StartsidenTips og rådInspirasjon

Årets store hagetrend: Stein på stein gir tidløs design – og kanskje en kjøkkenhage på kjøpet

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Mur, belegningsstein, heller og støttemurer er den store hagetrenden om dagen. Stein er perfekt til å skape ulike hageparseller som samtidig utjevner nivåforskjeller i terrenget. Private kjøkkenhager er supertrendy – uavhengig om du har liten balkong eller stor hage.

– Interessen for uteromsmiljø er stigende og vi opplever flere forespørsler om våre produkter enn noen gang tidligere. De hotteste trendene er hellebelagte utekjøkken, tak over rekreasjonsområde, og nå kommer faktisk også basseng i hagen for fullt, forteller Ellen Schumann hos Asak Miljøstein.

– Det er to ting som alltid er viktig for kunden; et skjermet område av mer privat art, samt en hage som krever minst mulig vedlikehold etter en lang arbeidsdag. 

HAGE I HØYDEN. Utnytt hagearealet ditt med støttemur og trapp.

 

En skrå tomt gir deg spennende muligheter

Har du en skrå tomt med nivåforskjeller kan en støttemur kan være løsningen. Støttemuren tar opp høydeforskjellene og gir deg en mye bedre utnyttelse av tomten.

– Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan utlikne hele høydeforskjellen i en stor mur eller i flere mindre. Formålet ved å ta opp alt i én stor mur er for å få en størst mulig flat tomt, men ved å lage terrasser i terrenget hvor man kombinerer mur, trapp og beplantning får man et mer spennende uterom, forteller Ellen Schumann hos Asak Miljøstein.

– Helheten på eiendommen blir mykere og hagen får rom for mange muligheter, som for eksempel bed, gangstier, sittebenker eller rennende vann, sier hun videre.  

Tidløst og pent

Stein har lang levetid, er lettstelt og glir inn utemiljøet på en helt naturlig måte.

Link

Enkelt å lage støttemur selv

Vertica fra Asak Miljøstein er en stilren støttemur med store rektangulære blokker som kan monteres manuelt eller maskinelt. Vertica gjør det enkelt å lage buede murer og er like velegnet til små murer som til store støttemurer.

– Siden den består av kun tre delprodukter, normalstein, hjørne-/endestein og toppstein, blir også logistikken enklere, forsikrer Schumann og legger til at muren tørrstables uten bruk av mørtel eller plugger.

LYS I MUREN: Husk å vurdere om du vil investere i lys i muren før du går i gang. Du kan nemlig bestille blokker som er boret ferdig med hull for montering av lys.

Kortreist mat i hagen

– Flere og flere av kundene våre søker mot naturen og grønne verdier. Spesielt unge mennesker er opptatt av kortreist frukt, bær og grønnsaker fra hagen. Grønnsakshager og parseller er populært. Ved å bygge opp skråtomten i ulike nivåer får du perfekte parseller for dyrking, samtidig som du utnytter tomten maksimalt, informerer Schumann.

Stein er et perfekt, og tilnærmet vedlikeholdsfritt, materiale for å realisere din hagedrøm enten det er en urtehage, insektsvennlig blomsterhage eller en privat jordbæråker. Stilfullt, naturlig og enkelt.

Hjelp til beregning

Asak Miljøstein har laget veiledende dimensjoneringstabeller som vil være til god hjelp ved planlegging, dimensjonering og bygging av de fleste murer inntil 4 meter høyde. 

Sjekk ut utvalget hos din lokale Byggmakker i dag!

Stein fra Asak hos Byggmakker

Hvorfor ikke grave deg ned

Har du derimot en flat hage og behov for skjerming mot vind eller innsyn, kan du grave deg ned. – Det er ikke sikkert du har behov for en stor plen, og da er det bedre å tenke soner for ulike typer opphold. Det vil gi spennende løsninger å tilføre hagen høydeforskjeller, og det kan gjøres både ved å fylle opp terrenget, men like gjerne å senke terrenget i utvalgte soner, sier Schumann.

Byggemelding?

Når murer skal bygges må man benytte et firma eller person med ansvarsrett. Dette kan være anleggsgartner, entreprenør eller en konsulent. 

Regler for når støttemurer skal byggeanmeldes kan variere fra kommune til kommune, men du finner det viktigste her.

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det Byggmakker

Legge belegningsstein og heller - slik gjør du det

15.06.2021

Ønsker du en ny og flott uteplass med heller og belegningsstein? Det er enkelt, og du klarer fint å legge det selv – her viser vi deg hvordan.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Oppussingstips: Så enkelt er det å fornye en trapp	 Byggmakker

Oppussingstips: Så enkelt er det å fornye en trapp

19.08.2020

Har du en nedslitt trapp som fortjener en oppgradering? Vi har funnet en genial løsning for deg som vil gjøre jobben selv.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.