StartsidenTips og rådInspirasjon

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Nye vinduer er en investering med mange gevinster når du velger riktig. Vi har spurt eksperter fra fire ulike vindusprodusenter om hva som skal til, slik at du får en vellykket “vindusshopping”.

Det finnes mange grunner til å bytte vinduer. Noen ganger er det helt nødvendig å skifte ut de som har «gått ut på dato», mens andre er ute etter å modernisere hjemmet med større vinduer. Uansett hvilken grunn du har, er det noen ting du bør tenke på før du gjennomfører kjøpet. 

Derfor har vi snakket med eksperter fra vindusprodusentene Natre, Gilje og Lyssand Frekhaug, slik at du kan være sikker på at du får de beste rådene:

Natre Vinduer

Gilje vinduer

Frekhaug Vinduet

Lyssand Vinduer

Invester i kvalitetsvinduer

Det kan virke overveldende å kjøpe nye vinduer, siden det finnes mange alternativer i ulike priskategorier og kvaliteter. Hans Erik Smedsrud hos Gilje anbefaler deg å sette nettopp kvaliteten høyt på prioriteringslisten.

– Vinduer har vanligvis en levetid på 20 til 30 år, men med god kvalitet og vennlig klima kan de holde enda lengre. En investering som i utgangspunktet virker rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom vinduene dine ikke innfrir forventning til funksjonalitet og levetid, sier han.

ET EKSTRA ROM: Med riktige vinduer kan du få følelsen av mye større rom. Foto: Lyssand Frekhaug.

SORTE KARMER: Velg farge som passer ditt hus.

Smarte vinduer og dører

Vinduene og dørene fra Gilje har en smart sensor som gir deg beskjed om de er forsvarlig lukket og låst – eller ikke. Med Gilje Sense får du full kontroll på huset ditt, og informasjonen finner du i en egen app på mobilen.

Herdet og laminert glass øker sikkerheten

– De fleste vinduer er laget for å tåle normal bruk, men glass kan knuse. Hvis du har et moderne hus med store glassflater fra gulv til tak, er det spesielt viktig med sikkerhetsglass som minimerer sjansen for personskader ved sammenstøt, sier Anders Sunde Bråten i Natre.

Hovedregelen er at vinduer, dører og glassfelt som er lavere enn 0,8 meter over gulvet skal sikres. Natre har vinduer med både herdet og laminert sikkerhetsglass som sikrer deg mot personskader, innbrudd og hærverk.

Herdet glass er inntil fem ganger så hardt som vanlig glass, og er dermed vanskeligere å knuse. Dersom glasset knuser, faller det ut av rammen og forvandles til små og ufarlige glassbiter, akkurat som et bilvindu.

Laminert glass sørger for at glassruten henger sammen, selv om glassoverflaten er ødelagt. Dessuten minsker laminert glass solens UV-stråling, og møblene dine utsettes for mindre falming.

For ekstra utsatte vinduer finnes også glass laget for såkalt ufarlig brudd. Det betyr at glasset forblir intakt eller granulerer til små biter, og derfor ikke fører til alvorlige personskader. 

Det finnes byggetekniske forskrifter som regulerer tilfeller hvor det er påkrevd med sikkerhetsglass, og de kan du lese mer om her.

Heve-/skyvedør – for deg som ønsker store vinduer

Stadig flere av oss ønsker seg større vindusflater i huset. Hvis du er en av dem – har du tenkt på at du kan sette inn en heve-/skyvedør? Den gjør at du kan åpne opp store deler av huset ditt i sommerhalvåret, og dermed viske ut skillet mellom ute og inne. Og om vinteren får du masse dagslys inn i stuen, samtidig som du beholder et behagelig inneklima. 

– Nå kan du bygge med store åpningsbare glassflater uten å oppleve kulderas. Heve-/skyvedørene fra Natre er nemlig optimalisert for best mulig isolasjon, og er godkjent av Sintef for å kunne tåle ekstremt vær og vind, forteller Anders. 

MODERNE HEVE-SKYVEDØR: Visker ut skillet mellom ute og inne. : Foto: Natre

Heve-/skyvedører kan skreddersys etter dine ønsker på farger, sprosser og funksjonsglass, og du får dem i bredder opptil 5988 millimeter og høyder opptil 2688 millimeter. Kombinerer du med fastkarmvindu har du mange muligheter til å bringe naturen inn i hjemmet ditt.

Her kan du lese mer om heve-/skyvedører

Velg en stil som passer boligen din

Utseendet og stilen på boligen din bør være førende for valg av vinduer. Eldre villaer og hus bygget mellom 1960 og 1990 har ofte mindre glassflater enn moderne hjem og funkisboliger. Velg vinduer som står i stil med resten av huset for å unngå «konflikt» med det estetiske uttrykket.

IN MED STORE VINDUER: Funksjonelle hus med store og mange vinduer blir stadig mer populært i Norge. Foto: Gilje

Velg riktig glass til hvert rom

– Når du skal kjøpe nye vinduer er det viktig å vurdere hvilken type funksjonsglass boligen din har behov for, tipser Christian Tollefsen, produktsjef hos Lyssand Frekhaug.

Dersom vinduene skal stå i rom som blir varme, bør du vurdere glass med soldemping. Disse stopper en del av solvarmen slik at det ikke blir så høy temperatur inne. Hvis du skal sette inn vinduer i et rom med mye trafikk utenfor, kan det være du har behov for lyddempende glass. Hvis du ikke liker å vaske vinduene, kan du gå for selvrensende glass. De egner seg godt hvis du bor nær havet, eller huset ditt får mye av både sol og regn.  

SLIPP SOLEN INN: I spesielt lysfylte rom kan det være lurt å vurdere vinduer med soldemping. Foto: Gilje.

SVAL MATSTASJON: Soldemping er også genialt og behagelig på kjøkkenet. Foto: Gilje.

Like fine år etter år

De færreste synes det er gøy å male vinduskarmer. Heldigvis finnes det en løsning som fritar deg fra vedlikeholdspliktene – Lyssand Frekhaug har vinduer med utvendig aluminiumskledning som holder seg fine i år etter år. Disse lages som vanlige trevinduer, men blir kledd utvendig med pulverlakkert aluminium. 

Skal du bytte vinduer?

Kom gjerne innom din nærmeste Byggmakker, så hjelper vi deg å finne riktige vinduer til huset ditt. Du finner også et stort utvalg i nettbutikken vår

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører Byggmakker

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører

15.09.2020

Som ekspert på vinduer tilpasset nordiske forhold, har Natre nå utviklet praktiske innadslående vinduer, samt videreutviklet sine klassiske heve- og skyvedører for det moderne hjem.

Guide: Slik velger du riktig skyvedør  Byggmakker

Guide: Slik velger du riktig skyvedør

16.06.2020

Skyvedører med glass fra gulv til tak gjør underverker for romfølelse og lysforhold. Vi har laget en sjekkliste du bør gå gjennom før du velger løsning.

Er du klar for vinteren? Hold kulda ute og varmen inne Byggmakker

Er du klar for vinteren? Hold kulda ute og varmen inne

26.10.2018

En tredjedel av alt varmetap i boligen din skjer gjennom vinduer og dører. Det riktige vindusvalget kan derfor bli en mer lønnsom investering enn du hadde trodd.