StartsidenTips og rådGuider

DIY: Solseng og sofa i ett

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Fra bare å være en utendørs spiseplass, har terrassen i de siste årene utviklet seg til en ekte utestue, med sofa og salongbord, lamper og nips – et sted å slappe av på lange, lyse dager og kvelder. Disse sofaene/solsengene er rimelige og enkle å lage.

Vi har laget to varianter av sofaene. Den ene er enkel med bein i ene enden og hjul i andre, dermed er den lett å flytte etter solforholdene og fungere som en deilig solseng. Brukt som sofa, plasseres den mot veggen og forsynes med madrass, samt et vell av myke puter. Den andre har fått en bakvegg, som fungerer som ryggstø, vindskjerm og innsynsskjerm, eller hvor du for eksempel kan henge opp en hylle for planter eller telys.

Slik bygger du sofaene

Begge utesofaene bygges over samme lest, som vist på tegningen. De består av en ramme av 36 x 148 mm plank (A) og tverrbord (B) av 23 x 148 mm, og et sete av 21 x 95 mm terrassebord (C). Alternativt kan hele rammen bygges av 36 x 148 mm med gjærede hjørner, men det er en mer krevende operasjon, samtidig som det er nyttig å få ned vekten så mye som mulig. Av samme grunn bygger vi helst rammen av vanlig konstruksjonsvirke, ikke trykkimpregnert. Vi har for øvrig valgt trykkimpregnerte terrassebord på grunn av de mykt avrundede kantene.

Alternativt kan du bruke 22 mm utvendig kledning og ta jobben med å slipe kantene før du fester dem.

Sofaen er 75 x 200 cm, det passer med en standard madrass. I den ene kortenden av sofaen er det festet to bein av

48 x 48 mm lekt (D), skrudd til de innvendige hjørnene av rammen. I den andre enden er det skrudd fast en plank (E), for eksempel 36 x 98 mm, under rammen, og til denne er det skrudd fast to 15 cm høye hjul. Det er lurt å gjøre ferdig hjulsiden først, og deretter måle nøyaktig hvor høye beina skal være. Puss snittkanten av setebordene i forkant av sofaen godt, slik at kanten blir myk og behagelig.

Slik lages ryggen

Ryggen lages av samme type bord som setet, her 21 x 95 mm terrassebord. Tre «spikerslag» i ønsket høyde (F) – ca. 60 cm over setet hvis det bare skal være en sofarygg, ca. 120 cm hvis det skal være vind- eller innsynsskjerm (som her) – skrus fast til baksiden av rammen med 5 skruer i hver.

Ryggbordene (G) festes med to 35 mm terrasseskruer i hvert spikerslag. Her er det brukt en 15 mm list som avstandsmal mellom bordene. Til slutt skrus det fast en skråstøtte (H) i hver ende av sofaen for å sikre at ikke ryggen gir etter når man lener seg mot den. Den holder også madrassen på plass. Skråstøtten sages i 45 graders spiss i hver ende.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Materialer til solseng

  • 4 m 36 x 148 mm plank (2 stk. 1,95 m (A))

  • 1,5 m 22 x 148 mm bord (2 stk. 75 cm (B))

  • Ca. 15 m 21 x 95 mm terrassebord (18 stk. 75 cm (C))

  • Ca. 70 cm 48 x 48 mm lekt (2 stk. 33,6 cm (D))

  • 0,75 m 36 x 98 mm plank (E)

  • To hjul (150 mm inkl. festeplate)

Materialer til ryggen

  • Ca. 27 m 21 x 95 mm terrassebord (3 stk. 1,4 m (F), 10 stk. 2 m (G), 2 stk. 90 cm (H))
Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.