StartsidenTips og rådInspirasjon

Barnerom: Fra «skumlerom» til koserom

Ada elsker det nye rommet sitt, som mamma har pusset opp. Det ble et stort DIY-prosjekt, hvor nytt og gammelt møttes i skjønn forening.

I et Jugend-hus fra 1919 i Drammen bor kunstnerparet Tove og Didrik, og lille Ada på seks år. Huset er et oppussingsprosjekt fra A- til Å, og alt gjøres på egenhånd – av kvinnen i huset. Tove er nemlig også møbelsnekker, og gjør alle oppussingsprosjekter selv med det hun har til rådighet av verktøy og materialer.

Da mamma Tove tok fatt på oppussingsprosjektet, måtte hun først rive ned flere lag med tidligere oppussing fra ulike årtier og stilarter.

– Det å strippe rommet helt for gammel oppussing innebar blant annet fjerning av lag med plastlaminat og gammelt lim ved hjelp av varmepistol. Det er den mest tidkrevende delen, men samtidig gir det god tid til å tenke på hvordan det burde bli – både estetisk og praktisk, forteller Tove.

SE VÅRT UTVALG AV EL-VERKTØY HER

 Under oppussing. Nytt trepanel ble lagt i taket.

 Veggene ble strippet ned til tømmerplank.

Bli kjent med huset

Hun er i grunn glad for at de har pusset opp litt til og fra, og helt på egenhånd, fordi det har gitt familien tid til å bli kjent med huset.

Den rosa døren var opprinnelig en skyvedør som Tove fant inne i veggen under nedstrippingsprosessen. Den er nå blitt malt i en fascinerende rosa farge som Tove har laget selv, ved å blande selvlysende rosa akrylmaling med en hvit base.

– Jeg liker å ta utgangspunkt i å beholde noe gammelt, for så å sette mitt eget preg på ting med det jeg har tilgjengelig av materialer. Det som er gjennomgående i huset er runde former, noe som er en del av den opprinnelige jugendstilen til huset, sier Tove.

Derfor har hun også snekret et rundt skap til praktisk oppbevaring av Ada sine leker.
Den runde formen gjenspeiler seg også i faste elementer som runde stikkontakter, og avrundede radiatorer og lister rundt omkring i huset.

Originale gulv. Det er brukt mye tid på fjerne lag på lag med gamle gulv før de originale tregulvene kunne pusses ned med innleid pussemaskin.

SE VÅRT UTVALG AV GULV HER

 Fargerike detaljer. Huset kler en tidløs base av sort, hvitt og grått. Det gjør det enkelt å fremheve mer personlige fargesterke detaljer.

SE VÅRT UTVALG AV MALING HER

 Runde former. Dette buede skapet har Tove laget på egenhånd. Runde former er et gjennomgående element som fremhever Jugendstilen til huset fra 1919.

SE VÅRT UTVALG AV TRELAST OG BYGGEVARE HER

  Involver gjerne barna

Datteren er superfornøyd med det nye rommet sitt. Før oppussingen kalte Ada dette rommet for «skumlerommet» fordi det ble brukt til oppbevaring og var litt rotete. Nå kaller hun det koserommet sitt.

Ada har fått lov å være med på deler av oppussingen, og har for eksempel hjulpet til med å male vegger.

– Det synes hun har vært stas, samtidig som hun nok verdsetter rommet sitt mer når hun kjenner til arbeidet som er lagt inn i det.

Nå er det resten av førsteetasjen som står for tur og selv om oppussingsprosjektene i det snart 100 år gamle huset står i kø mister ikke Tove motet.

– Vi tar rom for rom og prosjekt for prosjekt. Gulroten er at vi til slutt får det veldig fint og akkurat som vi ønsker å ha det, avslutter Tove.

 Nytt og gammelt. Behold gamle detaljer som gir rommet sjel, men gi det gjerne ditt personlige, og kanskje mer moderne, preg.

 

Gjenbruk. Det grønne skapet er arvet fra et nabohus og er over hundre år gammelt. Med et strøk frisk maling passer det utmerket inn på jenterommet.

  //Fakta//

Jugendstil var en reaksjon på den akademiske kunsten fra 1800-tallet. Kunstretningen er kjennetegnet av organiske former, med motiver særlig inspirert av blomster og planter. Motivene inneholder ofte bølgende former, buer og kurver, gjerne i klar strek.
Kilde: Wikipedia

Dette er gjort

 • Gulv:
  Fjerning gamle gulv og lim, pussing av originale tregulv

 • Vegger:
  Strippet ned til tømmerplank, kryssisolert yttervegger (10 cm), nytt trepanel på en vegg

 • Tak:
  Nytt trepanel

 • Dører:
  Det er to dører på jenterommet. Skyvedøren ble funnet inne i veggen under rivning og er pusset og malt. Dør nummer to er en dobbeltdør kjøpt på Finn for 500 kroner og er er kappet 14 cm og limt sammen for å passe i høyden. Det er også lagd ny karm og utvidet åpning.

 • Avrundet skap:
  Skapet er laget av kryssfiner og treplank, mye akryl og sparkling og pirkearbeid.

SE VÅRT PRODUKTUTVALG HER

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet Byggmakker

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

28.08.2020

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger Byggmakker

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger

26.08.2020

Få land er like heldige som Norge når det gjelder vakker natur, og det er nettopp dette som er inspirasjonen bak det nye fargekartet til Tyrilin. Her finner du tre unike stiler inspirert av fargene i det norske fjellandskapet.

Gulvduell: parkett vs. klikkvinyl Byggmakker

Gulvduell: parkett vs. klikkvinyl

21.08.2020

Parkett er et godt gulvvalg – men noen ganger fungerer andre gulvtyper bedre. Denne klikkvinylen egner seg like godt i privatboliger som næringsbygg – og har noen ekstra fordeler du som proff bør vite om.

Dette er fordelene med vannbåren varme Byggmakker

Dette er fordelene med vannbåren varme

18.08.2020

Drømmer du om behagelig inneklima og lave strømregninger? Da er vannbåren gulvvarme et supert alternativ.