StartsidenTips og rådInspirasjon

Med torvtak går hytta i ett med naturen

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Rundt 90 prosent av alle nye hytter anlegges med torvtak.

Med torvtak glir hytta inn i de naturskjønne omgivelsene

Nesten alle norske fjellhytter som bygges nye i dag har torvtak. Hvis du velger riktige materialer og gjør fornuftig vedlikehold, kan slike tak holde seg grønne og fine gjennom generasjoner.

Link

Med torvtak glir hytta inn i de naturskjønne omgivelsene

Før i tiden var det vanlig å anlegge tak av bjørkenever og torv i Norge. Dette var en velprøvd løsning som både isolerte og ga tette tak. I dag blir tradisjonen med torvtak i stor grad holdt i hevd av hyttefolket. I tillegg til at slike tak ofte er et krav når det bygges i fjellområder, er det også det klart foretrukne valget, og rundt 90 prosent av alle nye hytter anlegges med torvtak, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Det er imidlertid stor forskjell på 1800-tallets torvtak og torvtak som monteres på nye hytter i dag. Først og fremst har never blitt erstattet av nye og bedre underlagsmaterialer som gir bedre fuktsikring, drenering og beskyttelse for røtter og vekster.

– Vår erfaring er at det beste er å benytte en såkalt «to-trinns tetting». Det innebærer å først montere et solid underlagsbelegg som en vanntett membran på et bærende undertak, og deretter en knaste- eller torvtaksplate oppå som beskytter og sikrer effektiv drenering, forklarer Hans Olav Bømark fra Isola.

Moderne torvtak

Isolas løsning består av underlagsbelegget Isola Isokraft som membran og den originale knasteplaten Platon Xtra Torvtak. Isokraft er et svært kraftig og robust underlagsbelegg som kan ligge ubeskyttet i hele to år. I kombinasjon med Platon Xtra får taket svært god fuktbeskyttelse.

Link

«TO-TRINNS TETTING»

Isola har utviklet en moderne måte for å anlegge torvtak

Torvtaksplaten bidrar i tillegg til god forankring av torva og god sikkerhet mot at røtter kan trenge gjennom membranen som ligger under. Resultatet blir et torvtak som holder tett, og som kun krever eventuell vanning for å holde seg grønt og pent.

– Det aller viktigste for å unngå lekkasjer er riktig utførelse av alle detaljene på taket. Til vår løsning finnes det både festemidler og tilbehør som gjør det enklere og sikrere for de som skal utføre takarbeidene. Et riktig utført torvtak krever minimalt med vedlikehold, og kan i prinsippet ha nærmest ubegrenset holdbarhet, sier Bømark.

– Knasteplaten som beskytter membranen har mer enn 50 års levetid, og sørger dermed for en svært sikker takløsning, avslutter han.

Drømmer du om torvtak på hytta?

Drømmer du om torvtak på hytta?

Med «Fiks Ferdig» fra Byggmakker kan du hjelp av dyktige håndverkere »

Link
Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Inspirasjon: Bli en superproff på tak Byggmakker

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

29.10.2020

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle Byggmakker

Slik får du slett tak uten å slipe og sparkle

29.10.2020

Taket er vanskelig å nå. Disse ferdigtapetserte takplatene har en innovativ funksjon som sparer deg for den tyngste jobben.