StartsidenTips og rådGuider

Slik lykkes du med listene

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Har du umalte lister i boligen din? Med riktig pensel og riktig fremgangsmåte er det lett som en plett å få jobben gjort.

– Mange synes det er vanskelig å male lister. Et vanlig problem er at det blir søl i hjørnene og at kantene på profileringen ikke dekkes godt nok, sier Jostein Brekka, fagsjef i Jordan.

 

Han mener likevel at alle kan lykkes med maling av profilerte lister dersom de velger riktig verktøy og vet hvordan det skal gjøres.

 

SE VÅRE PENSLER OG MALINGSTILBEHØR HER

 

1. VELG RIKTIG PENSEL

En av hemmelighetene for å lykkes er å velge en oval pensel fremfor en flat.

– En oval pensel tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den har et lite malingsreservoar inne i busten som gjør at malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke. Det gir godt dekk, også på kantene, forteller Brekka.

Han anbefaler også å velge en pensel med skrå bust.

– Med skrå bust kommer du lettere til i hjørnene, og det blir enklere å male rett. Med en rett pensel er det fort gjort å vri hånden når man maler. Da får man skjeve og ujevne penselstriper.

 

2. VÆR FORBEREDT

Brekka anbefaler å male hjørnene først, men å sette penselen minst en meter fra hjørnet.

På den måten unngår man å dra med seg for mye maling inn i hjørnet, og minimerer risikoen for sig og søl.

 

Du bør også legge inn noe forarbeid før du begynner å male.


– Dersom listene er malt fra før, og malingen ikke er veldig slitt, er det som regel nok å vaske over med en klut og rengjøringsmiddel. Hvis listene er ubehandlet bør man slipe over med et fint sandpapir for å bli kvitt fiberreisning. Husk å tørke bort støvet med en tørr mikrofiberklut, tipser han.


Rengjøringen er viktig for å sikre optimal heft. Dersom listene er ubehandlet, bør man også grunne med heftgrunn eller grunning for sperring og isolering.

 

Presisjonspensel. Ikke mal deg inn i et hjørne. Med den nye Tritechpenselen fra Jordan har du full kontroll på detaljarbeidet. Den gir deg god presisjon og gjør det enkelt å komme til i hjørner.

 

 

Vær listig. Bruk Ultimate Oval skråpensel, eller Tritechpensel for mindre lister, for et jevnt og pent resultat.   

 

 

LISTETIPS

  • Vask listene med egnet rengjøringsmiddel uten såpe, for eksempel Husvask fra Jotun.

  • Slip lett over listene med en fint pussepapir 120-180 for å bli kvitt fiberreisning.

  • Tørk bort støvet med en tørr mikrofiberklut.

  • Masker for å unngå søl, og velg riktig maskeringstape!

  • Benytt en oval, skrå pensel til malejobben. Denne vil sikre deg godt dekk også på kantene, og gjør det lett å komme til inni hjørner.

  • Ikke dypp penselen for dypt – for mye maling kan føre til søl når man maler detaljer. Prøv deg fram og få kontroll.

  • Start med hjørnene, men sett an penselen minst en meter fra hjørnet! På den måten unngår du for mye maling i hjørnet.

  • Hold langt ute på penselen når du maler detaljer. Hvis du holder for tett på blikket, blir skjelvinger og bevegelser i hånden overført til busten.

  • Mal området mellom hjørnene til slutt.
Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Guide: Utstyret du trenger for å male huset Byggmakker

Guide: Utstyret du trenger for å male huset

07.06.2019

Det er høysesong for oppussing og maling av hus. Dersom du planlegger å oppgradere fasaden med nytt malestrøk, er det viktig å ha riktig utstyr til forarbeid, grunning og selve malingen – for å oppnå best mulig resultat.

Bli en maleproff Byggmakker

Bli en maleproff

01.03.2018

Når du skal male tak og vegger i et rom er det noen ting du må tenke på. Her gir vi deg noen smarte tips om forarbeidet, malingsteknikk og hvilke verktøy du trenger for å lykkes.

Klargjøring av overflatene Byggmakker

Klargjøring av overflatene

13.02.2018

Det er viktig at all løs maling, malingsrender og -sig fjernes, slik at flaten blir så jevn som mulig. Det beste hjelpemiddel for en slik jobb er en god tohåndsskrape. Ofte holder det med sliping før vegg eller tak eventuelt blir grunnet og sparklet.