Oppussingsvettreglene


 

Klar for den kalde fine tida?  Bjørkeved


 

Påsken er rett rundt hjørnet og mange nordmenn benytter anledningen til å planlegge og gjennomføre oppussingsprosjekter i hus, hytte og hage. Inspirert av Fjellvettreglene har Byggmakker laget ni Oppussingsregler som gjør jobben enklere – og resultatet mye bedre.

Oppussingsvettreglene Byggmakker
 1. Planlegg oppussingen og meld eventuelt fra til kommunen.
  På forhånd bør du legge en mest mulig detaljert plan for hva du skal pusse opp og hvordan du vil at resultatet skal bli. Her kan det være lurt å få hjelp av erfarne fagfolk – selv om du ønsker å utføre mest mulig av jobben selv. Både håndverkere og interiørkonsulenter kan hjelpe deg med smarte valg som kan spare deg for mange bekymringer, feilgrep og unødige utgifter. Husk at større inngrep krever dialog med teknisk etat i kommunen din. 
  Byggmakker kan hjelpe det med dette.

 2. Tilpass oppussingen etter evne og forhold.
  Er du en erfaren oppusser, eller er dette ditt aller første prosjekt? Uansett er det smart å ikke ha alt for ambisiøse mål. Kanskje er det ikke nødvendig å pusse opp absolutt alt på en gang, men heller dele det hele opp i mindre og mer overkommelige etapper. 1,4 millioner oppussingsprosjekter er påbegynt og ikke fullført i norske hjem. Husk at jevnlig vedlikehold ofte gir bedre økonomi enn skippertaks-oppussing.
  Med veggplater kan du raskt og enkelt få splitter nye vegger, sjekk ut noen av alternativene her

 3. Ta hensyn til værvarsel.
  Skal du male yttervegger eller gjøre annen oppussing utendørs? Sjekk værmeldingen på forhånd, og ha planen klar dersom du uansett skulle bli overrasket av uventet regnvær. Ta også hensyn til egen kalender – sett ikke i gang større prosjekter rett før ferien eller julefeiringen.
  Sjekk ut malermesterens tips her

 4. Vær forberedt på å møte uventede utfordringer selv på enkle oppgaver.
  Det er sjeldent at alt går helt som planlagt. Da gjelder det å ikke miste motet. Søk hjelp hos andre med mer erfaring.
  Sjekk for eksempel ut «Slik-gjør-du-det»-filmene til Sinnasnekker’n hos Byggmakker

 5. Ha nødvendig utstyr tilgjengelig.
  Ingenting varer evig, heller ikke redskaper og materialer. Sjekk at alt i verktøykassen fungerer som det skal førdu setter i gang, og sørg for at det du trenger er på plass. Stol heller ikke på at innholdet i den gamle malingsboksen i kjelleren fortsatt duger.
  Oppgrader malingstilbehøret her

 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn farlige oppgaver og usikre områder.
  Mange nordmenn definerer seg selv som den dristige oppussingstypen som tar sjanser og vil gjøre alt selv. Det er ikke alltid det lønner seg å tenke som Severin Suveren. Oppussingsjobber knyttet til vann, rør og elektrisitet bør du alltid overlate til fagfolk. Oppstår det brann eller fuktskader som følge av egeninnsats på disse områdene, kan regningen bli høy.
  Byggmakker hjelper deg med håndverkervalget

 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er etter planen.
  Følg planen du har lagt på forhånd, og hold god oversikt over hvor langt du er kommet med de ulike oppgavene. Les alltid bruksanvisningen før du setter i gang. Følger du den, minsker du sjansen for store feil.
  Her finner du forslag til hvordan du planlegger.

 8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  Hvis du ser at prosjektet er i ferd med å skjære ut og gå i feil retning, lønner det seg å ta et skritt tilbake i stedet for å ture videre og håpe på det beste. Jo lengre du fortsetter med håp om at ting vil ordne seg, jo mer kostbart og komplisert kan prosjektet ende opp med å bli.
  Søk profesjonelle råd i tide, for eksempel på chatten vår

 9. Spar på kreftene og søk hjelp om nødvendig.
  Rom var ikke bygd på en dag, og tålmodighet er en dyd også for deg som skal pusse opp. Setter du av nok tid til jobben, blir arbeidet mer lystbetont. Ikke jobb dag og natt, men ta pauser og husk at du skal leve også – selv i perioden du pusser opp. Står du helt fast er det absolutt ingen skam å be om hjelp fra en som kan faget enda bedre enn deg. Vi kan hjelpe deg fra A til Å med de mer krevende oppgavene, som å bytte vinduer.
  Sjekk ut Fiks Ferdigher.

 

 Ingen skam å be om hjelp. Sinnasnekker’n har hjulpet mange ut av oppussingskrisa. Her kan du sjekke ut noen gode tips fra Otto.

 

 

Oppussing på en dag Byggmakker

Oppussing på en dag

03.09.2019

Denne høsten rykker TVNorge ut for å bistå med boligfiksing der det virkelig trengs – uten at eieren selv har noen som helst aning. Deltakerne er blitt plukket ut etter tips fra publikum, og når vedkommende forlater boligen sin, rykker en gjeng med håndverkere inn for å pusse opp det de klarer innen den intetanende boligeieren kommer tilbake for sitt livs oppussingssjokk.

Pass på at du lader elbilen din riktig! Byggmakker

Pass på at du lader elbilen din riktig!

06.05.2019

Du plugger vel ikke LEAF-en din rett i en vanlig stikkontakt når du lader hjemme?

Bekymringsfrie vinduer Byggmakker

Bekymringsfrie vinduer

04.04.2018

Trodde du at et vindu bare var et vindu? I dag kan man oppgradere et vindu til å øke innekomforten, sikkerheten, boligverdien, begrense lyd eller solstråler, spare strømutgifter – eller rett og slett ta vindusvasken selv.

Lag en interiørplan Byggmakker

Lag en interiørplan

15.03.2018

Spørsmålene står i kø når vi skal gi boligen en oppgradering. Hvor begynner vi? Hva skal vi gjøre først og sist? Hvordan skal vi se helheten? Og hva vil det koste? – Litt hjelp med planlegging i forkant gjør det enklere å se muligheter og få en fornuftig progresjon i prosessen, mener interiørkonsulent Liv Bente Øyehaug i Indigo Interiør og Idé AS.