StartsidenTips og rådInspirasjon

Få varsel når du må lufte ut den farlige radongassen fra boligen din

Med denne lille smart-dingsen på veggen, får du raskt beskjed hvis radonnivået stiger og det trengs en skikkelig gjennomlufting.

God luftkvalitet er viktig for både helsen og trivselen, og her til lands er det først og fremst inneklimaet i egen bolig vi kan gjøre noe med selv. Dessverre er ikke sansene våre fininnstilte nok til å vurdere alle faktorene som påvirker luftkvaliteten godt nok.

Det gjelder spesielt radongass. Blant ikke-røykere er radongass den største årsaken til at folk får lungekreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Norge knyttes opptil 300 tilfeller av lungekreft til eksponering for radon hvert år. Ikke kan du se denne gassen, og ikke lukter du den heller. Og i motsetning til det mange tror, er det ikke slik at radonnivået holder seg mer eller mindre konstant i boligen døgnet rundt; Radonverdiene veksler i takt med temperatur og luftfuktighet.

Smart-målere fra Airthings

For å sikre at luftkvaliteten i boligen din er god – og ikke minst trygg – er løsningen å bruke et måleverktøy med sensorer som gir deg beskjed når du trenger å gjøre noe. Smartproduktene fra den norske produsenten Airthings analyserer kontinuerlig luftkvaliteten i boligen din. I motsetning til andre luftkvalitetsmonitorer, måler Airthings-produktene også radonnivå:

– Med målere fra Airthings får du full oversikt over nivåene i boligen din til enhver tid, og kan gjøre tiltak fortløpende og se resultatet av tiltakene du gjør på måleren i sanntid. I motsetning til den tradisjonelle målemetoden for radon, trenger du altså ikke å sende inn dataene til en lab – du får informasjon om nivåene direkte fra måleren, sier Julia Grong fra Airthings.

Airthings Wave

En smart radonmåler som kontinuerlig måler radonnivå, temperatur og luftfuktighet. Wave gir deg full oversikt over alle målinger direkte i Airthings-appen. Du kan også vinke foran måleren som henger på veggen for raskt å gjøre en visuell sjekk av luktkvaliteten, ved at den lyser i en bestemt farge.

 Les mer: Airthings Wave

 

 

Airthings Home

Denne portable, digitale radonmåleren gjør det enkelt å måle radonnivået i flere etasjer eller rom i huset. Måleresultatene får du opp rett på skjermen. Home viser daglig, ukentlig, månedlig og årlig gjennomsnitt for radonnivået. 

Les mer: Airthings Home

 

Finn din radonmåler her:

Ekstra viktig i norske boliger

Selv om nordmenn flest er kjent med at radon kan være farlig, er det tilsynelatende fortsatt en del forvirring knyttet til hvorfor, og hva du kan gjøre for å sikre deg mot denne gassen. Norge er faktisk ett av landene i verden med høyest konsentrasjon av radongass i berggrunnen, noe som gjør oss spesielt utsatt.

– Radongass er en usynlig, luktfri radioaktiv gass som finnes i berggrunnen de fleste steder i Norge. Dette kan i verste fall føre til lungekreft, og det var over 300 tilfeller i Norge i fjor, forteller Grong.  

Anslagsvis 1 av 10 norske boliger har for høye konstante radonverdier. Likevel er det slik at verdiene kan skyte til værs midlertidig også, for eksempel ved manglende lufting eller at det oppstår en lekkasje i boligens fundament og det siver ut radongass fra berggrunnen.

Radonkartene som finnes på nettet er med andre ord kun en pekepinn, og det kan være betydelige forskjeller mellom ditt hus og huset som står på nabotomta bare et steinkast unna.

FULL OVERSIKT: Airthings-appen gir deg beskjed hvis du trenger å lufte eller gjøre andre tiltak for å normalisere radonnivåene.

Smart

Alle norske hjem bør ha en radonmåler for å være trygg på at luftkvaliteten er god.

Lufting og andre tiltak

Selv om høye radonnivåer utgjør en betydelig helsefare, er godnyheten at det ofte er enkelt og rimelig å beskytte seg mot den. Ved å installere en Airthings Wave på veggen, eller bruke et annet Airthings-produkt til å måle radonnivået, får du raskt oversikten du trenger.

Ofte skal det ikke mer til enn en skikkelig gjennomlufting for at konsentrasjonen av radon minker. Hvis ikke, er det fullt mulig å utbedre lekkasjer i grunnmuren eller veggen, og deretter sjekke om nivåene bedrer seg. Ifølge produsenten bør egentlig alle norske hjem ha en radonmåler – på lik linje med en røykvarsler. Det er en billig forsikring, og gjør det mulig å oppdage den farlige radongassen:

– Radon kan være farlig om man blir utsatt for høye nivåer over lang tid, men du kan gjøre tiltak på egen hånd. Hvis du måler kontinuerlig, kan du følge med på nivåene i boligen din og gjøre små tiltak som å lufte eller tette små sprekker i grunnmuren hvor radon kan sive inn. God ventilasjon hjelper også mot radon. Om problemet vedvarer, kan det derimot være lurt å gjøre større tiltak som å installere en radonbrønn eller tilkalle proffhjelp for å utbedre problemet, sier Gron.

– Men husk at litt frisk luft kan være alt hjemmet ditt trenger, avslutter hun.

 

Fikk du lyst på en Airthings Wave?

Bestill Klikk & Hent hos din nærmeste Byggmakker her »

Finn din radonmåler her:

Enkel, smart og effektiv tilbehørspakke for radonsperre Byggmakker

Enkel, smart og effektiv tilbehørspakke for radonsperre

27.04.2020

Radonsperre 400 er Isolas bestselger for radonsikring av bygg. Med Radon Komplett får du en smart tilbehørspakke til denne som er tilpasset en bolig med grunnflate på rundt 100 m2.

«Smarte duppedingser» for hjem og hytte  Byggmakker

«Smarte duppedingser» for hjem og hytte

16.09.2019

Sommeren er på hell, og det begynner å bli på tide å trekke inn i varmen. Det er ikke lenger sommerblomster og fargerike hageputer som er rammen rundt hyggestundene våre. Vi må skape hyggen inne, og det krever en liten innsats – også på sikkerhetsfronten.

Slik sikrer du boligen mot helseskadelig radongass Byggmakker

Slik sikrer du boligen mot helseskadelig radongass

15.02.2018

Radoninfisert luft innendørs øker dramatisk risikoen for lungekreft, og det er anslått at denne radioaktive gassen forårsaker hele 12-14 prosent av lungekrefttilfellene hvert år. Heldigvis er det enkelt å måle radon, og om nivåene er for høye finnes det gode tiltak som kan iverksettes og som gir deg og familien din effektiv beskyttelse.