StartsidenTips og rådInspirasjon

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.

Velger du tregulv har du mange muligheter. Eik, furu og gran er de mest vanlige treslagene til gulv, men du får også gulv i ask, lønn, bøk, bjørk, kirsebær og valnøtt. Eik er hardt og mest robust mot riper, furu er av de mykeste.

Lakkert eller oljet?

Skal jeg velge et lakkert eller oljet tregulv? Overflatebehandlingen spiller en viktig rolle for helhetsinntrykket av gulvet.

Et tregulv er alltid lunt og varmt å gå på, men opplevelsen både det øynene ser og føttene føler, avhenger av overflatebehandlingen. Med en lakkert overflate blir gulvet enklere å vedlikeholde og en lakkert overflate reflekterer mer lys enn en oljet. Et unntak fra denne regelen er gulv som er behandlet med Kährs' nye ultramatte lakk, som gir inntrykket av at gulvet er laget av ubehandlet, nysaget tømmer, samtidig som det gir effektiv beskyttelse mot slitasje.

Et oljet gulv får frem den fine strukturen og fibrene i treet og fremhever den naturlige fargen. Olje krever mer vedlikehold enn et lakkert, men på den andre siden er det lettere å reparere det. Alle Kährs overflatebehandlinger er løsemiddelfrie.

NATURLIG: Eik Nouveau Snow er et hvitpigmentert 1-stavs plankegulv i matt lakk med eikens naturlige fargevariasjoner.

KLASSISK FISKEBEN: Chevron bordene er delvis produsert for hånd, noe som gir hvert bord et unikt utseende. Eik Chevron Grey er oljet i en varm grå tone.

ULTRAMATT: Gråtonene i dette 3-stavs eikegulvet Eik Eclipse er fullt av skiferfarger, treffende komplettert med en ultramatt lakkoverflate. Hvert bord er forsiktig børstet til fullkommenhet for å forsterke den naturlige karakteren.

Mørk, lys eller nøytral?

De fleste har sikkert en idè, om de ønsker et lyst, mørkt eller nøytralt gulv allerede før de begynner å lete etter drømmegulvet. Men det er visse ting du bør tenke på, fordi gulvets farge har stor betydning for hvordan et rom oppleves.

Mens vegger og tak kan males om ved behov skiftes ikke gulv så ofte. Et tregulv holder lenge, noe som er bra for miljøet. Derfor er det lurt å tenke langsiktig når du velger gulv.

Mørke tregulv – eleganse og fylde

HOTELLFØLELSEN: Med mørke innslag av kull og med et underliggende skinn av varme nyanser gir Eik Tveta et rustikt preg. 1-stavs plankegulv med store kvister og sprekker som gir gulvet et slitt utseende.


Mørke tregulv skaper et solid fundament. De går aldri av mote. Kontrasten mellom mørke tregulv og lyse, lette vegger er ofte assosiert med en sofistikert og kvalitetsbevisst stil.

En generell regel er at et mørkt gulv «sluker» mye lys, men gir også en følelse av varme og gir en koselig atmosfære. Mørke gulv kan få et rom å virke mindre og gi inntrykk av en lavere takhøyde, men dette trenger ikke å være noe negativt.

I et rom med mye naturlig lys og god takhøyde kan et mørkt gulv skape en lunere og varmere følelse. I små rom med lav takhøyde og begrenset med lysinnslipp bør du ta hensyn til hva rommet skal brukes til før du velger et mørkt gulv. I et kontor vil kanskje ikke et mørkt gulv være riktig valg, mens det på et soverom kan være et godt valg.

Et mørkt gulv kan også være en god idé i en gang, da grus og skitt ikke vil vises like godt som på et lyst gulv.

 Lyse tregulv – beroligene og sofistikerte

LYS OG MATT: Eik Palazzo Bianco er et hvitpigmentert gulv i klassisk Hollansk mønster som minner om en epoke med praktfull gulvstil. Børstet og mattlakkert overflate.


Et lyst tregulv reflekterer lyset og skaper lys og fylde i rommet. Med et lysere gulv får rommet et lettere og mer luftig inntrykk. Lyse gulv er mer nøytrale enn mørke gulv og de er derfor også lettere å møblere.

I et rom med standard takhøyde og begrenset lysinnslipp kan det være en god idé å gå for en lysere gulvfarge. I motsetning kan et rom med mye takhøyde og stort lysinnslipp å oppleves som kaldt og sterilt med et lyst gulv.

Nøytrale tregulv – ro og naturlig skjønnhet

ROLIG: Eik Nouveau Gray er et gråpigmentert mattlakkert 1-stavs gulv med eikens naturlige fargevariasjoner.

Et nøytralt tregulv skaper en umiddelbar følelse av ro i ethvert interiør. Det er klassiker og vil tilføre hjemmet varme og naturlig skjønnhet.

Fargetilpassede tregulv

Mange av tregulvene er fargetilpasset. Dette betyr at gulvene utfyller hverandre perfekt og kan brukes sammen.

Noe som åpner for en verden av muligheter, der du kan velge forskjellig design for ulike rom og oppnå et enhetlig uttrykk. Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv for stuen og et 3-stavsgulv med samme farge for soverommene. Eller velge et 3-stavsgulv for entréen og et 1-stavsgulv for kjøkkenet. Uansett hvor kreativ du er, vil du likevel oppnå en harmonisk stemning.

SANDSTRAND: Ask Skagen er et hvitpigmentert 3-stavs bord med basis i askens naturlige fargevariasjoner. Matt lakk.

Rustikk eller rolig?

Inntrykket av et gulv er det du ser med øynene, og føler med føttene.

Valget av hvilken treråvare som brukes til gulvet, og hvordan materialet er behandlet, er det som avgjør gulvets utseende og følelse. Kvist, sprekker og fargevariasjoner i treet gir gulvet et rustikt utseende, mens rene bord med lite kvist gir et rolig og elegang uttrykk. Disse naturlige variasjonene i treet kan forsterkes med mange typer behandlinger, blant annet børsting og håndskraping, noe som fremhever årringene i treet og gir gulvet struktur. Sagmerker og fasede kanter på bordene forsterker dette ytterligere.

Kährs tregulv er sortert inn i flere forskjellige karakterer, hver med en unik karakter. Designfunksjonen avhenger av hvilken del av stammen som brukes.

Rolig eller rustikk, naturlige åreringer og fargevariasjon. Kvist og reparert kvist. Treets karakter er like viktig for helhetsinntrykket som størrelsen på stavene.

SKANDINAVISK: Tåkehvit farge med med en balansert kontrast av gjennomsiktighet - Eik Vista er et rustikt 1-stavs plankegulv med en tredimmensjonal struktur som løfter frem kvist og gir gulvet et slitt utseende og følelse.

LUNT: Eik Supai er en brunlasert, lakkert 3-stav, med eikens naturlige fargevariasjoner og mindre kvist.

Hvor mange staver – og i hvilken retning?

Vi ser en tydelig trend med smalere gulvplanker og mønstergulv.

Antallet staver på hvert bord påvirker helhetsinntrykket i rommet. En god måte å skape en helhet i hjemmet på er å velge tregulv som matcher hverandre, og i tillegg passer optimalt i hvert rom. Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv i stuen og 3-stavsutgaven av det samme gulvet på soverommet. Hvis du i tillegg velger gulvlister og avslutningslister som matcher forsterkes harmonien. Hvilken retning bordene legges, er viktig. Som hovedregel legger du gulvet på langs i retning mot lyset. Men hvis du for eksempel vil skape bredde i et rom, kan du vurdere å legge det på tvers.

Kährs produserer gulv i mange forskjellige stiler. En avgjørende faktor er hvordan treet er kuttet. Designet har forskjellige lengder, bredder og mønstre. 1 -, 2- eller 3-stav gulv eller en mønstret parkett. De har et bredt ulvutvalg, slik at du kan velge det perfekte gulvet for ditt hjem eller hytte.

LETTHET: Den gjennomsiktige hvite innfargingen på dette børstede 1-stavs eikegulvet Eik Sky balanserer lyse og mørke kontraster i treet slik at de subtile varme eiketonene mykt filtrerer gjennom.

 

Tips!

Men det beste er alltid å besøke en Byggmakker – for det er ingenting som kan måle seg med å virkelig se og ta på gulvene. Snakk med en av våre gulveksperter i butikk eller på chat så hjelper vi deg gjerne.

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv  Byggmakker

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv

13.11.2020

Skal du legge nytt gulv? Hvis du er opptatt av mer komfort og mindre vedlikehold har du minst to gode grunner til å velge et grønt alternativ.

Proffgulv som sparer tid og helse   Byggmakker

Proffgulv som sparer tid og helse

01.10.2020

Dette proffgulvet er det eneste av sitt slag på markedet. Forestia proffgulv er gulvrevolusjonen som både er lettere og kortere enn «vanlige» gulvplater.

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger Byggmakker

Fargelansering: Bli inspirert av norske naturfarger

26.08.2020

Få land er like heldige som Norge når det gjelder vakker natur, og det er nettopp dette som er inspirasjonen bak det nye fargekartet til Tyrilin. Her finner du tre unike stiler inspirert av fargene i det norske fjellandskapet.

Gulvduell: parkett vs. klikkvinyl  Byggmakker

Gulvduell: parkett vs. klikkvinyl

21.08.2020

Parkett er et godt gulvvalg – men noen ganger fungerer andre gulvtyper bedre. Denne klikkvinylen egner seg like godt i privatboliger som næringsbygg – og har noen ekstra fordeler du som proff bør vite om.