StartsidenTips og rådInspirasjon

Fra slitt platting til sommerperle: Lot naturen få fritt spillerom


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Da hyttas uteareal skulle få seg et løft var det naturen som satt rammene for planleggingen.

Hytta fra 50-tallet hadde vært familien Aas sitt sommerparadis i alle år, men både hytte og uteareal var moden for fornying. For å utnytte tomtens virkelige potensial fikk de hjelp av TV-teamet bak «Eventyrlig oppussing».

Terrrassebordene som ble brukt:

Terrassebord: UNO med riller
Farge: MøreRoyal® Grå (RG25)

Terrassebordene er ferdig innfarget i en transparent gråfarge, og er behandlet med impregnering og olje for å sikre et robust resultat med minimalt av flis og sprekker. Også kalt «Fit for feet».

MøreRoyal® Grå leveres også som kledning og øvrig trelast.

SE VÅRT UTVALG AV TERRASSEBORD HER

 Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Hytta til familien Aas ligger fritt til på en høyde på øya, omringet av flott natur og med en storslagen utsikt over skjærgården. Å bygge en uteplass som spilte på de naturlige elementene i området ble derfor viktig for interiørarkitekt Halvor Bakke. Uteplassen skulle være en naturlig forlengelse av hytta og naturen rundt, og ved å utnytte topografien på stedet skulle eiendommen få et etterlengtet løft.

Tre elementer var viktig å få på plass for å lage den optimale uteplassen rundt hytta: Et uterom med overbygg – perfekt til norske sommerkvelder –, et utekjøkken som kunne brukes hele sesongen, og en spiseplass med sentral plassering i de vakre omgivelsene.

PENERE TERRASSE MED SKJULTE SKRUER

 Utradisjonell løsning. Med en utsikt som dette er det fullt mulig å ta utradisjonelle valg. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Maksimal utnyttelse av tomten

Den eksisterende terrassen var blitt bygd i rykk og napp, og utnyttet utearealet og den fine utsikten dårlig. En ny og større platting ble derfor lagt over eksisterende terrasse enkelte steder og felt inn i fjellet andre steder. Dermed har plattingen nå flere nivåer, samtidig som den bukter seg etter de naturlige linjene i naturen. Terrassebord fra MøreRoyal® ble et gjennomgående valg for hele uteplassen, og ble lagt med den rillede siden opp på plattingen for å skape et stramt og moderne uttrykk.

For å forsterke de naturlige elementene i området, fikk to gamle furutrær bli stående – midt i plattingen. Rundt trærne ble det beregnet et lite mellomrom mellom stamme og plank, slik at trærne kunne fortsette å vokse uforstyrret.

 Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Uterom for sommerkveldene

Med plattingen unnagjort sto de ulike elementene i uterommet for tur. For å utnytte arealet til det fulle, ble uteplassen delt opp i ulike soner som var tilpasset familiens foretrukne uteaktiviteter.

En lun sitteplass med pergola og levegg skulle utvide utesesongen på begge sider av sommeren, og gi familien et hyggelig oppholdssted rett utenfor hytta. For et helhetlig uttrykk og en naturlig overgang fra plattingen, ble veggene på pergolaen bygd med de samme terrassebordene fra MøreRoyal®. En lys og lun atmosfære ble gjort mulig med tak av kløvet bambus. Takket være drivhusplater, pil-matter og silikon er taket vanntett, så familien Aas slipper å trekke inn i hytta dersom det skulle komme en regnskur.

Matopplevelse i det fri

Planlagt i den samme, stramme stilen som resten av uteplassen, ble utekjøkken og spiseplass satt opp i likt materiale som platting og uterom. Den storslåtte utsikten ble ramme for denne delen av uteplassen, og utekjøkkenet ble satt opp i enden av terrassen med steinknauser som bakteppe. Kjøkkenet ble utstyrt med god benkeplass for tilberedning av mat, og delvis åpne hylleløsninger gjorde kjøkkenet luftig og innbydende. En enkel servant med vann fra hageslangen, samt et gassbluss som kan flyttes inn i vintersesongen, gjør i tillegg kjøkkenet anvendelig og praktisk for kokkelering utendørs.

Teamet bak «Eventyrlig oppussing» valgte å tenke utradisjonelt når de skulle sette opp eiendommens spiseplass, og lot omgivelsene diktere oppbyggingen. Løsningen ble et seks meter langt spisebord vendt mot sjøutsikten, med seks spisestoler side om side. Bordet er plassert på enden av plattingen og gir plassen en luftig og unik følelse. I tillegg til å være spisebord fungerer det også som et rekkverk mot den bratte skråningen nedenfor. Terrassebordene som på plattingen ble lagt med den rillede siden opp, ble på spisebordet lagt med den høvlede siden opp. Dermed blir det lettere å holde rent, samtidig som det skaper et fint spill i uterommet.

Kjekk oppbevaring. Her har man plass til både kjøkkenutstyr og ved, eller kull til grillen. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

 Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Prikken over i-en

For å gå bedre overens med den omkringliggende naturen, ble hytta malt i en mørk brun farge. Når det var gjort, gjensto siste hånd på verket: Innredning av den nye plassen.

Uterommet med pergola ble innredet med en lang benk malt i hvitt, lekre småbord, myke puter og planter. Kjøkkenet ble komplementert med en stilren og effektiv pizzaovn, mens sakkosekker som tåler å stå ute ga tomten et lekent og ungdommelig preg.

Den nye uteplassen gir familien muligheten til å tilbringe hele sommeren under åpen himmel. Med en lekker spiseplass og utekjøkken kan de samle familie og venner til hyggelige kvelder, og trekke inn under pergolaen når det blir for kaldt å sitte uten lé.

Lun stue. En pergola med flott innredning er perfekt for de sene sommerkveldene med venner og familie på besøk. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

Naturlige innslag. La naturen diktere planleggingen av uteområdet. Disse gamle furutrærne er et fint innslag på uteplassen samtidig som de gjør plassen lunere. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

Tips fra Byggmakker

  • Ta hensyn til naturen når du skal bygge uteplass, og la den diktere hvordan plassen skal bygges opp. Da får du et naturlig og innbydende resultat.

  • Når du bygger terrasse over eksisterende platting er det viktig å sørge for god nok lufting mellom de ulike elementene. Da vil løsningen holde seg i flere tiår fremover.

  • Pergolaer kan være spesielt utsatt for kastevinder i værbitte områder. Derfor er det viktig å ikke lukke uterommet helt igjen, men la det stå igjen en glippe på ca. ti cm mellom tak og vegg.

 

 

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis   Byggmakker

Terrasseinspirasjon: Barbeint sommer, uten en flis

24.03.2020

Da Kine og Tom bygget drømmeterrassen hadde de ett krav: Barna skulle få boltre seg fritt – uten sko på beina. Løsningen ble 8000 usynlige skruer.

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat Byggmakker

Fasadevask med høytrykkspyler: Slik får du et vellykket resultat

06.03.2020

Mange bekymrer seg for at trykket blir for sterkt og at husmalingen slites bort – men bruker du riktig utstyr har du ingen grunn til bekymring.

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger Byggmakker

Forny uteplassen: Dette er vårens mest trendy farger

02.03.2020

Skriker terrassen og hagemøblene dine etter oppgradering og kjærlighet? Finn favorittfargene dine og sett i gang.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.