StartsidenTips og rådInspirasjon

Nå skal treverket synes

Nå er det trendy med kryssfiner! Kryssfiner er et materiale med mange gode egenskaper, det er enkelt å jobbe med og det er blitt et populært interiørelement. Litt lenger ned finner du DIY-tips til hvordan du kan leke deg med kryssfiner.

Hva er kryssfiner?

Kryssfinerplater består av minst tre lag finerflak mellom 1,5 og 5mm tykkelse hver, blandet med lim og presset sammen, ofte med et fenol formaldehyd-lim under stort trykk. Dette gjør kryssfiner til et slags komposittmateriale med evnen til å motstå sprekking, krymping og vridning. Vanligvis er den ferdige platetykkelsen på mellom 10 og 30 mm. 

Den nordiske trenden

Vi nordmenn har brukt trematerialer med både grov og fin struktur i århundrer. Vi har alltid foretrukket tregulv, mens vi på veggene tradisjonelt sett har hatt mer lyst på rene flater som gipsplater, fliser, MDF, eller trepanel på halve veggen. Nå ser vi derimot at trestrukturen har fått nytt liv i trendbildet og forflytter seg opp fra gulvet, til vegger og ut i møbler og interiør. Spesielt populært har det blitt med kryssfinerplater. Det er ikke så rart. Kryssfiner er et praktisk og robust materiale med et bredt bruksområde, og med et mønster som gir et spennende og varmt uttrykk til rommet. Lyst tre en vesentlig del av den populære nordiske trenden hvor det brukes mye naturlige materialer som tre, stein og skinn.

Kryssfiner er som skapt for DIY

I tillegg til at det tar seg godt ut, har treplatene mange praktiske funksjoner. Man kan skru opp ting direkte på platen uten å være nødt til å finne stendere. Dette gjør at kryssfiner egner seg godt som materiale til for eksempel hyllesystemer og garderober. Her kan du skru opp egenkomponerte knagger til oppbevaring og oppheng. Er du ekstra handy og kreativ kan du lage egendesignede møbler som er helt unike.

Lag ditt eget interiør med kryssfiner

Kryssfiner kan brukes til alt, både på vegger, himlinger, i hylleinnredninger, garderober og trapper. Har du rom, vegger eller kroker som trenger spesialtilpassede løsninger og mål kan du løse mange behov med hjelp av kryssfiner. Kryssfiner egner seg like godt på barnerom og soverom som på kjøkkenet.

Vannfast kryssfiner på kjøkkenet

Vannfast kryssfiner kan brukes i fuktige områder som baderom og kjøkken. Det kan også brukes utendørs hvis platen beskyttes med maling, lakk eller olje. Filmbelagte kryssfinerplater, som er belagt med en slitesterk fenol-film, har en overflate som er vesentlig mer bestandig mot ytre påkjenninger som fukt og vær og egner seg derfor godt til både tak, vegger eller leskur utendørs. 

 

 

DIY med kryssfiner

Bilde er hentet fra Pinterest/homensdacasa.net.

Praktisk vegghylle

Lag din egen fleksible vegghylle, med hylleplater som kan flyttes rundt slik at du kan variere uttrykket. Bruk en kryssfinerplate ca. 10mm tykk og skjær den til i ønsket størrelse. Skjær til hylleplater – gjerne i litt ulik størrelse for et lekent uttrykk. Mål og merk opp hvor du vil ha hullene plassert på platen, for eksempel 8 rader med 5 hull på hver rad. Bruk et treborr for å lage hullene. Bruk en rundstokk og skjær til antall små rundstokker du trenger til hyllene. Pass på at de er like lange og passer i hullene. Til slutt skyver du rundstokkene på plass i hullene og legger hylleplatene oppå. Nå har du en fiks ferdig vegghylle i stilig design, som kan varieres etter humør og behov.

 

 

Bilde er hentet fra Pinterest/Place Of My Taste.

Kryssfiner på barnerommet

Samme fremgangsmåten kan brukes til å lage en hel «lekevegg» på barnerommet. Her kan man bruke rundstokkene til knagger for klær og oppheng. Og i hyllene kan man variere med å sette frem favorittlekene som blir mest brukt. Mal gjerne deler av kryssfinerplaten med en frisk farge for et mer lekent uttrykk.

Eller du kan lage en personlig oppslagstavle til barnerommet med kryssfiner og magnetmaling. Skjær ut ønsket størrelse på en plate kryssfiner, puss kantene med et sandpapir, mal med magnetmaling og monter på veggen. Enkelt og virkningsfullt med dekorative magneter til å feste barnets tegning.

 

 


Bilde er hentet fra Pinterest/trendtothewear.blogspot.com.

Kryssfiner på soverommet

Mål opp hvor stor du ønsker at selve sengegavlen skal være og ta med deg målene til Byggmakker. Her får du kuttet til den størrelsen du skal ha. Du kan velge om vil pusse til hjørner og kanter, eller feste sponplaten rett på veggen uten behandling. Lampe og hyller er montert utenpå sponplaten for å slippe å borre i veggen. Fort gjort med et kjempefint resultat. Se egen sak om hvordan du kan lage en praktisk sengegavl her

 

 

 

Bilde er hentet fra Pintrest/livingonabudget.dk.

Lag lampeskjerm med 4mm kryssfiner

Byggmakker har kryssfinerplater i bjørk helt ned i 3,6/4mm tykkelse som er svært bøyelig. Dette materialet egner seg godt til å lage lampeskjerm av. Klipp den tynne finerplaten i strimler og bruk lim eller stifter til å feste strimlene sammen. Her er det bare å la kreativiteten slippe løs, men pass på at diameteren på lampeskjermen rundt lyspæren er romslig nok.

 

DIY: Bygg din egen blomsterkasse i tre – og fyll den med favorittplantene dine  Byggmakker

DIY: Bygg din egen blomsterkasse i tre – og fyll den med favorittplantene dine

07.12.2021

Sett ditt eget personlige preg på uteområdet med selvbygde blomsterkasser i tre. Det er enklere enn du tror – vi viser deg hvordan.

DIY: Hvordan lage utebord Byggmakker

DIY: Hvordan lage utebord

07.12.2021

Å bygge ditt eget utebord er enklere enn du tror. Her er fremgangsmåten!

Hvordan bygge utekjøkken – steg for steg Byggmakker

Hvordan bygge utekjøkken – steg for steg

07.12.2021

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Her viser vi deg hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik fornyer du stua med veggplater  Byggmakker

Slik fornyer du stua med veggplater

11.11.2021

Veggplater gir deg en helt ny stue på 1-2-3. Dette må du vite før du setter i gang med montering.