StartsidenTips og rådInspirasjon

Lenge leve tretaket!

Hvis du vil ha et hustak som skiller seg ut, med flotte og naturlige detaljer, kan tretak være det rette valget for deg. Da vil du få et «levende» tak som forandrer farge over tid og som formes av vær og vind!

Alvdal Royal fra Alvdal Skurlag er et nytt produkt som for alvor kan bidra å sette tretak tilbake på kartet her til lands. Dette tretaket er behandlet og impregnert på en helt unik måte som gjør det ekstra robust og holdbart, med en antatt levetid på minst 30 år ved korrekt montering og jevnlig vedlikehold.

Formes av vær og vind

At taket «lever» etter at du har montert det er likevel det som i størst grad gjør at Alvdal Royal skiller seg ut. Treverket vil nemlig endre fargenyanse når det utsettes for sol, regn, snø, vind og omgivelsene for øvrig, noe som fører til at det får et veldig stilig særpreg over tid.

Alvdal Royal leveres i fargene Brun, Rød, Grå, Oker og Klar, hvor to av fargene gir en ulik gråfarge over tid: Alvdal Royal Grå vil bli mørkere og få større fargevariasjon, mens Alvdal Royal Klar vil være den som kommer nærmest den naturlige «værgrå» fargen. Den samme effekten kan du se hvis du besøker gamle setergrender hvor byggene har fått stå ubehandlet.

– Alvdal Royal Klar gir den pene, værgrå fargen over tid, og er det produktet som nærmest klarer å etterligne fargen til malmfuru. Hvis du vil ha en annen farge enn våre standardfarger, kan du kjøpe Alvdal Royal Klar og deretter påføre en god, pigmentert terrasseolje i ønsket farge etter 1-2 år, sier Roar Voll, daglig leder i Alvdal Skurlag.

"forsegler" treet

Takbordene er «kokt» i linolje. Dermed «forsegles» det på alle seks sider, noe som gjør at det er mindre utsatt for sprekkdannelser. I tillegg sørger impregneringen for å beskytte treverket mot fukt, råte, insekter og andre ytre påvirkninger. Alvdal Royal har en jevn, men ru overflate som holder godt på fargepigmentet.

– Royalimpregneringen vil gi tretaket lang levetid. Faktisk kjenner vi ikke til tretak som har lengre levetid enn Alvdal Royal på det norske markedet i dag. Etter noen år – det kan være 5 år eller 20 år, avhengig av hvor stor værslitasje det er snakk om – vil det være en fordel å etterolje overflaten for å bedre den vannavstøtende effekten og friske opp fargen, forklarer Voll.

Utover det, krever det minimalt med vedlikehold å holde Alvdal Royal-taket ditt pent og i god stand. Voll anbefaler imidlertid å ta en årlig rengjøring med børste og kost for å fjerne organisk materiale som barnåler, løv, mose og lav. Dette vil, sammen med god ventilasjon, bidra til at tretaket holder seg tørt og holdbart.

- Et håndverk

Alvdal Skurlag leverer tretak på bestilling, og sørger samtidig for å sette sammen trebord fra plukklageret sitt som vil passe best til akkurat din bolig. Selve produksjonsprosessen har også stor betydning for sluttresultatet:

– Det å produsere takbord er et håndverk, ettersom trelast er et levende materiale som må behandles på riktig måte. Derfor skiller vi på over- og underliggere, og høvler dem med ulik profil for å utnytte treets egenskaper best mulig. Vi har erfarne fagarbeidere som legger stor innsats i å levere et sluttprodukt i høy kvalitet, avslutter Voll.

Alvdal Royal Tretak

  • Minst 30 års levetid, avhengig av montering og vedlikehold

  • Leveres i fargene Brun, Rød, Grå, Oker og Klar

  • Lengdesorterte takbord fra 2,7 m. til 6 m. finnes på plukklager (øvrige lengder kan spesialbestilles)

  • Krever lite vedlikehold

  • Miljøvennlig: Alvdal Royal er PEFC-sertifisert, og klassifiseres dermed som bærekraftig, med sporbar opprinnelse.
Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

19.10.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 20. oktober - 7. november

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.