StartsidenTips og rådInspirasjon

Dette er hagetrendene i 2021

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Det er mye som tyder på at vi kommer til å tilbringe mye tid hjemme, også denne våren. Det gjør at mange flytter både stue, spisestue og kjøkken ut om sommeren – og skal vi tro ekspertene er det ikke mye som skal til for å skape en flott og funksjonell helårshage.

— Det viktigste du trenger er fleksible vegger, tak og et solid underlag som tåler årstidene, forteller interiørstylist Tone Kroken. 

Hun har ett godt råd til deg som skal fornye uterommet: Velg heller.

— Heller er vakre å se på, deilige å gå på og så å si vedlikeholdsfritt. Selv liker jeg å bruke kortreist miljøstein med fargene vi finner i vårt eget landskap. Den norske naturen er helt unik, og blir enda vakrere når man supplerer med ting som hører hjemme i den, sier hun.

KLASSIKER: Helle Lava er en klassisk, eksklusiv helle som passer både moderne og tradisjonell byggestil. Foto: Asak Miljøstein.

Asak: Nye farger til uterommet

Du har mange valgmuligheter dersom du går for heller i hagen. Kombinasjonen av overflater, farger og formater bidrar til å gi hagen din en unik personlighet.

– Vi har stor tro på at Hellekolleksjonen vår blir populær i 2021. Spesielt med nyheten Helle Nougat, hvor Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio har vært med og utviklet fargen, sier Ellen H. Schumann, markedssjef i Asak.

Helle Nougat er beregnet for hage og terrasse. Den har en varm brunfarge, matt overflate og et naturlig, elegant uttrykk som skaper lun hygge på terrassen. Fargen står godt til grå og hvite fasader, men også til en rekke andre farger. Dette er en enkel farge å jobbe inn i fargepaletten til huset ditt.

Det samme gjelder publikumsfavoritten Vertica støttemur, som i år kommer i fargen Natur.  Også her har Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio vært med og utviklet fargen.

Tips: I Norge har vi mye frost og telehiv. Skal du legge nytt underlag i hagen, sparer du deg for mye bekymring ved å velge heller eller belegningsstein.

VAKKER OG VARM: Helle Nougat er utviklet i samarbeid med Dagny Thurmann-Moe og KOI fargestudio. Styling: Hege Barnholt. Foto: Bjørn Johan Stenersen ­– nyanser.no.

Vertica Natur er en stilren mur med store rektangulære blokker, perfekt til både små og store støttemurer. Fargen er en delikat sandfarget nyanse som er naturlig og varm, sier Schumann. 

Tips: Har du stor hage? Del den inn i soner. Det skaper fine kontraster og kan bidra til at du får mer ut av arealet. Heller, belegningsstein og hagemur egner seg ypperlig til oppgaven.

HAGE I MUR: Vertica Natur kan brukes på ulike måter. Foto: Asak Miljøstein.

–  Vi har også stor tro på Arena belegningsstein. Dette er en stram, alterklassisk, rektangulær belegningsstein med slett overflate, som vil være et stramt alternativ til gårdsplass og til hage, sier Schumann.

Det avlange formatet gir rom for kreative mønster. Arena belegningsstein gir et stilrent dekke med rene linjer som passer godt til moderne byggestil. Arena kommer også i en permeabel utgave: Arena Dren drenerer overvann gjennom dekket samtidig som de skjulte avstandsknastene gir et rent og stramt uttrykk.

TRENDY MED TRAPP: Arena belegningsstein egner seg ypperlig hvis du skal bygge trapp i hagen. Foto: Asak Miljøstein.

Fargerikt samarbeid

Asak Miljøstein har gått sammen med KOI Fargestudio og fargeekspert Dagny Thurmann-Moe for å bringe farger tilbake til norske uterom.

De nye fargene kan brukes sammen eller hver for seg og skaper varige, lune og hyggelige uterom. Den nye fargekolleksjonen er inspirert av naturen og glir inn i norske omgivelser uavhengig av årstid, værforhold, trender og omkringliggende bygningers fasadefarger.

– Uansett om vi bryr oss om farger eller ikke, har farger en innflytelse på oss. Forskning viser for eksempel at vi skrur opp varmen i blå rom, fordi de oppleves kjølige, derimot oppleves gulfarger som fysisk varmere, forteller Dagny Thurmann-Moe, fargedesigner og leder av KOI fargestudio.

EKSPERT: Dagny Thurmann Moe er en av landets fremste fargedesignere, og har over ti års erfaring i faget. Foto: KOI Fargestudio.

Hun forteller at vi i Norden er avhengig av å tilføre de varme fargene som rødt og gult, da disse nyansene forsvinner fra lysspekteret i vinterhalvåret. Hun legger til at det er ikke uten grunn at hus i Norge tradisjonelt har vært malt i røde og gule toner.

ASAK + KOI: Arena belegningsstein kommer i fargene Sand, Rød terrakotta, Blek terrakotta og Trøffel. Kan bestilles på areal over 500m2/per farge. Styling: Hege Barnholt. Foto: Bjørn Johan Stenersen – nyanser.no.

– Omgivelsene våre har gradvis blitt mer grå og fargeløse. Det gjør noe med oss. Derfor presenterer vi produkter som gir varme til uterommet, sier Thurmann-Moe.

Moelven: Terrassetrender i tre

Skal du bygge terrasse før sommeren? Termofuru er et vedlikeholds- og miljøvennlig alternativ som egner seg ypperlig for terrassen.

– Termotreprodukter har gjennomgått en spesiell, men miljøvennlig varmebehandlingsprosess. Prosessen gir treverket en rekke nye egenskaper som økt tverrstabilitet, mindre sprekk og flising, forteller Anne-Marie Ulven, marketingsjef i Moelven.

DRØMMETERRASSE: Termofuru er laget av varmebehandlet kvalitetsfuru som er videreforedlet med høy nøyaktighet. Denne vakre terrassen tilhører Kine og Tom bak bloggen og nettbutikken Nordiske Hjem. Foto: Nordiske Hjem.

Termofuru er laget av PEFC-godkjent tømmer og er fremstilt uten bruk av kjemikalier, kun varmebehandlet med vanndamp. Treverket står seg svært godt med tanke på mindre vridninger, krymp og svell – og egner seg ekstra godt hvis du skal bygge terrasse i et landskap som krever mange tilpasninger til terrenget.

Tips: Et terrassegulv i termofuru krever lite vedlikehold. Spyling med vann, og eventuelt vasking med egnet rensemiddel er tilstrekkelig renhold av overflaten.

TERRASSEKOS: Sommeren skal nytes, uansett hvor mange uker som skal tilbringes hjemme. Kanskje dette er våren du skal realisere terrasseplanene? Foto: Moelven.

Med termofuru får terrassegulvet en vakker og naturlig sølvgrå farge. Vær og vind gir treverket en lekker sølvgrå farge etter 6 til 12 måneder. 

– Dersom du ikke ønsker at overflaten skal gråne, eller du ønsker en jevnere gråning, anbefaler vi at du behandler overflaten med en pigmentert olje, tipser Ulven.

PERGOLA: Ønsker du deg pergola på terrassen eller i hagen? Bygg den med vedlikeholdsvennlig termofuru. Her er det brukt spiler som effekt for å skape overganger mellom sonene på terrassen. Foto: Nordiske Hjem.

Film: Se hvordan du bygger pergola i hagen her

En pergola gir skygge på solrike dager og forlenger utesesongen, dersom den har tett tak. Spiler i termofuru gir et moderne uttrykk og et fint fargespill ved at naturlig lys slipper inn.

KOMBINER TREVERK OG STEIN: Dette er en genial måte å skape soner i hagen på. Denne plattingen er bygget med terrassebord i termofuru fra Moelven. Foto: Moelven.

UTEN EN FLIS: Hvorfor bruke hagemøbler når du kan ligge rett på terrassegulvet? Termofuru er behagelig for bar hud og fliser ikke. Foto: Moelven.

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.