StartsidenTips og rådInspirasjon

Den populære parketten

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Parkettgulvets autentiske og naturtro materiale gjør dette til et populært valg blant dem som skal legge nytt gulv.

MYE Å VELGE I: Det finnes mange forskjellige typer parkett å velge mellom. Cello Parkett Eik Marzipan er en 3-stavs parkett med børstet og mattlakkert overflate, som gir rommet en lys og stemningsfull atmosfære.


- Det er ingen tvil om at parkettgulv øker verdien på boligen din, forteller gulvspesialist i Byggmakker, Roy Fredriksen.

Parkettgulv gir unike variasjoner på hvert enkelt bord, som igjen skaper en følelse av ekte kvalitet. Ifølge Roy er eike-basert gulv det mest populære valget, behandlet med børsting, lakkering eller olje. Cello Parkett Eik Marzipan er et godt eksempel på børstet parkett, mens Cello Ivory Grande Vintage Eik er eksempel på en pen Hvitoljet parkett med børstet overflate.

Det er imidlertid viktig å sørge for at rommet parketten legges i har nok tilførelse av fuktighet, ettersom parkett er et levende materiale som krever tilrettelagte forhold.

Parkettgulv og annet trevirke tilpasser seg til fuktigheten fra rommet det er i, og endrer dimensjoner deretter, forteller Roy.

 

Sørg for god fuktighetsbalanse

For at parkettgulvet skal vedlikeholdes er det viktig å sørge for balansert ventilasjon i rommet. Dette gjelder spesielt for eldre hus hvor luftfuktigheten er mindre balansert enn i moderne hus.

- Mangel på luftfuktighet kan føre til at parketten krymper, sprekker opp, eller i verste fall at kvister løsner fra parketten, forteller Roy.

Tilførelse av fuktighet i rommet er spesielt viktig på vinteren og frem til løvet springer ut på trærne, da luften er kald og tørr. Når det blir ekstra tørt innendørs trekker den oppvarmede luften fuktighet fra det den klarer, enten det er fra treverk, planter eller mennesker. For lav luftfuktighet er et vanlig problem i Norge på vinteren.

- Parkett er laget for å være i hus med en relativ fuktighet på mellom 30 og 60 prosent. Det er derfor viktig å sørge for en god fuktighetsbalanse, samtidig som fuktigheten heller ikke må være for høy. På vinteren skal den helst ikke overstige 40 prosent, da for høy luftfuktighet kan føre til kondensering på kalde flater og gi grobunn for blant annet uønsket muggvekst, forteller Roy.

Luftfuktigheten i rommet kan enkelt måles ved hjelp av et Hygrometer, og fuktighetsbalansen kan opprettholdes med en luftfukter som du selv kan stille inn fuktighetsnivået på.

Interessert i å se flere gulv?

Se vårt store utvalg av Cello parkettgulv

BALANSERT VENTILASJON: For at parkettgulvet skal holde seg best mulig er det viktig å sørge for god fuktighetsbalanse i rommet, spesielt på vinteren da det blir ekstra kaldt og tørt. Cello parkett Eik Azure 1 stav

 

Viktig med riktig underlag

Før du legget parkettgulv er det viktig å sjekke at underlaget i rommet er rett og flatt.

- Hvis du oppdager ujevnheter bør dette sparkles før du legger parketten. Dette gjelder for alle gulv som ligger løst. Det skal som oftest ikke være mer enn 2 mm høydeforskjell per lengdemeter, men les alltid leggeanvisningen for ditt gulv, forteller Roy.

I tillegg er det viktig å ta høyde for at parkett er et materiale som gjerne endrer seg litt over tid.

Parketten skal ikke ligge fast inntil vegger, dørstolper, trappestolper, peiser og andre tunge gjenstander. Gulvet skal ligge flytende, slik at det kan bevege seg etter fuktigheten som er i omgivelsene. Hvis rommet er stort og langt med mange vinkler, som går videre inn i soveromsgangen eller lignende, må du bruke ekspansjonsprofiler i disse områdene, avslutter Roy.

ØKER I VERDI: Med kvalitetssikkert parkettgulv øker du både estetikken og verdien av boligen din. Cello parkettgulv Eik Soft Grey

 

Trenger du hjelp til å legge nytt gulv?

Fiks ferdig: Vi legger gulvet for deg

 

Lurer du på hvordan man legger parkett selv?

Vi fikk «Sinnasnekker’n» til å vise deg:

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

Byggebransjen tar miljøansvar  Byggmakker

Byggebransjen tar miljøansvar

28.01.2021

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.