StartsidenTips og rådGuider

Terrassebeis – slik gjør du det

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

– Det er viktig å holde terrassen ved like så den ikke sprekker opp og blir tørr og flisete, sier Margrethe Sørensen, malingansvarlig hos Byggmakker i Larvik.

De fleste terrassebeiser holder inntil tre år før du må beise på nytt. Vedlikeholdsintervallet avhenger av kvalitet på beisen, klima, og hvor mye du bruker terrassen. Andre forhold som spiller inn er om du har tak over terrassen og om den ligger vestvendt eller sydvendt.

Har du ikke terrasse? Da kan vi bygge den Fiks Ferdig for deg!

Før du går igang med terrassebeisen

Når du skal beise terrassen er det viktig at underlaget er helt rent og tørt før du starter.

– Da kan du gjerne bruke Jotun 3-i-1 kraftvask og soppfjerner som terrasserens sammen med en Jordan terrasseskrubb, og skrubbe godt etterpå. Ta små områder om gangen og husk å skylle godt med vann etterpå, forklarer Margrethe.

Hun har også to gode tips til effektive vaskemidler til rengjøring og klargjøring før du beiser.

– Jotun 3-i-1 kraftvask og soppfjerner kan i mange tilfeller fungere som en beisfjerner, bare du bruker litt tid og vasker flere ganger. For å fjerne gammel terrassebeis kan du også bruke Trebitt terrassebeisfjerner

Er du spent på årets hagetrender? Da finner dem her

Hvordan bruker du terrassebeis?

Ifølge Margrete er det ikke så nøye hva slags beis du velger. Forskjellen er at oljebasert er litt blankere enn vannbasert. 

– Det viktigste er hvilken farge du vil ha på terrassen. Stort sett alle terrassebeiser har en holdbarhet på rundt tre år med riktig vedlikehold.

Når det gjelder selve beisejobben anbefaler hun deg å bruke en terrasserulle fra Jordan med forlengerskaft, slik at du slipper å krabbe rundt på knærne. Du kan også bruke en vanlig malekost som er ment for terrassebeis, eller nyheten Easypad om du foretrekker det.

Video: Slik beiser du terrassen – steg for steg

– Med terrasserullen tar du to og to bord. Vær nøye med å legge på riktig mengde beis, altså et tynt nok lag. Det beste rådet er å følge bruksanvisningen nøye, og huske å fjerne overskytende beis så den ikke får en film på toppen, da det fort vil forårsake flassing.

I de aller fleste tilfeller holder det med ett strøk. Legger du på flere, kan det også føre til beisfilm.

Trenger huset å males? Her kan du lese om utemaling for alle forhold

Hør på råd fra fagfolk

På spørsmål om hvordan man best mulig holder terrassen ved like, svarer Margrethe at det viktigste er å være forsiktig slik at du ikke skraper opp treverket – for eksempel når du måker snø på terrassen om vinteren.

– Og bruk gjerne en Jotun Husvask og Soppfjerner til vårrengjøringen. Den er langtidsvirkende og tar vekk alger, sopp og andre spor etter vinteren, avslutter hun.

Går du med planer om å beise terrassen i vår? Ta turen innom din nærmeste Byggmakker eller chat med ekspertene våre på nett! Da får du gode råd om hvordan du oppnår best resultat med terrassebeis.

Gulvet er beiset med Trebitt Terrassebeis 90002 Gråsvart. Foto: Jotun.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Bygge levegg – 8 tips til hvordan du gjør det Byggmakker

Bygge levegg – 8 tips til hvordan du gjør det

17.08.2021

En levegg skjermer for innsyn, demper vind, kan hjelpe mot støy, og gir deg en lun og etterlengtet plass i solen.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.