StartsidenTips og rådGuider

Slik fornyer du stua med veggplater

Veggplater gir deg en helt ny stue på 1-2-3. Dette må du vite før du setter i gang med montering.

Det er lenge siden panelvegger var forbeholdt tung og mørk furu. I dag får du ferdige veggplater som ser ut som panel i mange fine farger som gir et lunt og innbydende uttrykk. Ferdige veggplater gjør det mye enklere å fornye stua enn om du skulle pusset opp med tradisjonelt trepanel.

– Med vanlig trepanel må du sette opp ett og ett bord, mens i en ferdig veggplate får du seks bord om gangen. Det går mye fortere, og veggplatene er dessuten et godt og billigere alternativ til trepanel, sier Patrick Thorsen hos Byggmakker Sørlandsparken.

LEKKERT: Se så fint det blir med veggpanel i stua! Her ser du Huntonit i fargen Pepper. Foto: Huntonit. 

Med veggplater i stua slipper du å sparkle, grunne og male, og du kan velge mellom mange ulike farger, profiler og strukturer. Og det beste av alt – veggene og taket blir enda finere enn da de var nye.

Enkel montering av veggplater i stua

Ikke bare går det fort å sette opp veggplater i stua, men jobben er også relativt enkel. Så enkel at det lenge holder at du er litt nevenyttig, skal vi tro Patrick. Du må bare være grundig med forarbeidet, så går resten av seg selv. Og du kan fint klare det alene.

LUNT: Du får veggpanel i alle slags farger, som denne lune nyansen Dempet Jord. Foto: Smartpanel.

– Det er som med alt annet – hvis forarbeidet er riktig, blir også resultatet pent. Det viktigste er å sørge for at veggen bak er rett, og at første plate blir i vater. Platene har not og fjær, så du bare klikker de i hverandre og skrur dem fast, forteller han. 

Det høres jo vitterlig enkelt ut. Men så har det også noe å si hvordan du bor. Er det i et eldre hus, er det større sjanse for at veggene er skjeve. Det må du finne ut av på forhånd, og rette opp ved behov. 

– Hvis det er skjevheter, blir det vanskelig å klikke platene i hverandre. Det er det mange som ikke tenker over, og som bare begynner. Da går det greit med de første platene, men så blir det problemer etter hvert. Det er fort gjort å sjekke med et vater, men du kan også bruke en lang, rett planke.

TIDLØST: De ferdige veggplatene gir både et tidløst og moderne uttrykk. Her  i fargen Dempet Blå. Foto: Smartpanel.

Spon, gips eller betong på eksisterende vegg?

Veggplatene kan monteres både rett på stenderverket eller direkte på stueveggen – men det kommer an på hva slags vegger du har.

Sponplater
– Mange eldre hus har vegger av sponplater, og da er det bare å skru i vei. 

Gips
– Du kan ikke skru en skrue i gips, da må du treffe stenderne på baksiden. Stolpene skal normalt stå 60 cm fra senter til senter av stenderen, men i eldre hus kan det variere. Da er det lurt med en stendersøker. Det er også mulig å hellime platene på veggen, men da vil det gå store mengder lim. 

Betong
– Du kan også lime veggplatene opp på betongveggen. Her velger likevel de fleste å fore ut veggen først ved å skru fast planker i betongen, og deretter skru platene på plankene.

NATURLIG: Huntonits ferdigmalte veggplater er miljøvennlige og anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund. Her i fargen Alladin  Foto: Huntonit.

Riktig verktøy er halve jobben

Hos Byggmakker kan du blant annet velge mellom MDF-varianten Smartpanel eller Huntonit veggplater. Begge leverer bestselgere i ulike farger og strukturer av panel til vegger og tak. Uansett hvilke veggplater du går for, vil riktig verktøy bidra til at arbeidet går som en lek og at resultatet blir pent. Det er viktig at veggplatene festes godt, for i verste fall kan platene slippe fra veggen.  

– Noen skyter disse med en listepistol, men da blir spikrene for tynne. Veggplatene må enten skrus fast eller skytes med kramper med 10 mm ryggbredde. Sett to skruer eller kramper i topp og bunn, og dekk gjerne til med gulv- eller fotlist og taklist.

KOSELIG: Veggpanel i Soft Menthol gjør også kontorkroken litt hyggeligere. Foto: Huntonit.

For å gjøre overgangene i hjørnene så pene som mulig anbefaler Patrick å bruke fugemasse i innerhjørner, og en fleksilist eller vinkellist på ytterhjørner. 

Dette trenger du for å montere veggpanel:

SPREKT: Hva med å fornye stua i en herlig frisk farge som Terracotta? Foto: Huntonit. 

Ikke nøl med å spørre om hjelp

Med veggplater har det aldri vært enklere å få en helt ny stue. Er du fortsatt usikker på hvordan du skal montere veggplater? Da har Patrick en oppfordring til deg:

– Hvis du har noen spørsmål kan du komme inn til din nærmeste Byggmakker, så forklarer vi deg hvordan du skal gjøre det. Vi kan også finne noen proffe håndverkere som kan gjøre det for deg, avslutter han med et smil.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Slik monterer du baderomspanel på en weekend Byggmakker

Slik monterer du baderomspanel på en weekend

18.11.2021

Gi badet ditt et ansiktsløft med baderomspanel! Du kan montere det helt selv, det er godkjent til bruk i våtrom, og gjør renovering og bygging av badet ditt til en lek.

Veggpanel: Ferdigmalt i trendy farger Byggmakker

Veggpanel: Ferdigmalt i trendy farger

11.11.2021

Tid for litt forandring? Med ferdigmalt veggpanel får du tidløst panel, men til en mye rimeligere penge. Dette er fargene vi går for akkurat nå.

Veggplater - et helt nytt rom på 1-2-3 Byggmakker

Veggplater - et helt nytt rom på 1-2-3

28.01.2021

Drømmer du om slette listefrie vegger? Disse geniale løsningene trenger verken sparkling eller pussing og er enkle å montere.

Bytt stil på kjøkkenet med ny benkeplate  Byggmakker

Bytt stil på kjøkkenet med ny benkeplate

15.10.2020

Kjøkkenet er et av de dyreste rommene å pusse opp, men med enkle grep kan du endre stilen totalt på budsjett.