StartsidenTips og rådGuider

Slik fyrer du i ovnen

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Vedfyring sparer strøm, er miljøvennlig og gir god varme. Men hvordan fyrer du egentlig i ovnen? Vi gikk til den tradisjonsrike ovns produsenten Jøtul og spurte hvordan man på en best mulig måte fyrer opp i ovnen, eller på peisen.

- De fleste nordmenn kan nok fyre opp i ovnen uten vår hjelp, men for noen kan det kanskje være greit med en repetisjon, sier Frank Skåningsrud hos Jøtul. Han understreker at det finnes flere måter å gjøre dette på, men at metoden han beskriver vanligvis gir et godt resultat.

Det gjelder både om du fyrer i moderne rentbrennende ovner eller i ovner av den mer gammeldagse sorten. – Før du tenner opp bør du åpne alle trekkventiler; noen ovner har bare en, mens andre kan ha to. Poenget er å skape god gjennomstrømming av luft, sier han.

SE VÅRT UTVALG AV PEIS OG OVN HER

Slik fyrer du riktig i peisen

 1. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret. Stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften. Avslutt med en halvstor kubbe på toppen.

 2. Legg 2–3 opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.

 3. Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv.

En annen variant

 1. Er å legge to tykke vedkubber på hver side i ovnen.

 2. Legg sammenkrøllet papir mellom dem, stable så opptenningsveden øverst.

 3. Deretter kan du etterfylle med papir dersom det er nødvendig.

Skåningsrud understreker at det kan være nødvendig å passe på at bålet får tilstrekkelig tilførsel av luft de første 10-15 minuttene. – Det avhenger av trekkforholdene om du i opptenningsperioden må tilføre ekstra luft via døren.

Jeg anbefaler å legge ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyrer du for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli for stor. Fyr med andre ord moderat, men unngå ulmebrann som gjerne fører til utslipp av svevestøv. Best er det når det brenner friskt og røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig, avslutter han.

Hvordan fyrer du med ved?

Del gjerne dine tips og råd med andre på vår Facebookside.

Fakta

 • Nye ovner er miljøvennlige

 • Halvparten av all ved i Norge brennes i moderne, rentbrennende ovner. Det er bra for miljøet.

 • I følge Jøtul utnytter de nye ovnene veden 50 prosent bedre enn de gamle. Det er bra, ikke minst fordi ved, i mosetning til olje og gass, er en fornybar energiressurs.

 • Moderne ovner reduserer også utslippet av helseskadelig svevestøv til omgivelsene. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i 2009 ble det brent nesten like mye ved i ovner med ny teknologi som i ovner med gammel teknologi. Sammenligner vi med 2005 ble utslippet i 2009 redusert med 19 prosent, mens vedforbruket kun sank med 4 prosent. Det viser at innfasingen av rentbrennende ovner har en positiv effekt på utslippet av svevestøv.

10 Fakta om ved og fyring

 1. Trekk
  Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å skape trekk. Normalt er det nok å åpne ovnsdøren noen minutter slik at man får varm romluft opp i pipa. Du kan også brenne litt avispapir. Husk å sikre god luftsirkulasjon i rommet ved å åpne ventiler over vinduer og lignende.

 2. Overfyring
  Sprengfyring kan skade ovnen og pipa. I verste fall kan dette føre til brann. Selv om det er fristende å fyre for fullt for å få varme i kalde hus og hytter er det slett ikke å anbefale.

 3. Normal vedfyring
  Du fyrer normalt når ovnen brenner jevnt med et ilegg annen hver time. Ilegget skal ikke være større enn at det fyller ca. 2/3 av brennkammeret; delen av ildstedet som er beregnet for vedilegg. Brenntiden er selvsagt avhengig av hva slags ved du bruker.

 4. Vedbriketter
  Sammenpressede vedbriketter brukes omtrent som vanlige ved. Vedbrikettene er veldig kompakte og har en hissigere forbrenning enn ved. Benytt derfor relativt små, men hyppige ilegg. NB! Ikke legg i ovnen mer enn anbefalt kilo ved fra ovnsprodusenten!

 5. Opptenningsbriketter er et effektivt, og godt hjelpemiddel, men følg bruksanvisningen. Bjørkenever fungerer også veldig godt.

 6. Vedtyper
  Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk regnes som den beste peisveden. Mange foretrekker imidlertid nåletre på grunn av knitrelyden, men slike tresorter sender ut gnister, og kan skape brannfare i åpne ildsteder.

 7. Vedtørking
  Hogger du veden selv bør det skje tidlig på våren. Veden kappes i korte lengder før den kløyves og stables utendørs til over sommeren. Mye vann skal ut av veden, så husk å lagre den luftig.

 8. Ren ved
  Vær nøye med hva du legger i ovnen. Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser.

 9. Ta inn veden
  Kald ved bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur.

 10. Opptenningsved
  Kløyv opptenningsveden til ca. 4 cm i diameter. Det forenkler opptenningen og gir hurtigere trekk. Hogger du veden selv bør det skje tidlig på våren. Veden kappes i korte lengder før den kløyves og stables utendørs til over sommeren. Mye vann skal ut av veden, så husk å lagre den luftig.

 

Spar strøm - Fyr med ved

Vedfyring er billigere enn strøm. Det har Jøtul regnet ut. Alle tall i illustrasjonen baserer seg på et årlig varmeforbruk på 12000 kWh og gjelder for uke ti i år. Tallene forutsetter også bruk av en moderne, rentbrennende vedovn.

 

4 Tips - Sjekk om veden er tørr

 1. For å sjekke om veden er tørr kan du slå kubbene mot hverandre, og høre etter en "syngende" lyd.

 2. Legger du veden i en tett plastpose i et varmt rom vil dugg på innsiden avsløre fuktig ved.

 3. Smør litt zalo i ene enden av vedkubben. Sett den andre enden til munnen og blås. Du må ta i litt, om det bobler i zaloen i andre enden av veden så er fuktigheten ute og veden er klar til bruk.

 4. Se også etter om veden har sprekker i endene, Det er et godt tegn og tyder på at vannet er trukket godt ut.
Ny peis? Disse to er våre favoritter Byggmakker

Ny peis? Disse to er våre favoritter

06.07.2020

Vi har sjekket ut nyhetene fra Jøtul og tatt med oss noen hete tips til deg som vurderer å fornye ildstedet.

Ny vedovn – bedre for miljøet Byggmakker

Ny vedovn – bedre for miljøet

17.06.2019

Det beste du kan gjøre for å minske den lokale luftforurensningen, er å bytte ut din gamle vedovn med en rentbrennende ovn. Spesielt på kalde vinterdager er dette et problem i mange norske byer.

Slik sjekker du om veden er tørr Byggmakker

Slik sjekker du om veden er tørr

18.01.2019

Har du kjøpt ved som er vanskelig å fyre opp? Det er rett og slett veldig irriterende når du må bruke både 3 og 4 ganger på å forsøke å få fyr i peisovnen. Vi lover at hvis du bruker Zalo-testen, fyrer det på første forsøk neste gang.

Fiks Ferdig Ovn/Peis Byggmakker

Fiks Ferdig Ovn/Peis

15.01.2018