StartsidenTips og rådGuider

Ulike gulvtyper: Heltre

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Kampanjedager! Se alle våre tilbud her.

 

 

Gulvbord i kraftige dimensjoner har lange tradisjoner her til lands. På slike gulv kan en leve godt i generasjoner – slite dem til de blir silkemyke med kvister som blir stående som små forhøyninger i flaten og fortelle om føtter som har gått der i lange tider.

Massive gulvbord med not og fjær er produsert av bartre – furu og gran. Mindre brukt er løvtre av eik og andre treslag. De fleste dimensjonene av furu er lagervare overalt, og fås ferdig tørket, og eventuelt ferdig behandlet. Ved flere dimensjoner kan du få bordene fer- dig lutet eller oljet og vokset, eller beiset i ulike farger.

Bordene leveres i flere sorteringer. Om du ikke ønsker et helt strøkent gulv uten for mange kvister, er det ingen grunn å velge 1. sortering. Betegnelsen fra de enkelte produsentene varierer, gulvet kan hete Eksklusiv, Natur, Select, Rustic eller Standard. Beregn ca. 10 % svinn for hver sortering nedover, fordi du må regne med å kappe vekk noe.

Gulvbordene leveres ferdig tørket, ned til 8-10 % fuktighet. Da er mesteparten av «krympen» tatt. Kunstig tørkete bord skal ligge i emballasjen helt til de skal legges, om de skal legges på en kald hytte. Er det vanlig innetemperatur, anbefales det at emballasjen fjernes noen dager før.

Dimensjoner

Gulvbord finnes i mange tykkelser og bredder, avhengig av om de skal legges rett på bjelkene eller om det er undergulv fra før. Tre er et levende materiale som utvider seg og trekker seg sammen ut fra luftfuktigheten i rommet. Et bredt bord som samtidig er tynt, er langt mer utsatt for sprekkdannelser enn et tynnere. Derfor må bredden alltid være avhengig av tykkelsen. En regel sier at bredden ikke må være mer enn 10 ganger tykkelsen, derfor bør et oppussingsgulv på 14 mm ikke være bredere enn 110–117 mm.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar  Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.