres kosten i jevne og like bevegelser, f.eks. i slakke buer slik at stripemønsteret blir mest mulig jevnt. Synes du ett strøk slemming gir for tydelige steinfuger, kan du etter et par dagers tørk ta ett strøk til.Dersom du ikke brukte ferdig farget slemming, kan du etter et par ukers tørk male muren med to strøk vannbasert interiørmaling.

 • Pusse
  Du kan også pusse muren: Kjøp murmørtel for innvendig bruk. Også denne fås farget om du ønsker å slippe malingen etterpå. Vann muren, og trekk pussen på med stålbrett nedenfra og oppover. Bearbeid pussen så den blir så jevn som mulig. La tørke noen minutter, ca. en halvtime (litt avhengig av temperaturen), og behandle så pussen forsiktig ved å koste over slik at det blir jevnt «kostemønster».Ønsker du helt strøken og glatt mur, f.eks. om den skal tapetseres, bør du enten sette arbeidet bort til en proff, som da vil pusse opp veggen i to eller flere omganger, eller du helsparkler med sandsparkelmasse til slutt, etter en god tørk.

På ny mur

Ny murvegg, f.eks. satt opp av Leca-blokker, kan overflatebehandles på flere måter:

Du kan slettpusse for maling eller tapetsering. Arbeidet er vanskelig, og krever gode kunnskaper om pusspåføring og evt. sparkling. Se forrige side.
Du kan slemme. Velger du en gjennomfarget slemming, blir veggen malt samtidig.
Slemmingen «males» på veggen med gresskost, i ett eller to strøk, avhengig av om du vil ha synlig blokkstruktur eller du vil skjule den.
Vil du heller male, må blokkene være meget pent murt, helst bør det være blokker av typen «Finblokk», dvs. med finstruktur.
To strøk vannbasert maling på føres direkte, etter forutgående sårutbedring og småflikking.
Velger du strukturmaling, som på føres med rull med en rekke «hull», blir overflaten omtrent som en slemming.

Dekormaling

Det er mange andre måter å dekorere en vegg på enn bare å male eller sette opp tapet – ikke behøver det være vanskelig heller. Begynn med de enkleste teknikkene, og avanser etter hvert som du får mer trening. Hvis du mangler erfaring med slike teknikker, bør du først eksperimentere på baksiden av en kjellerdør, en papplate eller lignende. Du vil finne mye interessant på nettet, f.eks. på malingsprodusentenes hjemmesider og på ifi.no., og i diverse bøker om gamle malingseffekter.

Av utstyr er det ikke stort annet du trenger enn det helt vanlige – det viktigste er en bred tapetbørste, et par spesialpensler, filler og svamp.

Teknikker som kan friske opp vegger (og gulv) er sjablonmaling og ulike laseringsteknikker.Til å bearbeide lasuren på ulike måter kan du bruke fordrivere og andre pensler, filler og svamper.

 

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.