K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik fyrer du i ovnen

Vedfyring sparer strøm, er miljøvennlig og gir god varme. Men hvordan fyrer du egentlig i ovnen? Vi gikk til den tradisjonsrike ovns produsenten Jøtul og spurte hvordan man på en best mulig måte fyrer opp i ovnen, eller på peisen.

De fleste nordmenn kan nok fyre opp i ovnen uten vår hjelp, men for noen kan det kanskje være greit med en repetisjon, sier Frank Skåningsrud hos Jøtul. Han understreker at det finnes flere måter å gjøre dette på, men at metoden han beskriver vanligvis gir et godt resultat.

Det gjelder både om du fyrer i moderne rentbrennende ovner eller i ovner av den mer gammeldagse sorten. – Før du tenner opp bør du åpne alle trekkventiler; noen ovner har bare en, mens andre kan ha to. Poenget er å skape god gjennomstrømming av luft, sier han.

>SE VÅRT UTVALG AV PEIS OG OVN HER

Slik fyrer du riktig i peisen

  • Legg to kubber i bunnen av brennkammeret. Stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften. Avslutt med en halvstor kubbe på toppen.
  • Legg 2–3 opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.
  • Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv.

En annen variant

  • Er å legge to tykke vedkubber på hver side i ovnen.
  • Legg sammenkrøllet papir mellom dem, stable så opptenningsveden øverst.
  • Deretter kan du etterfylle med papir dersom det er nødvendig.

Skåningsrud understreker at det kan være nødvendig å passe på at bålet får tilstrekkelig tilførsel av luft de første 10-15 minuttene. – Det avhenger av trekkforholdene om du i opptenningsperioden må tilføre ekstra luft via døren.

Jeg anbefaler å legge ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyrer du for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli for stor. Fyr med andre ord moderat, men unngå ulmebrann som gjerne fører til utslipp av svevestøv. Best er det når det brenner friskt og røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig, avslutter han.

Hvordan fyrer du med ved?

Del gjerne dine tips og råd med andre på vår Facebookside.

Fakta

  • Nye ovner er miljøvennlige.
  • Halvparten av all ved i Norge brennes i moderne, rentbrennende ovner. Det er bra for miljøet.
  • I følge Jøtul utnytter de nye ovnene veden 50 prosent bedre enn de gamle. Det er bra, ikke minst fordi ved, i mosetning til olje og gass, er en fornybar energiressurs.
  • Moderne ovner reduserer også utslippet av helseskadelig svevestøv til omgivelsene. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i 2009 ble det brent nesten like mye ved i ovner med ny teknologi som i ovner med gammel teknologi. Sammenligner vi med 2005 ble utslippet i 2009 redusert med 19 prosent, mens vedforbruket kun sank med 4 prosent. Det viser at innfasingen av rentbrennende ovner har en positiv effekt på utslippet av svevestøv.

F-105-B-WHE-int01-1445430869

10 Fakta om ved og fyring

Trekk

  • Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å skape trekk. Normalt er det nok å åpne ovnsdøren noen minutter slik at man får varm romluft opp i pipa. Du kan også brenne litt avispapir. Husk å sikre god luftsirkulasjon i rommet ved å åpne ventiler over vinduer og lignende.

Overfyring

  • Sprengfyring kan skade ovnen og pipa. I verste fall kan dette føre til brann. Selv om det er fristende å fyre for fullt for å få varme i kalde hus og hytter er det slett ikke å anbefale.

Normal vedfyring

  • Du fyrer normalt når ovnen brenner jevnt med et ilegg annen hver time. Ilegget skal ikke være større enn at det fyller ca. 2/3 av brennkammeret; delen av ildstedet som er beregnet for vedilegg. Brenntiden er selvsagt avhengig av hva slags ved du bruker.

Vedbriketter

  • Sammenpressede vedbriketter brukes omtrent som vanlige ved. Vedbrikettene er veldig kompakte og har en hissigere forbrenning enn ved. Benytt derfor relativt små, men hyppige ilegg. NB! Ikke legg i ovnen mer enn anbefalt kilo ved fra ovnsprodusenten!

Opptenningsbriketter

  • Er et effektivt, og godt hjelpemiddel, men følg bruksanvisningen. Bjørkenever fungerer også veldig godt.

Vedtyper

  • Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk regnes som den beste peisveden. Mange foretrekker imidlertid nåletre på grunn av knitrelyden, men slike tresorter sender ut gnister, og kan skape brannfare i åpne ildsteder.

Vedtørking

  • Hogger du veden selv bør det skje tidlig på våren. Veden kappes i korte lengder før den kløyves og stables utendørs til over sommeren. Mye vann skal ut av veden, så husk å lagre den luftig.

Ren ved

  • Vær nøye med hva du legger i ovnen. Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser.

Ta inn veden

  • Kald ved bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur.

Opptenningsved

  • Kløyv opptenningsveden til ca. 4 cm i diameter. Det forenkler opptenningen og gir hurtigere trekk. Hogger du veden selv bør det skje tidlig på våren. Veden kappes i korte lengder før den kløyves og stables utendørs til over sommeren. Mye vann skal ut av veden, så husk å lagre den luftig.

Spar strøm - Fyr med ved

Vedfyring er billigere enn strøm. Det har Jøtul regnet ut. Alle tall i illustrasjonen baserer seg på et årlig varmeforbruk på 12000 kWh og gjelder for uke ti i år. Tallene forutsetter også bruk av en moderne, rentbrennende vedovn.

stue1-1362148620