StartsidenTips og rådInspirasjon

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

Det nye fargekartet «Varig vakre farger» fra Jotun, inneholder hele 72 tidløse farger fordelt på sju inspirerende temaer.

Dette bør du gjøre først når du skal male hus

De forskjellige temaene inneholder anbefalte fargekombinasjoner som passer godt sammen, som gjør det enklere å velge en fargeretning som gir et varig vakkert hus med maling fra Jotun.

- Det er flere ting som er viktig å tenke på når du skal velge fargeretning til huset. Det første du bør gjøre er å ta på sko og jakke, og gå ut og betrakt huset litt på avstand. Altfor mange tar beslutningen på kjøkkenbenken eller i et godt belyst varehus, sier Nina Klæboe Mørkve, som er skandinavisk fargesjef i Jotun.

- Se hvordan det ser ut i kombinasjon med naturen rundt, naboeiendommer og omgivelsene. Huset ditt bør fungere godt mot fargene rundt, det er da det ser best ut, fortsetter hun.

Se nytt utendørskart fra Jotun her

Unngå fallgruvene når du skal bytte farge på huset

Når du har gjort deg opp noen tanker om farge, bør du vurdere om du skal ha nye farger på alt eller om det er noe du må ta hensyn til.

- Kanskje du har nye vinduer som har kommet ferdigmalte fra fabrikk? Da er det viktig å vite hvilke fargetoner disse har. Det er som regel Bomull eller Egghvit som er «standardhvit», og hvis du velger en kritthvit farge som for eksempel Klassisk Hvit, vil du oppdage at de nye vinduene dine ser litt gule og skitne ut. Noen bryr seg ikke om dette, men de fleste liker ikke dette, forklarer Mørkve.

Fargesjefen har også en kjepphest om grunnmuren: «Må den være hvit?»

- Grunnmuren er ikke uvesentlig, og mange har høye grunnmurer om huset for eksempel ligger i en skråning. Mange velger en kritthvit farge, men det er ikke det beste utgangspunktet for huset. Grunnmuren skal fungere som en forankring mellom huset og grunnen det står på, og du har som regel gress eller sten som dekke. Da er det en større sannsynlighet for at det er en dempet jordtone som passer bedre. Jeg mener dette utgjør en stor forskjell, og det er vesentlig at grunnmuren også er ivaretatt når man skal velge fargeretning.

Om du tar en titt på det nye fargekartet, inneholder det utvalgte og gode farger for grunnmur.

- Det handler om å ta gjennomtenkte fargevalg og løfte blikket litt. Ikke bare se på kledningen – alt henger sammen. Jeg vil også minne folk på taket, se på alle husets deler når du skal ta et valg, understreker Mørkve.

En annen tabbe flere gjør, er å ta med seg erfaringene sine med farger innendørs når de skal male fasaden.

- Ta for eksempel nøytrale gråtoner, som du liker veldig godt i stua. Den er kjølig og fungerer bra inne, men når du tar med den fargen ut vil den bli påvirket av dagslys og oppleves enda kjøligere. I tillegg vil en farge som skal opp på en så stor fasade fremstå som renere og klarere. Mange blir overrasket over at den nøytrale gråfargen plutselig fremstår som blålilla utendørs.

Farger for helhet og harmoni på terrassen

Våren er endelig her, og det er tid for å nyte det gode liv utendørs. Med nøytrale terrassefarger har du en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Link

Årets fargetrender: Sju fargetemaer

Fargepaletten til Jotun er inndelt i sju inspirerende temaer som gjør det enklere å velge fargeretning – uansett om du ser for deg en nøytral palett eller ønsker et hus med en mer fargerik fremtoning.

FORFRISKENDE: Se hvordan en dempet grålig grønntone passer sammen med en lun gråtone på terrassen og en grålig hvittone på vinduet. Vegg: DRYGOLIN Color Expert 7053 Lærdal. Terrasse: TREBITT Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør 1024 Timeless. Foto: Jotun

1. GRØNNE NYANSER: Paletten består av grønne nyanser som oppleves forfriskende og behagelige. Grønt kommer i mange varianter, fra de dype, gylne og tradisjonelle, til de mer dempede og moderne nyansene. La husets beliggenhet og omgivelser prege ditt valg av grønn nyanse.

TIDLØST OG MODERNE: Hvite og lyse farger kan være både tidløst og moderne, slik på denne veggen. Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme 1108 Fyn. Grunnmur: JOTUN DryTech Murmaling 1402 Canvas. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør 0099 Sort. Foto: Jotun

2. HVITE NYANSER: Hvite, lyse og lette farger velges ofte for sin tidløshet, for det fungerer uansett om du bor i en gammel herregård, et klassisk 90-tallshus eller et moderne funkishus. Fargene i paletten spenner fra kritthvite farger til grålige toner og gulaktige, hvite nyanser. Husk at små variasjoner i kulørtonen kan gi relativt store utslag på en hel fasade, og at du derfor bør ha et bevisst forhold til hvittoner på eksteriøret.

LUN OG TIDSRIKTIG: Nyheten 10168 Muted Yellow er tidsriktig og vakker. Vegg: DRYGOLIN Color Expert 10168 Muted Yellow. Foto: Jotun

3. GULE NYANSER: Paletten av gule nyanser representerer tidsriktig optimisme, og inneholder alt fra friske og fargesterke toner til tradisjonelle okerfarger og dempede lyseguletoner. De helt nye fargene 10168 Muted Yellow og 12136 Gentle Yellow er både tidsriktige og fine.

DEMPET OG NATURLIG: Spennende kontraster kan skapes mellom dempede farger og naturlige elementer. Vegg: DRYGOLIN Color Expert 9938 Dempet Sort. Terrasse: TREBITT Terassebeis 90002 Gråsvart. Foto: Jotun

4. GRÅ OG SORTE NYANSER: Paletten med grå og sorte farger lar deg velge mellom en rekke nyanser. Ved å fargesette huset med gråtoner fra samme fargefamilie, skapes sømløse og moderne overganger. Spennende kontraster kan spapes mellom dempede farger og naturlige elementer.

TIDLØST OG ELEGANT: I vårt kystsamfunn kan dempede blåtoner understreke tilknytning til fjell og hav. Vegg: DRYGOLIN Color Expert 4252 Kjønnrøk Dempet. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør 1024 Tidløs. Terrasse: TREBITT Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. Foto: Jotun

5. BLÅ NYANSER: De blå nyansene evner å være tidløse, elegante og unike. I vårt kystsamfunn kan dempede blåtoner understreke tilknytning til fjell og hav, og skape spennende kontraster til moderne materialer. Blåtoner forsterkes gjerne i møte med himmel, natur og omgivelser, og utendørs er derfor de nedtonede og grålige blåfargene de vakreste.

VARM OG INKLUDERENDE: Røde nyanser med en gyllen undertone harmonerer best med naturens egne fargetoner. Vegg: DRYGOLIN Color Expert 0042 Villvin. Grunnmur: JOTUN DryTech Murmaling 1491 Slipesten

6. RØDE NYANSER: Rødfargen har lange tradisjoner som en varm og inkluderende farge, og gir sjarmerende og idylliske assosiasjoner. Den imøtekommende fargen skaper energi og glede, og vekker gode minner med sin kraftfulle tilstedeværelse. Røde nyanser med gyllen undertone harmonerer best med naturens egne farger – fra lyse og kraftige til dypere og mer sofistikerte toner.

LUNT OG HARMONISK:  Beige og brune farger er lune kombinasjoner. Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme 1939 Sandbeige. Benk: DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør 20118 Amber Red. Terrasse: TREBITT Terrassebeis 90028 Skyggebrun.

7. BRUN OG BEIGE NYANSER: Er du ute etter et hjem som fremstår som lunt, harmonisk og tidløst? Paletten med beige og brune farger er lune kombinasjoner som kan sette sitt preg på både klassisk og moderne arkitektur. Huset får en fin og naturlig fremtoning, og valg av detaljfarger understreker stilen og stemningen.

NYHET: Ti nye eksteriørfarger

Jotun kommer i år med hele ti nye og spennende fargenyheter.

- Det er uvanlig at vi kommer med så mange farger. Trender på eksteriør skifter sjeldnere enn interiør. Selv om vi jobber med farger hver dag og utvikler nye farger, erfarer vi viktigheten av å ta vare på populære og tidløse utefarger.

Dette er de nye fargene:
Jotun 1274 Dus, Jotun 1069 Villagrå, Jotun 8558 Balmy Grey, Jotun 1141 Natural Beige, Jotun 12136 Gentle Yellow, Jotun 10168 Muted Yellow, Jotun 8426 Dewy Green, Jotun 7653 Stockholmsgrønn, Jotun 5445 Delicate Blue og Jotun 0099 Sort.

Årets farger fra Beckers

Her er det også grønn i ulike nyanser, rødt, gult, hvitt, beige og grått som gjelder utendørs i år.

En velstelt fasade er ikke bare en fryd for øyet, men med riktig malingskvalitet øker også fasadens levetid, og behovet for vedlikehold reduseres. Nyheten Perfekt Fasade Plus er Beckers aller beste fasademaling med 15 års fargegaranti. Veggen er malt i fargen Sommarnatt 089, lister i Korall 001, stol i Granbarr 091, og vindu og dører i Jaspis 058.

Finn din favorittfarge i årets fargekart fra Beckers

Se fargekartet her >

 

Valg av farge - Se på omgivelsene og naturen

Fargevalget betyr mye for hvordan huset ditt fremstår. Utgangspunktet bør være stilen på huset ditt og omgivelsene rundt. Sjekk rundt i nærmiljøet. Hvilke farger dominerer? Vil ditt fargeønske passe inn?

Vil du ha hjelp kan du alltid spørre oss i butikk eller på nett. Alle farger blir lysere og sterkere i dagslys. Husk derfor å ta med deg malingsprøver fra butikken og se på de utendørs. 

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Male huset – slik gjør du det! Byggmakker

Male huset – slik gjør du det!

07.06.2021

For mange av oss er en del av sommeren å male huset, og med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den både raskere og enklere. Her får du vite hvordan.

Også du kan bygge terrassen din selv! Byggmakker

Også du kan bygge terrassen din selv!

25.05.2021

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden! Byggmakker

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

21.05.2021

Med glassrekkverk føles hjemmet ditt mer åpent, det blir lysere, naturen kommer nærmere og utsikten blir bedre. Samtidig bidrar det til å øke romfølelsen – både ute og inne.