StartsidenTips og rådInspirasjon

Les ekspertens råd til deg som skal kjøpe ny peis

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

Male huset – slik gjør du det!

 

 

Sjekkliste: Velg riktig peis til riktig pris

Tåler bjelkelaget vekten av den nye peisen?

I følge norsk standard kan hver kvadratmeter belastes med maksimalt 150 kilo. Bjelkelaget etter norsk standard i dag, overholder kravene for frittstående ildsteder og peisinnsatser med prefabrikkerte omramminger.

– Dersom du skal sette inn en ny peis i et eldre hus og er i tvil vedrørende bæring, anbefaler vi å ta kontakt med teknisk etat i din kommune, forteller Anette Holum Solheim i Dovre AS.

Perfekt som romdeler. Med ZEN 102 fra Dovre får du innsyn til flammene fra to sider og maksimal peiskos.

Hvordan er huset peisen skal stå i?

Før du velger peisovn, må du finne ut om boligen er bygget før eller etter TEK10-forskriften. Dersom boligen din er veldig tett, kan du få problemer med ildstedets funksjon. Tilkobling til ekstern friskluft er da nødvendig. For nyere boliger og lavenergihus er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav varme.

Hvor stort er rommet?

Du bør som tommelfingerregel regne rundt 80 watt per kvadratmeter (med en takhøyde på rundt 2,4 meter). Hvor godt huset er isolert spiller selvfølgelig også en stor rolle.

Hvit peisdrøm. Med BOLD 300 fra Dovre kan du fyre med god samvittighet hele vinteren.

Dobbel innsats. Med peisinnsatsen VISTA 900 fra Dovre gjør du også en innsats for et rent inneklima.

Hvor skal peisen plasseres?

Gi forhandleren en skisse som viser hvor du ønsker å plassere peisen i henhold til skorsteinsløp, brannmur og møbler. Et godt tips er å vurdere hvor du vil få best innsyn til flammene, ifølge Holum Solheim.

Noen peisovner er bygget for å stå tett på brennbart materiale, mens andre krever brannmur. Dersom du ikke har brannmur der peisen skal stå, er det mulig å sette opp en utenpåliggende brannmur.

Søk om økonomisk støtte til ny ovn

Visste du at gamle vedovner avgir mer svevestøv og partikler enn biltrafikk? Hvis alle de gamle ildstedene i Norge blir byttet ut med nye og rentbrennende ovner, kan svevestøvutslippene fra vedfyring reduseres betraktelig.

– En ny vedovn koster penger, og for mange blir kostnaden for stor. Nå har flere kommuner innført støtteordninger for å få fortgang i utskiftingen, avslutter Holum Solheim.

I Oslo kan du få inntil 6 000 kroner i tilskudd for å skifte ut din gamle vedovn med en ny og rentbrennende ovn. Hvor mye støtte du får, avhenger imidlertid av hvor i landet du bor.

Ta kontakt med din kommune for å finne ut om du kan få økonomisk tilskudd til ny, rentbrennende ovn. Dersom du allerede har kjøpt ny peis, er det noen kommuner som gir tilskudd i etterkant, samt tilskudd til utskifting av flere ildsteder per bolig. 

Ny peis? Disse to er våre favoritter Byggmakker

Ny peis? Disse to er våre favoritter

06.07.2020

Vi har sjekket ut nyhetene fra Jøtul og tatt med oss noen hete tips til deg som vurderer å fornye ildstedet.

Ny vedovn – bedre for miljøet Byggmakker

Ny vedovn – bedre for miljøet

17.06.2019

Det beste du kan gjøre for å minske den lokale luftforurensningen, er å bytte ut din gamle vedovn med en rentbrennende ovn. Spesielt på kalde vinterdager er dette et problem i mange norske byer.

Slik sjekker du om veden er tørr Byggmakker

Slik sjekker du om veden er tørr

18.01.2019

Har du kjøpt ved som er vanskelig å fyre opp? Det er rett og slett veldig irriterende når du må bruke både 3 og 4 ganger på å forsøke å få fyr i peisovnen. Vi lover at hvis du bruker Zalo-testen, fyrer det på første forsøk neste gang.

Fiks Ferdig Ovn/Peis Byggmakker

Fiks Ferdig Ovn/Peis

15.01.2018