StartsidenTips og rådGuider

DIY: Solseng og sofa i ett


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Fra bare å være en utendørs spiseplass, har terrassen i de siste årene utviklet seg til en ekte utestue, med sofa og salongbord, lamper og nips – et sted å slappe av på lange, lyse dager og kvelder. Disse sofaene/solsengene er rimelige og enkle å lage.

Vi har laget to varianter av sofaene. Den ene er enkel med bein i ene enden og hjul i andre, dermed er den lett å flytte etter solforholdene og fungere som en deilig solseng. Brukt som sofa, plasseres den mot veggen og forsynes med madrass, samt et vell av myke puter. Den andre har fått en bakvegg, som fungerer som ryggstø, vindskjerm og innsynsskjerm, eller hvor du for eksempel kan henge opp en hylle for planter eller telys.

Slik bygger du sofaene

Begge utesofaene bygges over samme lest, som vist på tegningen. De består av en ramme av 36 x 148 mm plank (A) og tverrbord (B) av 23 x 148 mm, og et sete av 21 x 95 mm terrassebord (C). Alternativt kan hele rammen bygges av 36 x 148 mm med gjærede hjørner, men det er en mer krevende operasjon, samtidig som det er nyttig å få ned vekten så mye som mulig. Av samme grunn bygger vi helst rammen av vanlig konstruksjonsvirke, ikke trykkimpregnert. Vi har for øvrig valgt trykkimpregnerte terrassebord på grunn av de mykt avrundede kantene.

Alternativt kan du bruke 22 mm utvendig kledning og ta jobben med å slipe kantene før du fester dem.

Sofaen er 75 x 200 cm, det passer med en standard madrass. I den ene kortenden av sofaen er det festet to bein av

48 x 48 mm lekt (D), skrudd til de innvendige hjørnene av rammen. I den andre enden er det skrudd fast en plank (E), for eksempel 36 x 98 mm, under rammen, og til denne er det skrudd fast to 15 cm høye hjul. Det er lurt å gjøre ferdig hjulsiden først, og deretter måle nøyaktig hvor høye beina skal være. Puss snittkanten av setebordene i forkant av sofaen godt, slik at kanten blir myk og behagelig.

Slik lages ryggen

Ryggen lages av samme type bord som setet, her 21 x 95 mm terrassebord. Tre «spikerslag» i ønsket høyde (F) – ca. 60 cm over setet hvis det bare skal være en sofarygg, ca. 120 cm hvis det skal være vind- eller innsynsskjerm (som her) – skrus fast til baksiden av rammen med 5 skruer i hver.

Ryggbordene (G) festes med to 35 mm terrasseskruer i hvert spikerslag. Her er det brukt en 15 mm list som avstandsmal mellom bordene. Til slutt skrus det fast en skråstøtte (H) i hver ende av sofaen for å sikre at ikke ryggen gir etter når man lener seg mot den. Den holder også madrassen på plass. Skråstøtten sages i 45 graders spiss i hver ende.

Materialer til solseng

  • 4 m 36 x 148 mm plank (2 stk. 1,95 m (A))

  • 1,5 m 22 x 148 mm bord (2 stk. 75 cm (B))

  • Ca. 15 m 21 x 95 mm terrassebord (18 stk. 75 cm (C))

  • Ca. 70 cm 48 x 48 mm lekt (2 stk. 33,6 cm (D))

  • 0,75 m 36 x 98 mm plank (E)

  • To hjul (150 mm inkl. festeplate)

Materialer til ryggen

  • Ca. 27 m 21 x 95 mm terrassebord (3 stk. 1,4 m (F), 10 stk. 2 m (G), 2 stk. 90 cm (H))
Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis   Byggmakker

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis

24.03.2020

Da Kine og Tom bygget drømmeterrassen hadde de ett krav: Barna skulle få boltre seg fritt – uten sko på beina. Løsningen ble 8000 usynlige skruer.

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat Byggmakker

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat

06.03.2020

Mange bekymrer seg for at trykket blir for sterkt og at husmalingen slites bort – men bruker du riktig utstyr har du ingen grunn til bekymring.

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger Byggmakker

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger

02.03.2020

Skriker terrassen og hagemøblene dine etter oppgradering og kjærlighet? Finn favorittfargene dine og sett i gang.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.