StartsidenTips og rådGuider

Dårlig samvittighet for manglende lister?

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Du er ikke alene. I følge Oppussingsindeksen 2019 går hver tiende nordmann rundt med dårlig samvittighet for uferdige listejobber.

Etter påbegynte maleoppgaver, er montering av lister den vanligste oppussingsoppgaven som havner på vent. Her får du tipsene som gjør at du endelig kan krysse «check» på den nødvendige siste finishen av rommet. Uansett hvor stilig tapet, gulv eller interiør du har investert i, er ikke rommet komplett uten lister.

Dette må du vite før du monterer nytt gulv >

Gul detalj. Bruk lister til å ta opp farger på et lekent barnerom. Bare fantasien setter grenser. Foto: Brøvig Hanssen.

Smarte tips før du skal velge lister

 • Husk at større rom krevere grovere lister enn mindre rom.
 • Mal listene før de festes. Å male eller lakke lister etter at de er satt opp, er et skikkelig pirkearbeid. Vi anbefaler at du sager til og justerer listene helt ferdig. Deretter overflatebehandler du dem.
 • Trendtips: Lister i samme farge som den malte veggen er både lekkert og sømløst.
 • Ved kjøp av vanlige lister blir det ofte mye avkapp og svinn. Det unngår du med komplette dørsett som leveres ferdigkappet.
 • Listene skal understreke stilen på rommet. Gudskjelov er utvalget stort. Sjekk din lokale Byggmakker her.

Stilren og tidløs. Rene, rette lister gir veggene et rolig og enkelt preg. Foto: Södra.

Slik monterer du lister

 1. Det viktig å ha godt utstyr som en god gjæringssag, spikerpistol med 50 mm, metermål, blyant og lim.
 2. Når du skal kappe listene bør du bruke fintannet sag. Jo finere tanningen er, desto mer nøyaktig blir sagsnittet.
 3. Begynn med taklistene
 4. Skjøter bør skråskjæres og limes: Påfør et tynt lag trelim på begge flater, la tørke et par minutter og sett sammen, eventuelt med et nytt, tynt limlag. På forhånd har du boret et tynt hull diagonalt inn gjennom begge listene. Etter at listene er satt opp, setter du inn en tynn skrue eller dykkspiker som holder skjøten sammen.
 5. Mal listene før de festes. Å male eller lakke lister etter at de er satt opp, er et skikkelig pirkearbeid. Vi anbefaler at du sager til og justerer listene helt ferdig. Deretter overflatebehandler du dem før du setter dem opp.
 6. Spikring: Listene må kunne bevege seg med treverket under. Dersom de låses kan de sprekke. Derfor skal fot- og taklister bare festes til veggen, ikke til gulv eller tak. Bruk en spiker for hver 30 cm. Spikre i sikksakk – en oppe, en nede. Bruk om nødvendig to spiker ved skjøtene, men husk å bore hull først.

Se video: Hvordan montere lister >
 

Match gulvet. La listene være en forlengelse av gulvet ditt. Foto: Rindalslist.

 

Ønsker du gulvet ditt fiks ferdig lagt? Bestill tjenesten her >

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.