StartsidenTips og rådGuider

DIY: Slik legger du kjøkkenfliser

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

De fleste velger en eller annen markering over komfyr og kjøkkenbenk. Fliser er lett å holde rent, samtidig som de finnes i et utall varianter. Her gir vi en kort veiledning om hvordan de kan settes opp.

Planlegging

Selve prinsippet ved flislegging over kjøkkenbenk er det samme som ved all annen flislegging, bortsett fra at oppmåling og rekkefølge kan variere. Du kan velge å legge flisene parallelt eller diagonalt i forhold til benken. En diagonal leggemåte vil være noe mer arbeidskrevende, det blir mer kapping av flisene.

 • Undersøk først om hele kjøkkenbenkens lengde er i vater. Dette gjør du ved et laservater eller ved å legge en lang, rett planke (rettholt) oppå benken, med et vanlig vater på. Er benken skjev, justerer du høyden slik at hele lengden er 100 % rett.

Slik gjør du

 1. Har du kontrollert og er helt sikker på at benkeplaten er nøyaktig i vater, kan du starte med den nederste flisraden. Prøvelegg denne raden ved å legge flisene løst ned på benken, med fugesnor mellom. Finn veggens midtpunkt, og prøvelegg flisene ut mot hver side. Prøv å oppnå symmetri, slik at siste flisrad på hver side er like brede. Som regel vil den flislagte flaten ende i et hjørne på hver side, og da må du ha en god porsjon flaks om det går akkurat opp med hele fliser. Finn en fordeling der kantflisene på hver side blir større enn en halv flis. Skal flisene nå opp til et underskap, må du på tilsvarende måte prøve ut hvordan utgangen blir øverst.

 2. Bruk fugesnor eller finn et egnet avstandsstykke (f.eks. en tynn list) som løfter underkant av nederste flisrad 5–7 mm fra benkeplaten. Denne sprekken må til slutt tettes med silikon fugemasse
 3. Dersom du er usikker på om benken ikke er helt rett (det er ikke sikkert at den er snorrett hele veien – den kan for eksempel være et par millimeter lavere på midten – begynner du med rad nummer to. Mål opp bredden på en flis og legg til det målet som fugen vil bygge over og under flisen. Bruk et rettholt for å tegne opp en strek på veggen, nøyaktig i vater. Inntil denne streken skrur du i underkant fast en helt rett list. Oppå denne plasseres rad nummer to. Helt til slutt, når alle flisene over er på plass og limet har tørket, fjerner du listen og fester rad nummer 1. NB: Det finnes fliselim å få kjøpt som holder flisene på plass med det samme.

 4. Bland fliselim og vann (følg instruksjonen på sekken), og stryk på fliselim med tannsparkelen. Pass på at du har riktig tanningstørrelse på sparkelen slik at sparkeltykkelsen blir riktig i forhold til de flisene du skal sette opp. Limet strykes på i sideretningen. Ikke påfør lim på for store områder om gangen.
 5. Sett første raden av fliser, vipp dem inn og masser flisene på plass. Bruk flisesnor mellom hver flis i høyderetningen.
 6. Fortsett deretter oppover, rad for rad, med fugesnor mellom hver rad. Bruk øyemål på de loddrette fugene. Husk at fugesnoren skal være fuktet før den brukes. Kapp til de øverste flisene, slik at det blir en spalte på minst 5 mm opp til overskapene eller annen avslutning.

 7. Vent til limet har herdet, fug og vask deretter flisene slik vi har beskrevet tidligere i boken. Til slutt fuger du med silikon i spalten mellom benken og nederste flisrad, og i hjørnene.

 8. Når flisene er lagt og limet tørt, må veggene fuges. Fugesementen rører du ut med riktig mengde vann og påfører den ved hjelp av en gummisvaber diagonalt mot fugene. Gå over flaten flere ganger. Overskytende fugemasse tørkes av med en godt oppvridd svamp. Dagen etter polerer du flisene med en myk klut. Fugene blir sterkere når de sprutes med vann etter ca. 3 timer. Bruk en dusjflaske.

Tips og råd

Underlaget

 • Underlag for fliser er glatt murvegg eller slette plater. Helst «døde» gips- eller sementplater, men dersom lengden ikke er for stor (fare for sprekker jo lengre strekket er) kan det godt være trefiber- eller sponplater.

 • Rengjør flaten skikkelig med grovrent, e.l., slik at du får bort alt fett. Tørk godt av med klut eller svamp og rent vann.

 • Blanke flater må dessuten mattslipes, så fliselimet får tak.

 • Større ujevnheter må sparkles, mindre er det ingenting å bry seg om.
Spilevegg: Slik bygger du den selv Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?