StartsidenTips og rådInspirasjon

Her er høstens smarteste hageredskaper

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Sommeren er kanskje over, men du har fortsatt en liten hagejobb å gjøre før vinteren kommer.

De fleste plantene og blomstene du har i hagen din har enten avblomstret eller visnet, og trærne har for alvor begynt å felle sine blader. Høsten er definitivt i anmarsj. Det betyr likevel ikke at hagen bør gå på naturlig autopilot frem til våren!

Selv om mye av hagearbeidet som gjøres i løpet av høstmånedene bærer preg av opprydding og klargjøring for neste sesong, kan det samtidig være en fantastisk periode for deg som liker å pusle i hagen. Luften er frisk og klar, temperaturen er behagelig til tider, og ikke minst kan de flotte høstfargene være en sann fryd for øyet. I tillegg kan enkle, repetitive oppgaver som å rake løv etter sigende bidra til å samle tanker og frigjøre kreativ kraft i en ellers hektisk hverdag.

Men om alt dette ikke er motivasjon nok til å lokke deg ut i hagen, får vi prøve sterkere skyts: Det finnes hageredskaper som til og med kan gjøre raking av løv mer lystbetont og effektivt. Hos Byggmakker finner du en rekke forskjellige hageredskaper som er skreddersydd for nettopp høstsesongen.

Et godt tips hvis du har liten plass til oppbevaring av redskaper er å velge enten Fiskars' QuikFit-produkter eller Combisystem-produktene til Gardena. Begge løsningene går ut på at du kan bruke det samme skaftet eller teleskopskaftet i kombinasjon med en rekke forskjellige hageredskaper som klipses på. Ulempen er imidlertid at de to smarte systemene ikke fungerer om hverandre.

En god løvrive er gull verdt

Det som kanskje vil være ditt aller beste kjøp i høst er en rive eller rake i solid plast som raskt og effektivt klarer å samle opp løv, avklipt gress og annet hageavfall. Utvalget er stort, og det som først og fremst skiller dem fra hverandre er arbeidsbredde, skaftet og hvor robuste tindene er.

Gardena har nå lansert en ny løvrive som kan reguleres i bredden, og dette er unikt. Med deres Combisystem regulerbar plastrive kan du nemlig justere arbeidsbredden fra 35- til maksimalt 52 centimeter – det som måtte basse best. Denne riven passer med alle Combisystem-skaft og leveres med 25 års garanti.

Dersom justerbar arbeidsbredde ikke er så viktig for deg, har du derimot drøssevis av gode alternativer, og ett av dem er Fiskars' Solid Løvrive Large. Denne har en arbeidsbredde på 52 centimeter, og sterke, fleksible tinder som er laget av fleksibel plast. Denne riven har et fastmontert aluminiumskaft. Hvis du derimot har bestemt deg for å bruke Fiskars' QuikFit-serie, kan du for eksempel heller velge QuikFit Løvrive Stor eller QuikFit Løvrive 22 Tinder som kan klipses på skaft i samme serie.

Både Gardena og Fiskars har også flere andre raker og river som kan benyttes. Har du en mindre plen, kan du sannsynligvis klare deg helt fint med en plenrive i mindre størrelse. Men det er likevel en stor fordel å velge en som er laget av solide materialer – hvis tindene på riven brekker av, mister den raskt mye av oppsamlingsevnen. I tillegg til rakene og rivene fra Gardena og Fiskars, finner du også flere enklere varianter fra andre produsenter hos Byggmakker.

SE UTVALGET AV RIVER OG RAKER HER

QuikFit Løvrive Stor

 

Løvrive Solid Large

 

Løvrive Solid Large

 

Løvrive QuikFit 20 tinder

 

En løvblåser gjør susen

Alternativet til å rake alt løvet vekk fra gressplenen er å bruke en løvblåser i stedet. Løvet bør som kjent ikke bli liggende på gressplenen over vinteren, men det kan fungere fint som frostbeskyttelse og jordforbedring i bedene. Med en løvblåser kan du ganske enkelt blåse løvet bort fra plenen. I tillegg kan du bruke den i oppkjørselen eller til å fjerne rusk fra verandaen, hvor det kanskje ikke er like lett å bruke en rake.

Den kompakte modellen Gardena AccuJet Li-18 er et meget godt valg fordi den har høy effekt, lav vekt og et godt håndtak. Den kompakte størrelsen gjør den også enklere å oppbevare. Samme produsent har for øvrig også en større modell med sugefunksjon og oppsamlingsbeholder kalt ErgoJet 3000.

Løvblåser Gardena ErgoJet 3000

 

Løvblåser Gardena AccuJet Li-18

 

Hageavfall i pose eller sekk?

Hvis du foretrekker å samle opp alt løvet i stedet for å spre det utover bedene, er en oppsamlingssekk en rimelig og god investering. Sekken forhindrer at vinden blåser løvet utover plenen igjen når du raker, og gjør det enkelt å frakte hageavfallet bort fra gressplenen. Hvis du skal kjøre hageavfallet på dynga, er det bare å feste en avfallspose på toppen og snu sekken for å tømme den.

Fiskars har to slike oppsamlingssekker kalt Solid Garden bag PopUp, som rommer henholdsvis 172- og 56 liter.

Solid Garden bag PopUp

Nye og bedre feiekoster

Har du en slitt feiekost med pistrete bust er det på tide å oppgradere til noe bedre. Gardena har for eksempel lansert den nye, avlange Combisystem gatekost som har «alt»: Både myk og hard kvalitetsbust av polypropylen for effektiv rengjøring, arbeidsbredde på 45 centimeter, samt en integrert skrapekant som gjør det enkelt å fjerne fasttråkket smuss og fuktig løv. Feiekosten passer til alle Gardena Combisystem-skaft, og leveres med 25 års garanti.

Et annet meget godt alternativ er Solid Universalkost fra Fiskars, som har en kombinasjon av myk og hard bust, og en arbeidsbredde på 38 centimeter.

Combisystem gatekost

 

Combisystem gatekost

 

Feiekost: Solid Universalkost.

Ta tak i takrenna

Å rense takrennene er viktig for å unngå at det hoper seg opp med blader og annet avfall som tetter rørene. Det kan i verste fall føre til betydelige vannlekkasjer inn i huset. Heldigvis finnes det en løsning som gjør at denne jobben ikke nødvendigvis er så vanskelig som før. Hvis huset ditt ikke er veldig høyt, slipper du til og med å bruke stige!

Fiskars geniale QuikFit Takrenne Renser består av en børste på den ene siden, og en skrape på den andre. Vinkelen på hodene kan i tillegg justeres. Takrennerenseren passer til QuikFit-teleskopstangen som gir en rekkevidde på 228- til 400 centimeter.

Epler og plommer

Innhøsting av frukt hører selvsagt høsten til, men det kan være en tidkrevende og slitsom jobb. Nå finnes det i alle fall et smart produkt du kan bruke for å gjøre jobben enklere: fruktplukker.

Hvorvidt du bør velge Fiskars QuikFit Fruktplukker eller Gardenas Combisystem Fruktplukker kommer nok først og fremst an på om du har ett av de respektive teleskopskaftene som hører til fra før. Uansett vil du kunne nå 5-6 meter opp i trærne, kutte stilken og samle frukten i en vaskbar bomullspose.

Nyt høstmånedene i hagen!


Foruten de nevnte produktene, finner du i tillegg lukeredskaper, grensager, multikuttere, økser, kultivatorer og mye annet hos Byggmakker, som du også kan få bruk for når du jobber i hagen i høst.

SE VÅRT UTVALG AV HAGEREDSKAPER

Høst i hagen:

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Slik forbereder du hagen på vinter  Byggmakker

Slik forbereder du hagen på vinter

24.09.2020

Ingen vet hvordan vinteren blir, men hagen din bør være forberedt på alt. Vi har sjekket ut de nye, batteridrevne hagemaskinene til Ryobi.