StartsidenTips og rådInspirasjon

Livlig hage med fuglekasse

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Lag en hage hvor småfuglene kan trives! En hage som er attraktiv for småfuglene er med på å holde insektbestanden nede og bidrar til et biologisk mangfold. I tillegg er fuglene en stor underholdning å følge med på.


Gamle, hule trær begynner å bli en sjeldenhet og derfor er det vanskelig for småfuglene å finne redeplasser til fugleungene sine. Med en fuglekasse i hagen kan du ta vare på småfuglene som er ute i naturen med fôring og rede, samtidig som hagen får et sjarmerende fugleliv. Meis, svarthvit fluesnapper, gråspurv og pilfink er noen vanlige fuglearter som besøker fuglekasser. Hvilke arter som besøker akkurat din fuglekasse, avhenger blant annet av hvor stort innflygningshullet er og hvor fuglekassen er plassert.

Det er fullt lovlig å kikke ned i kassene, men vær rask og gjør det gjerne når fuglemamma er ute for å lete etter mat. Fuglekasser passer både i små og store hager, og kan plasseres på husveggen, i et tre eller på en stolpe.

Fuglekassen får mer besøk dersom du plasserer den på et rolig sted i hagen, slik at fuglene får fred når de ruger og klekker ut ungene sine. Kassen bør gjerne henges i litt skygge, slik at det ikke blir alt for varmt inne i den på solfylte dager. Hvor høyt opp du skal henge kassene avhenger av hva slags fugler du vil ha som beboere, men en generell regel er at de minste fuglene vil henge 1,5 – 2 meter over bakken, mens større fugler vil at kassen skal henge høyere opp.

Selv om du har en liten hage, kan du fint ha flere fuglekasser. Om du ønsker variasjon av fuglearter, bør du bare passe på at fuglekassene ikke henger nærmere hverandre enn 10 meter, fordi mange arter liker å være for seg selv.

Plasser fuglekassen på et rolig sted i hagen, som i et tre, på husveggen eller på en stolpe. Da vil fuglene trives best og får være i fred når de ruger og klekker ut ungene sine.

 

GJØR DET SELV, ELLER KJØP FERDIG
Hos Byggmakker finner du både ferdiglagede fuglekasser og materialer til å snekre din egen fuglekasse. Har du lyst til å snekre kassen selv, er det viktig å unngå trykkimpregnerte materialer, da dette kan være skadelig for fuglene. Det er også lurt å male eller beise fuglekassene på utsiden, slik at de holder i flere år.

Selv om du har en liten hage så kan du henge opp flere fuglekasser. De mest vanlige fuglene, som for eksempel kjøttmeis, bryr seg lite om det er en nabofugl i nærheten.

KLARGJØR FOR NYE FUGLER TIL VÅREN
Nå er tiden inne for å henge opp fuglekasser som kan ta imot fugler til våren. Har du allerede en fuglekasse i hagen bør du tømme den for gammelt redemateriale på høsten eller senvinteren. Da er det er det større sjanse for at nye fugler bosetter seg i kassene når våren kommer. Tømmer du fuglekassen på senvinteren er det også minst sjanse for å bli plaget av fuglelopper som kan gjemme seg i gammelt reirmateriale.

Praktiske og enkle fuglekasser i tre fra Nordic Garden finner du hos Byggmakker.Lag en hage hvor småfuglene kan trives! En hage som er attraktiv for småfuglene er med på å holde insektbestanden nede og bidrar til et biologisk mangfold. I tillegg er fuglene en stor underholdning å følge med på.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola Byggmakker

Gjør det selv: Hvordan bygge pergola

13.11.2018

Gjør-det-selv med Snekker Niklas: Drømmer du om pergola på terrassen eller i hagen? Her viser Snekker Niklas deg hvordan du selv kan bygge din egen pergola, og enkelt oppfylle drømmen. Her er det brukt miljøvennlige terrassebord fra Møre Royal. Minst mulig vedlikehold er jo også et pluss.