StartsidenTips og rådInspirasjon

Gulvguide: Rett gulv til rett rom


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Gulvene våre må tåle mye juling, samtidig ønsker vi at de skal bidra til å gjøre rommene våre fine. Kombinasjonen av styrke og fint utseende er ikke alltid lett å få til, men i dag har du flere valg enn noen sinne.

Skal du skifte gulv i boligen din kan det være verdt å vurdere ulike typer gulv til de forskjellige rommene, så får du de egenskapene du trenger der du trenger det.

I dag er det vanlig med parkettgulv i flere rom. Vakre tregulv passer nesten overalt i hjemmet og parkett kombinerer treets fine utseende med høy slitestyrke. I Byggmakker finnes det et veldig stort utvalg av ulike typer parkett, så det er ikke alltid like lett å vite hva man skal velge.

Det er ekstra viktig å være klar over at det er forskjell på parkettgulv. Parkettgulvene har ulike forutsetninger og egenskaper, i tråd med de ulike rommene de skal være i. For eksempel har noen treslag og overflatebehandlinger som tåler mer slitasje enn andre. Ulike treslag har ulik hardhetsgrad, og matte overflatebehandlinger krever mer vedlikehold enn lakk med mer glans.

Se alle våre gulv her

Hverdagslivet må fungere

I Norge har vi ofte kjøkken og stue i samme rom. Særlig på kjøkkenet er det risiko for diverse søl, ting som faller i gulvet og relativ stor slitasje foran oppvaskbenken, der man går og står mye. En løsning er å legge en matte på kjøkkendelen av gulvet for å hindre skader. Har man en stor familie er det utrolig hvor mye det sliter på gulvet.

Slitesterkt i entreen

Entreen er det første som gjestene dine ser i hjemmet ditt, og man vil gjerne at det skal se fint ut. I vårt nordiske klima med mye snø og regn, drar vi inn mye smuss og fuktighet utenfra som sliter veldig på gulvet. Å velge tregulv i entreen stiller høye krav til rengjøring og pleie og sliter mye på gulvet, så i stedet for å velge et lyst gulv i entreen i myke treslag som bjørk og kirsebær, anbefales et hardt treslag med en mørkere utførelse, som f.eks tregulvserien Viva fra Tarkett.

Mest eksklusivt i stuen

Stuen er det rommet vi bruker til å fortelle hvem vi er. Der velger man ofte et mer eksklusivt gulv. Kjøper man et fint og mer eksklusivt tregulv kan man slipe om i forhold til hva slags innredning man kan ha. Det gjør at gulvet i stuen ofte er det man har lengst.

På barnerommet kreves et gulv som tåler tøffe tak, alt i fra fargestifter til harde slag med leker. Samtidig er det gode grunner til at man bytter gulvet selv om det har overlevd behandlingen fra barna i flere år. Når man får et lite barn vil en gjerne ha en "baby-stil", men når barnet blir eldre vil man kanskje skifte stil igjen. Velger man f.eks. tapet eller maler med en knallfarge på veggen bytter man også gulv.

Tips: velg riktig form og farge

Et grunntips er å velge ensfarget eller småmønstret til små rom og stormønstret til større rom og arealer. Fargevalg er en hel vitenskap og det kan være vanskelig å se hva som passer hos en selv. Lån derfor prøver med deg hjem for å se hva du synes passer best hjemme hos deg.

Les også: Slik legger du ditt nye gulv

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

17.02.2020

Det er mange nye spennende gulvtrender som vil påvirke hvordan vi innreder våre hjem i 2020.

Dette gulvet er helt unikt  Byggmakker

Dette gulvet er helt unikt

05.11.2019

Ingen andre lager vinylgulv med så mange variasjoner.

Den populære parketten Byggmakker

Den populære parketten

27.06.2019

Parkettgulvets autentiske og naturtro materiale gjør dette til et populært valg blant dem som skal legge nytt gulv.

Vinylgulvets renessanse Byggmakker

Vinylgulvets renessanse

02.04.2019

Når gulvet er så slitesterkt at det kan legges på en flyplass, kommer med 30 års garanti og samtidig er vanskelig å skille fra ekte plank, er det ikke rart at det er en økende trend i Europa.