StartsidenTips og rådGuider

Varme i gulvet?


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Kan du tenke deg noe så deilig som å tasse barbent på et lunt gulv? Og siden gulvvarmen fordeler seg godt, kan romtemperaturen holdes noe lavere enn ellers med samme komfort. Men husk at selve tilkoplingen er en oppgave for en autorisert installatør.

Det er flere systemer for gulvvarme. Tradisjonelle varmekabler som støpes inn i betong, er mest brukt på nye gulv. Til rehabilitering/ombygging brukes det mer av spesielle kabler til lavtbyggende varmegulv, eller du kan legge laminatgulv med «innebygd» varmefolie – alt-i-ett. Det finnes også forskjellige varmematter til lavtbyggende varmegulv som går på 12 volt; på noen av dem kan det legges fliser direkte. Les bruksanvisningen og rådfør deg med elektrikeren.

Vannbåren varme er at annet alternativ. Kontakt rørlegger i god tid, installasjonen kan ta lang tid, og må tilpasses arbeidet med gulvet ellers.

Elektrisk gulvvarme

Maksimalstyrke er 80W/m2 på brennbare gulv og 200W på ikke-brennbare/ støpte gulv, som fliser og heller. 80 W er som regel tilstrekkelig, når rommet og gulvet er godt isolert.
Gulvvarme har stor treghet – det tar lang tid før et kaldt gulv blir varmt.
Til elektrisk varme i våtrom må det legges jordfeilbryter, og de fleste synes termostat er en fornuftig investering.
Tilkoblingen må gjøres av autorisert installatør, det andre kan du gjøre selv.
Isolerende møbler eller tepper vil magasinere varmen og kan gjøre at et tregulv blir ødelagt.
Elektriske varmekabler lagt i betong er etter manges mening en bedre løsning enn matte og folie, iallfall på badet, der gulvet må være vanntett. Betongpåstøpet skal være minst 5 cm tykt, men siden betongen ikke er vanntett i seg selv, må det legges/ påføres membran. Et glidesjikt av 0,2 mm plastfolie sørger for at lagene beveger seg fritt. Du kan støpe et 1 cm tykt lag før elektrikeren legger kablene, som festes til hønsenetting. Det gjenstående 4–5 cm betonglaget støpes i ett, med en armeringsmatte omtrent midt i.

Nyere metoder gjør at du kan legge kablene i spesialmasse som ikke bygger mer enn 2,5 cm, og som kan flislegges «dagen etter». Men da må alt utføres av fagfolk.

Elektrisk gulvvarme under heller eller fliser på tregulv

  • Er undergulvet svært ujevnt, må det avrettes med gulvsparkelmasse. På undergulv av tre kan det legges et lag gulvgipsplater som skrus eller spikres til undergulvet. Det er ikke lenger et krav av branntekniske årsaker, men må gjøres før flislegging.

  • Så legger du enten en elektrisk varmematte, varmekabel eller varmefolie. Husk at all tilkopling må gjøres av elektriker.

  • Varmekabler eller varmematte dekkes med et tykt flislim eller spesialmørtel.

  • I flislim kan flisene/ hellene legges direkte, mens mørtel må herde noen timer.

  • Betingelsen for et godt resultat er at gulvet er godt isolert, slik at varmen ikke forsvinner nedover, men går ut i rommet.

Informasjon

Varme under tregulv

  • Vær klar over at gulvvarme under heltregulv tørker ut gulvet og gir sprekkdannelse mellom bordene. Parkett er ikke fullt så utsatt. For å unngå tørk og oppsprekking, bør du ikke legge mer enn 40 W for heltre gulv og 50 W for parkett. Det er ikke alltid nok som full oppvarming, men nok til komfortvarme.
  • Varmefolie er kanskje mest brukt, og fås i ferdige bredder som passer mellom bjelkene, der den kan legges direkte på isolasjonen. En annen løsning er å spenne ut en kyllingnetting og så legge varmekabler på den.
  • Det må være god klaring, minst 50 mm, mellom isolasjon og undergulv, slik at det dannes en lomme av varm luft.
  • Langs veggene må det lages ventilasjonsspalter, slik at overskuddsvarmen kan sive opp i rommet.
  • Gulvet legges helst som plategulv med tynnparkett eller tynne gulvbord oppå, se bildet, men du kan også legge minst 20 mm tykk parkett eller gulvbord direkte, uten undergulv.