StartsidenTips og rådInspirasjon

Med torvtak går hytta i ett med naturen

Rundt 90 prosent av alle nye hytter anlegges med torvtak.

Med torvtak glir hytta inn i de naturskjønne omgivelsene

Nesten alle norske fjellhytter som bygges nye i dag har torvtak. Hvis du velger riktige materialer og gjør fornuftig vedlikehold, kan slike tak holde seg grønne og fine gjennom generasjoner.

Link

Med torvtak glir hytta inn i de naturskjønne omgivelsene

Før i tiden var det vanlig å anlegge tak av bjørkenever og torv i Norge. Dette var en velprøvd løsning som både isolerte og ga tette tak. I dag blir tradisjonen med torvtak i stor grad holdt i hevd av hyttefolket. I tillegg til at slike tak ofte er et krav når det bygges i fjellområder, er det også det klart foretrukne valget, og rundt 90 prosent av alle nye hytter anlegges med torvtak, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Det er imidlertid stor forskjell på 1800-tallets torvtak og torvtak som monteres på nye hytter i dag. Først og fremst har never blitt erstattet av nye og bedre underlagsmaterialer som gir bedre fuktsikring, drenering og beskyttelse for røtter og vekster.

– Vår erfaring er at det beste er å benytte en såkalt «to-trinns tetting». Det innebærer å først montere et solid underlagsbelegg som en vanntett membran på et bærende undertak, og deretter en knaste- eller torvtaksplate oppå som beskytter og sikrer effektiv drenering, forklarer Hans Olav Bømark fra Isola.

Moderne torvtak

Isolas løsning består av underlagsbelegget Isola Isokraft som membran og den originale knasteplaten Platon Xtra Torvtak. Isokraft er et svært kraftig og robust underlagsbelegg som kan ligge ubeskyttet i hele to år. I kombinasjon med Platon Xtra får taket svært god fuktbeskyttelse.

Link

«TO-TRINNS TETTING»

Isola har utviklet en moderne måte for å anlegge torvtak

Torvtaksplaten bidrar i tillegg til god forankring av torva og god sikkerhet mot at røtter kan trenge gjennom membranen som ligger under. Resultatet blir et torvtak som holder tett, og som kun krever eventuell vanning for å holde seg grønt og pent.

– Det aller viktigste for å unngå lekkasjer er riktig utførelse av alle detaljene på taket. Til vår løsning finnes det både festemidler og tilbehør som gjør det enklere og sikrere for de som skal utføre takarbeidene. Et riktig utført torvtak krever minimalt med vedlikehold, og kan i prinsippet ha nærmest ubegrenset holdbarhet, sier Bømark.

– Knasteplaten som beskytter membranen har mer enn 50 års levetid, og sørger dermed for en svært sikker takløsning, avslutter han.

Drømmer du om torvtak på hytta?

Drømmer du om torvtak på hytta?

Med «Fiks Ferdig» fra Byggmakker kan du hjelp av dyktige håndverkere »

Link
Bestiller du uspesifisert badegulv? Byggmakker

Bestiller du uspesifisert badegulv?

17.12.2019

Ditt nye bad kan bli ekstra dyrt hvis du glemmer å be håndverkeren bruke kvalitetsprodukter der det synes minst, men teller mest.

Det naturlige valget: Betong eller tegl på ditt nye tak? Byggmakker

Det naturlige valget: Betong eller tegl på ditt nye tak?

30.08.2019

Betongtakstein og tegltakstein har stort sett samme vekt/m2 og kan legges på takvinkler ned til 14 grader. Når du skal velge hva som passer best på ditt tak bør du ta hensyn til klima, topografi, hustype, nabolag og selvfølgelig din personlige smak.

Terrassetakene som forlenger sommeren Byggmakker

Terrassetakene som forlenger sommeren

04.06.2019

Lys er livsviktig for både mennesker og planter. Men det er ikke alltid det nordiske været tillater at vi kan sitte utendørs selv på sommeren. Et soltak gir en behagelig lysgjennomgang og skaper et hyggelig innemiljø, samtidig som taket skal smelte sammen med bygningens design og arkitektur.

Lanserer nytt moderne takdesign Byggmakker

Lanserer nytt moderne takdesign

02.05.2019

Powertekk Plano fra Isola er en helt nyutviklet plate med mønsterbeskyttet design som gir et moderne og stilsikkert utseende. Kraftig ståltykkelse med høy stabilitet og styrke, forenkler og effektiviserer monteringsarbeidet.