StartsidenTips og rådInspirasjon

Du trenger ikke klippe gressplenen din selv

For mange av oss er hagearbeid en hobby eller en deilig avkobling fra hverdagen på vår- og sommerdager. Likevel er det ikke alt hagestell som er like lystbetont. Med en robotgressklipper får du derimot både en velstelt gressplen og mer tid til å nyte sommerdagene.

Tradisjonelle gressklippere er både store og tunge, bråker fælt, og tar stor plass i uteboden eller garasjen. Vanlige elektriske gressklippere trenger også en upraktisk skjøteledning som du må ha på slep når du klipper.

Heldigvis finnes det et produkt på markedet som gjør jobben lettere: Robotgressklippere kommer for fullt i år, med nye og enda bedre modeller fra både Gardena og Bosch som takler alle slags gressplener. Med en robotgressklipper som klipper gresset for deg, får du mer tid til å stelle i rosebedet – eller til å slappe av i solstolen.

Roboten gjør en bedre jobb

Robotgressklipperne til Bosch og Gardena er selvgående og stillegående, de tåler vann og de lader seg automatisk. Viktigst av alt klipper de jevnt og pent innenfor nøyaktig de områdene du har bestemt på forhånd. Du kan for øvrig bruke en robotgressklipper selv om hagen din har adskilte områder, men da må du belage deg på å løfte den mellom hageflekkene.

Akkurat som med nyere biogressklippere, slipper du å tenke på avklipt gress. Robotgressklippere klipper nemlig kun tuppen av gresstrået og fordeler avfallet utover, slik at det gir næring til plenen. Dette gjør at du på kort tid får en tett og flott gressplen. Og du slipper altså å tømme oppsamlingsbegre med klebrige gresstrå hele tiden, slik du må med en vanlig gressklipper. En annen fordel med å la roboten gjøre jobben er at kort og jevnlig klipping bidrar til mindre mosedannelse i plenen, samt at de plagsomme brunsneglene mistrives i kortklipt gress.

Enkel å installere

Installasjonen av robotgressklipperen kan du gjøre enkelt på egenhånd. Først og fremst må du legge ut begrensningskabler, enten over eller under bakken, for å verne om blant annet blomsterbed, urtehage og hekker. Takket være sensorteknologien i robotgressklipperen vet den at den ikke skal klippe på den andre siden av kabelen du har lagt ut. I tillegg må du legge ut en såkalt guidekabel som sørger for at robotgressklipperen finner veien til fjerntliggende områder og tilbake til ladestasjonen.

  Selve ladestasjonen fungerer også som en garasje for robotgressklipperen. Så lenge stasjonen er koblet til en stikkontakt, vil roboten lade seg opp- og klippe plenen automatisk ved behov. Ladetiden er på 50-60 minutter, og en fulladet robotgressklipper kan jobbe i rundt 60-70 minutter før den kjører tilbake til stasjonen og lader seg opp igjen.

Velg riktig robotmodell for din hage

Det er i hovedsak tre ting som som skiller de ulike robotgressklippermodellene fra hverandre:

  1. Plenareal. For det første er det forskjell på hvor stort plenareal en modell kan takle. De rimeligste modellene er godt egnet for gressplener på opptil 400 m2 , mens toppmodellene gjerne takler plener på opptil 1000-1300 m2. Logisk nok er de kraftigste modellene et par kilo tyngre, og har også et litt høyere energiforbruk enn mindre robotgressklippere. Normalt kan også klippehøyden justeres til seks i stedet for fem centimeter på toppmodellene.

  2. Helling. En annen forskjell er hvor stor maksimal helling en robotgressklipper takler. Vanligvis er det enten opptil 25 eller 35 prosent helling. Er hagen din kupert, bør du altså være obs på dette.

  3. Ekstrafunksjoner. Det tredje som skiller robotgressklipperne fra hverandre er hvilke unike ekstrafunksjoner de har. For eksempel har Gardenas toppmodell SILENO+ en funksjon som kalles «Sensor Control». Dette er en energisparende funksjon som gjør at robotgressklipperen – via innebygde sensorer – kan måle gressveksten og kun klippe når det er nødvendig. Bosch sin toppmodell Indego Connect 1000, har på sin side et smart navigasjonssystem kalt «Logicut». Ved å analysere hagen og legge en plan for klippingen, sørger funksjonen for at plenen klippes inntil 30 prosent raskere enn ved tilfeldig klipping. I tillegg kan du betjene robotgressklipperen via en app på mobilen – også når du er på ferie og langt unna hagen din.

Alle robotgressklipperne til Bosch og Gardena er utstyrt med PIN-kode og alarm som forhindrer tyveri. Støynivået for robotgressklippere er normalt på opptil 60 dB – tilsvarende lydnivået på en samtale mellom to mennesker. En robotgressklipper er både en investering i en velholdt gressplen og i mer fritid.

Hvilken robotgressklipper passer best til hagen din? Byggmakker

Hvilken robotgressklipper passer best til hagen din?

28.06.2021

Velger du en robotgressklipper med de riktige egenskapene, får du en flott plen gjennom hele sommeren.

Robotgressklipper Byggmakker

Robotgressklipper

16.07.2018

Robotgressklipper, robotklipper eller klipperobot kjært barn har mange navn, men en ting er sikkert, det er behagelig å få en robot til å gjøre jobben for deg.

Vanlige spørsmål om robotgressklippere Byggmakker

Vanlige spørsmål om robotgressklippere

09.07.2018

Drømmer du om å gå barbeint på et tykt og sunt teppe av grønt gress, men har ennå ikke skaffet deg en robotgressklipper? Hva lurer du på?

La robotgressklipperen bli din gartner Byggmakker

La robotgressklipperen bli din gartner

15.05.2018

Drømmer du om å gå barbeint på et tykt og sunt teppe av grønt gress? Skaff deg en gartner i form av en stille, fleksibel og pålitelig robotgressklipper.