StartsidenTips og rådGuider

Så enkelt vasker du bilen, huset og terrassen med høytrykkspyler

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Det er ikke til å unngå at overflater blir skitne og trenger en real vask. Her er de beste tipsene for hvordan du kan bruke høytrykkspyleren din trygt og effektivt!

Bil, terrasse og hus er de tre mest populære bruksområdene for en høytrykkspyler. Samtidig er mange bekymret for at trykket kan bli for sterkt, og at for eksempel lakk eller maling preller av eller at treverket fliser.

Hemmeligheten for å få et flott resultat er derimot at du bruker riktig utstyr til riktig jobb, forklarer Lars Nyhaugen fra Kärcher.

– Høytrykkspyleren er mer miljøvennlig- og er kraftigere enn en hageslange. Med høyere trykk får du flyttet mer møkk, men du bruker også mindre vann. Du kan tenke på det som en utendørs sparedusj, sier Nyhaugen.

Her er høytrykkspyler-ekspertens aller beste tips:

Full kontroll på høytrykkspyleren

Aller først: Skaff deg en høytrykkspyler av høy kvalitet som lever opp til dagens standard.

Med andre ord, har du gammel en stående i garasjen, med blek- og falmet gulfarge og sprekker i plastikken, er det altså på høy tid med en oppgradering.

Førstevalget i dag bør for de fleste være Kärcher K5 Premium Full Control Flex, som kan skilte med optimal vanntilførsel, trykk som kan justeres etter oppgaven, og som i tillegg fungerer perfekt sammen med annet Kärcher-tilbehør.

Kärcher K5 har en såkalt «multi-jet»-lanse som enkelt lar deg velge mellom såpepålegging, rotojet/turbodyse, eller en flat viftestråle. Rotojet benytter du kun på harde overflater som tåler en støyt, for eksempel mose på stein, asfalt, belegningsstein og mur.

– Vær obs på at billakken kan bli spylt av med denne rotojet-innstillingen. Den flate viftestrålen kan du derimot trygt bruke på ømfintlige overflater som bil og treverk. Du kan justere trykket på begge strålene ved hjelp av tommelen på pistolen, sier Nyhaugen.

Ta bilvasken i gårdsplassen

Kärchers ekspert anbefaler videre at bilen bør ha stått – eller står – i skyggen før du starter på bilvasken.

Sollys og oppvarmede paneler vil nemlig tørke ut såpen du påfører og danne skjolder. Derfor anbefaler han også at du tar for deg del for del, og at du ikke såper inn hele bilen med én gang.

– Først må du skylle av det verste av møkk med kun rent vann. Anbefalt avstand fra bilen er 20 centimeter. Ta deg en runde rundt bilen, og spyl felger og hjulbuer for å fjerne det verste av støv, salt og gjørme som har satt seg, forklarer Nyhaugen.

Nå kan du begynner på selve vaskejobben, og det kan være lurt å starte med felgene på bilen. Her er det Kärcher Felgrens 3-i-1 som gjelder. Spray på rengjøringsmiddelet og la det virke til det skifter farge. Deretter går du grundig til verks med Kärcher Felgbørste, som kommer til overalt. Skyll av ved å bruke børsten og vann til slutt.

Neste steg er å vaske selve bilen. Start med ett panel og legg på bilvaskemiddel med Kärcher Skumdyse for riktig dosering og jevn fordeling.

En god teknikk er å legge på såpe nederst, bevege deg oppover og la det virke i noen minutter. Dette gjør at såpen ikke lager rennestriper. Nå er det derimot viktig å ikke gå til verks med en svamp eller børste, for da vil møkka virke som et sandpapir mot lakken. Det første såpelaget skal alltid skylles av, og så kan du ta enda en runde med såpe før du tar henda fatt.

Det anbefales å bruke en skånsom vaskebørste for best mulig resultat, og mange høytrykkspylereiere foretrekker Kärcher Mikrofiberbørste.

– Skyll så en siste gang, der du begynner nedenfra og beveger deg opp til taket. Deretter tar du en ordentlig runde med skylling fra toppen og ned. Ta også en ekstra runde i hjulbuene og karosseriet. Til slutt tørker du av med et håndkle som ikke loer, sier Nyhaugen.

Se hvordan vaske bilen med høytrykkspyler her >

Jevnt og pent resultat på både husvegg og terrasse

Når du skal rengjøre terrassen er det viktig å få det så jevnt som mulig, og den beste løsningen er bruke en Kärcher Terrassevasker sammen med høytrykkspyleren din. Hvis du utelukkende bruker den vanlige spylerdysen, vil nemlig trykket variere i forhold til avstanden til treverket. Over flere kvadratmeter, blir det nesten garantert bli skjoldete og ujevnt.


 

Nyhaugen anbefaler å begynne terrassevasken i et område som er litt skjult, slik at du kan justere trykket på terrassevaskeren til materialene. Fordi terrasser kan være oljet, beiset, godt vedlikeholdt eller værbitt og slitt, er det vanskelig å gi en fasit.

– Det viktigste å tenke på er at hardt trykk kan flise opp terrassen. Begynn med et lavere trykk og juster deretter. I likhet med bilen skal terrassen helst ikke være i direkte sollys under vask. Årsaken er at såpen kan tørke inn i treverket, sier han.

Terrassevasken bør gjøres på samme måte som med bilen. Påfør rengjøringsmiddel med en skumdyse, la det virke, skrubb løs også skyll av. Enkelt og greit!

Men hva med husveggen?

– Mange malingsleverandører sier du ikke skal bruke høytrykkspyler, og dette stemmer delvis. Hvis du kjører full guffe på høytrykkspyleren nærme bordene, vil det fylle treverket med vann. Min anbefaling er å vurdere hva slags maling du har og følge produsentens anbefalinger, sier Nyhaugen.

Også på husveggen er direkte sollys ugunstig for bruk av rengjøringsmidler. Aller helst bør du ta husvasken på en overskyet dag.

– Arbeidsmetoden er derimot den samme som med bilen eller terrassen: Såpe først, spyl av og gå over med en børste med lavt trykk etterpå. Skyll så av såperester, og du får en ren og pen husvegg, avslutter høytrykkspyler-eksperten fra Kärcher.

Ellers er nok den største utfordringen med husvask å komme godt opp i høyden. Derfor har Kärcher utviklet en justerbar teleskoplanse på inntil fire meter som kan kobles på høytrykkspyleren din.

Se hvordan vaske husveggen med teleskopstang her >

Gjør vårrengjøringen enkel med en høytrykksspyler Byggmakker

Gjør vårrengjøringen enkel med en høytrykksspyler

10.05.2021

Det er endelig på tide å rydde bort vinteren og klargjøre for vår og sommer. Hagearbeid, utvendig vedlikehold og spennende utendørsprosjekter står på trappene, og med en god høytrykkspyler gjør du jobben mye enklere og raskere.

Kickstart vårrengjøringen med en vindusvask Byggmakker

Kickstart vårrengjøringen med en vindusvask

26.03.2020

Våren er her, og det synes på rutene. Gi vinduene en omgang med såpe, vann og rengjøringsteknologi.

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat Byggmakker

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat

06.03.2020

Mange bekymrer seg for at trykket blir for sterkt og at husmalingen slites bort – men bruker du riktig utstyr har du ingen grunn til bekymring.

Stopp skitten med høytrykkspyler Byggmakker

Stopp skitten med høytrykkspyler

09.07.2018

94 prosent av skitten kommer inn gjennom døren. Ved å holde det rent på utsiden rundt inngangen reduseres mengden av skitt som dras til inngangen og til slutt det som kommer helt inn i huset. Med en høytrykkspyler kan du effektivt bli kvitt smuss på alt fra sykler og biler til husfasader og uteplasser.