StartsidenTips og rådGuider

Stor gulv-guide: Velg riktig gulv til dine rom

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Når du skal legge nytt gulv har du mange valgmuligheter når det gjelder materialer, stil og mønstre. Hvilke typer gulv egner seg best i hvilke rom? Vi har snakket med ekspertene for å få deres heteste tips.

– Det viktigste å tenke på når man skal legge gulv er hvilket rom man skal legge gulvet i. Se på utvalget av materialer, mønstre og overflatebehandlinger, og besøk en butikk med godt utvalg slik at du kan ta og føle på strukturen, sier markedssjef Ingrid Vestby Holst i Tarkett.

Bilder på en hjemmeside kan ikke erstatte ekte prøver, men gir en god indikasjon på hvordan gulvet vil oppleves når det er ferdig lagt. Farge og mønster i naturlige tregulv kan variere mer enn andre gulv, men ifølge Holst er dette ofte noe av sjarmen vi ønsker oss fra ekte naturprodukter.

Trendalarm: Miks farger og kontraster

– I 2016 ser vi en tendens til at lysere eller mørke gulv blir valgt, gjerne i kombinasjon med hverandre, forteller Holst.

For deg som ønsker en tradisjonell og klassisk stil, er eikeparkett et tidløst og trygt valg. For å få et pent resultat er det viktig å tilpasse bredden på planken med rommets størrelse og fasong.

Mønster er tilbake for fullt

Modulære gulv med fiskebensmønster, kvadrater eller mer intrikate og detaljerte mønstre er på full fart inn i trendbildet. Også retromønster fra ulike epoker er med på å sette sitt preg på gulvmoten.

 Retro. Noble Eik Scandinavia er en nytolkning av det klassiske hollandske rutemønsteret.

Eksotisk. I kolleksjonen Starfloor Click 30 finner du mønstrede gulv med klikklås-system og inspirasjon fra Marokko. Perfekt i gangen og på kjøkkenet.

Lett og stilig. Slitesterke, lettstelte og prisgunstige vinylgulv. Tarkett Trend er en ny kolleksjon vinylgulv, utviklet med fokus på design.

Kährs med nye, tidsriktige farger

Mange nordmenn foretrekker gulv i gråtoner og jordfarger, og derfor har Kährs tatt frem nye, tidsriktige farger i sin mest populære 1-stavskolleksjon Classic Nouveau. I kombinasjon med denne kolleksjonen har Kährs fire matchende gulv i serien Harmony Collection. Disse kan kombineres med de nye gulvene i Classic Nouveau-kolleksjonen, som kommer i de samme fargene og med børstede overflater som fremhever teksturen.

– Ved å kombinere 1-stavs gulv i bruksrom og 3-stavsgulv på resterende rom kan man opprettholde samme farge i alle rom, sier Leif Ivar Vangerud, markedskonsulent i Kährs Norge AS.

 Fra lyst til mørkt. De nye gulvene i Harmony Collection består av fire gulv i 3-stavs design i samme farger som de fire nye Classic Nouveau-gulvene.

Delikat. En annen nyhet fra Kährs i år er Chevron Collection, et nytt spennende konsept i trendy fiskebensmønster for nedliming.

En - stavs eik - og furuparkett i vinden

Å bytte ut- eller legge nytt gulv er en nokså omfattende jobb, men det vil som oftest være verdt innsatsen. Likevel er det viktig å gjøre riktige valg for å få et godt resultat du kan leve lenge med.

– Akkurat nå er det eik som dominerer i markedet. Med mange fargenyanser og overflatebehandlinger gir dette treslaget oss mye å velge blant. Med nye hardvoksoljende og børstede kvaliteter, som gir mer slitestyrke og vedlikeholdsvennlighet, har også furu fått en oppsving i markedet, forteller Truls Skaugen, Marketing- og kommunikasjonssjef i Södra.

 Kontrast. Södra furugulv i mørk brun er både børstet og hardvoksoljet.

 Furu. Södra furugulv i lys grå (hardvoksoljet) blir lekker og avdempet i rommet.

Gulv - guide til alle hjemmets rom

Å velge nytt gulv til et rom er spennende, men det er også viktig at du tar riktige valg og tenker praktisk, for overflaten som er fantastisk i stuen er kanskje ikke like gunstig i entreen. Med denne rom for rom-guiden håper vi det blir enklere å velge riktig.

Gangen

Slitesterkt: Her trenger du en overflatebehandling som er ekstra slitesterk.

Lett å holde rent: Helt til noen finner opp det første selvrensende gulvet, finnes det absolutt gulv som er lettere å holde rene enn andre.

Utseende: Du har bare har én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk.

Stuen

Holdbarhet: Dette rommet vil bli utsatt for mye slitasje, så velg et gulv som tåler mye og ikke blir slitt for fort.

Akustikk: Ettersom dette er et rom der mange skal være samlet og omgås, må du tenke på akustikken og velge et gulv med lyddempende funksjon.

Utseende: Sørg for å velge et gulv som kan være med og gi flotte minner, og som du kan ha glede av lenge.

Kjøkkenet

Slitesterkt: Kjeler og kjøkkenredskaper faller lett på gulvet og kan skade det, så velg et gulv som både er slitesterkt og motstandsdyktig mot inntrykksmerker.

Flekkbestandig: Velg en overflatebehandling som er motstandsdyktig mot flekker, og som er lett å holde ren.

Utseende: Kjøkkenet blir stadig viktigere som samlingspunkt både til hverdag og fest, og må være mer enn bare funksjonelt – det skal også gjenspeile vår egen, individuelle stil og personlighet.

Soverommet

Stille: Soverommet er som en kokong, et sted der du slapper av og henter nye krefter. Velg et gulv med god akustisk isolasjon.

Praktisk: Hvis du vil at soverommet skal føles koselig og innbydende, bør du også sjekke ut varmeegenskapene til gulvet.

Avkoblende: Rolige mønstre og duse, nøytrale farger gir fredelige og avkoblende omgivelser.

Badet

Vanntett: Aquarelle er VT-godkjent og oppfyller bransjens strengeste krav til vanntetthet, med god margin. Benytt alltid autoriserte fagfolk til å utføre arbeid på badet.

Lett å holde rent: Aquarelle er det perfekte valget på badet, ettersom det er meget lettstelt.

Hygiene og design: Badegulvet skal være lettstelt, hygienisk, praktisk – og gjerne prisgunstig å legge. Mønstre og farger bør aller helst passe både for deg som er trendbevisst, og deg som foretrekker det tidløse og klassiske.

(Kilde: Tarkett)

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar  Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv  Byggmakker

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv

13.11.2020

Skal du legge nytt gulv? Hvis du er opptatt av mer komfort og mindre vedlikehold har du minst to gode grunner til å velge et grønt alternativ.

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet Byggmakker

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

28.08.2020

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.