StartsidenTips og rådGuider

Rekker du å male huset likevel?

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Grip muligheten hvis vi får en «Indian summer» i høst!

Når du skal male fasaden på boligen din er du først og fremst avhengig av én ting, og det er været. Å male på fuktig treverk er nemlig ingen god idé, enten fukten stammer fra regnvær eller frost.

I år, som tidligere år, har det vært en sommer med vekslende vær i hele Norge. Men fortvil ikke dersom regnet satt en stopper for maleplanene dine i år: Store deler av landet pleier å få en såkalt «Indian summer» også, altså en periode med herlig sommervær mot slutten av høsten. Og det kan være en fin anledning til å finne frem malekost og rulle.

SE VÅRT UTVALG AV MALINGSPRODUKTER HER

Dette er viktig når du skal male huset

 

 1. RENGJØRING.
  Dekk til vinduer og legg beskyttelsesplast på bakken nærmest fasaden. Skyll fasaden med vann, og påfør deretter fasadevask. Følg alltid anbefalingene på emballasjen. La middelet virke, og skyll deretter fasaden grundig med vann. Hvis du bruker høytrykksspyler, må ikke trykket være for høyt, ettersom det kan skade treverket.

  Bruk alge- og soppvask i tillegg dersom det er alger og sopp på treverket. Dette middelet trenger du ikke å skylle bort, men det er viktig å følge instruksjonene på emballasjen nøye. Det anbefales for øvrig at du vasker fasaden annethvert år for å holde den fri for alger og sopp.

 2. SKRAP BORT MALING SOM FLASSER.
  Et godt tips er bruke en kniv eller skrutrekker til å kontrollere treverket, spesielt ved skjøter og endetre. Hvis treverket er mykt og fuktig, må det byttes ut før du maler. Ellers er det viktig å skrape bort maling som flasser eller sitter løst. Hvis det er bobler og sprekker på overflaten, eller hvis det er tykke malingslag, bør du fjerne all gammel maling. Bruk skrape eller malingsfjerner til dette.

 3. GRUNNE.
  På skjøter og endetre kan du først bruke impregneringsolje (tørk av overflødig olje etter en halvtime). Deretter bør du grunne alle flater. Følg tørketidene og anbefalingene for den malingen du har valgt. Sprekker som er større enn to millimeter, må repareres med malerfug etter at du har grunnet.

 4. MALE.
  Så til selve malejobben: Påfør rikelig med maling, og mal ovenfra og nedover. Pass på at malingen dekker overalt. Bruk gjerne rulle der du kommer til, og mal over med pensel etterpå. Ved skjøter og endetre bør du være ekstra grundig. 

  La malingen tørke godt før du maler det andre strøket. Følg alltid anbefalingene på spannet. Du bør unngå å male når det regner, ettersom regnet kan gjøre overflaten matt og flekkete.

 

Dette trenger du for å male

 • Plast, maskeringstape
 • Vernebriller/ pustemaske
 • Fasadevask (og evt. alge- og soppvask)
 • Stige eller stillas (evt. leie lift)
 • Malingsskrape, gjerne ulike størrelser
 • Sandpapir/ slipekloss
 • Børste eller kost
 • Flere gode pensler og ruller
 • Evt. impregneringsolje
 • Grunning
 • Dekkmaling
 • Vaskesvamp, bøtte og penselvask
 • Krok til malingsspann (til å henge på stigen)
 • Malefuge

(Kilde: Beckers)

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

To snarveier til «ny» fasade Byggmakker

To snarveier til «ny» fasade

21.04.2020

Det er ikke bare innsiden som teller. En ren og velholdt fasade forlenger levetiden på ytterpanelet, hindrer soppangrep og gjør deg til en litt stoltere eier. Les videre og finn ut hvordan du kan fornye huset før sommeren.

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett Byggmakker

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

04.07.2019

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?