StartsidenTips og rådGuider

Ulike gulvtyper: Heltre


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Gulvbord i kraftige dimensjoner har lange tradisjoner her til lands. På slike gulv kan en leve godt i generasjoner – slite dem til de blir silkemyke med kvister som blir stående som små forhøyninger i flaten og fortelle om føtter som har gått der i lange tider.

Massive gulvbord med not og fjær er produsert av bartre – furu og gran. Mindre brukt er løvtre av eik og andre treslag. De fleste dimensjonene av furu er lagervare overalt, og fås ferdig tørket, og eventuelt ferdig behandlet. Ved flere dimensjoner kan du få bordene fer- dig lutet eller oljet og vokset, eller beiset i ulike farger.

Bordene leveres i flere sorteringer. Om du ikke ønsker et helt strøkent gulv uten for mange kvister, er det ingen grunn å velge 1. sortering. Betegnelsen fra de enkelte produsentene varierer, gulvet kan hete Eksklusiv, Natur, Select, Rustic eller Standard. Beregn ca. 10 % svinn for hver sortering nedover, fordi du må regne med å kappe vekk noe.

Gulvbordene leveres ferdig tørket, ned til 8-10 % fuktighet. Da er mesteparten av «krympen» tatt. Kunstig tørkete bord skal ligge i emballasjen helt til de skal legges, om de skal legges på en kald hytte. Er det vanlig innetemperatur, anbefales det at emballasjen fjernes noen dager før.

Dimensjoner

Gulvbord finnes i mange tykkelser og bredder, avhengig av om de skal legges rett på bjelkene eller om det er undergulv fra før. Tre er et levende materiale som utvider seg og trekker seg sammen ut fra luftfuktigheten i rommet. Et bredt bord som samtidig er tynt, er langt mer utsatt for sprekkdannelser enn et tynnere. Derfor må bredden alltid være avhengig av tykkelsen. En regel sier at bredden ikke må være mer enn 10 ganger tykkelsen, derfor bør et oppussingsgulv på 14 mm ikke være bredere enn 110–117 mm.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

17.02.2020

Det er mange nye spennende gulvtrender som vil påvirke hvordan vi innreder våre hjem i 2020.

Dette gulvet er helt unikt  Byggmakker

Dette gulvet er helt unikt

05.11.2019

Ingen andre lager vinylgulv med så mange variasjoner.

Den populære parketten Byggmakker

Den populære parketten

27.06.2019

Parkettgulvets autentiske og naturtro materiale gjør dette til et populært valg blant dem som skal legge nytt gulv.

Vinylgulvets renessanse Byggmakker

Vinylgulvets renessanse

02.04.2019

Når gulvet er så slitesterkt at det kan legges på en flyplass, kommer med 30 års garanti og samtidig er vanskelig å skille fra ekte plank, er det ikke rart at det er en økende trend i Europa.