StartsidenTips og rådInspirasjon

Miljøvennlig peiskos

Rentbrennende ovner med økt varmelagringskapasitet og mindre utslipp er morgendagens oppvarmingskilde. I dag kan de beste ildstedene ta ut hele 84 prosent av energien i veden. Ildsteder produsert før 1998 tok til sammenligning ikke ut mer enn 40 prosent av varmen under rolig fyring.

Dovre har drevet forskning og utvikling sammen med SINTEF Energi og Norges Forskningsråd for nettopp å lage bærekraftige ovner som reduserer partikkelutslippene. Økodesignmerking betyr at produktene oppfyller minstekrav knyttet til energieffektivitet og dermed reduserer den negative miljøpåvirkningen til produktets livssyklus.

Dette betyr ikke at design har kommet i andre rekke. Dovre er kjent for sine stilrene og moderne peisløsninger av høy kvalitet. En Dovrepeis er laget for å være et naturlig samlingspunkt, en miljøvennlig oppvarmingskilde og en del av interiøret. Sjekk noen av de lekre bestselgerne fra Dovre nedenfor.

Dovre Bold 300. Denne peisovnen i støpejern får du i sort lakk (avbildet), hvit emalje eller lysgrå emalje. Den kompakte og stilige peisovnen er 101 cm høy og selvfølgelig i Energiklasse A+.

Dovre Vista 902. Peisinnsatsen i energiklasse A+ er et flott blikkfang som glir inn i interiøret. Bredden på 88 cm fremhever det rene designet og rette linjene som rammer inn flammene.  

 Dovre Zen 102. Denne prisvinnende peisinnsatsen er utviklet spesielt for lavenergiboliger i samarbeid med Sintef og Norges Forskningsråd. Selvfølgelig også i energiklasse A+ og fås i standard sort lakkert ramme. Husk at du kan bruke peisen som en stilig romdeler samtidig som du nyter varmen og flammene fra flere sider.

Seks råd til deg som har lyst på peis

  1. Hvilket rom passer best? I prinsippet kan de fleste rom ha et ildsted forutsatt at det finnes avtrekk (skorstein) og at takhøyden ikke er lavere 2,4 meter. Husk at ildstedet bør matche størrelsen på rommet. Beregn 80 W per kvadratmeter.

  2. Skorstein og brannmur. Sikre at skorsteinen er tett, høy nok (over 4 meter) og at brannmuren er riktig dimensjonert. Er du usikker, spør gjerne din lokale Byggmakkerforhandler.

  3. Plassering i rommet. Tenk godt igjennom hvordan du skal bruke rommet i dag og i fremtiden. En TV er lettere å flytte rundt på enn en peis.

  4. Velg riktig type ildsted. Trenger du en peisovn, vedovn eller peisinnsats? Dovre har utvalget innen alle tre kategorier.

  5. Husk å søke. Husk at gassovner/peiser er søknadspliktige. Skaff deg riktig søknadsskjema hos ditt stedlige bygningsråd eller hos feiervesenet.

  6. DIY eller montør? Noen liker å gjøre alt selv, mens andre trenger litt hjelp. Ikke vær redd for å leie inn en montør om du trenger hjelp. Vi anbefaler deg å benytte en sertifisert montør. Liste over sertifiserte montører finner du på norskvarme.org.
Kos med peis Byggmakker

Kos med peis

21.10.2015

Vi Nordmenn elsker peiskos, og mens det blir kaldere ute forbereder vi oss til en lang sesong innendørs. Kanskje det er på tide å oppgradere peisen i stua? Eller hva med en peis på kjøkkenet?

Kunsten å finne den riktige peisen Byggmakker

Kunsten å finne den riktige peisen

01.03.2013

En peis skaper ikke bare en lun atmosfære i hjemmet. Dagens vedovner holder heldigvis også en høy standard, både med tanke på oppvarming, miljøteknologi og design. Her er noen av høstens mest spennende alternativer.