StartsidenTips og rådInspirasjon

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt

Med en «ECO ytterdør» slipper du å fyre for kråkene. Les videre og finn ut hvilke dører ekspertene våre ville lagt i handlekurven.

Du tenker kanskje at alle ytterdører er godt isolerte. Slik er det ikke – men det vi vet er at det finnes dører som er spesialdesignet for å redusere varmetap og som senker kravet til oppvarming av boligen din.

— I et hus vil du få den store energibesparelsen fra godt isolerte flater som gulv, vegger, tak, og vinduer. En ytterdør med god isolasjonsevne sørger for at inngangspartiet er like godt isolert som resten av huset og sikrer behagelig temperatur i entreen, forteller Knut Willy Dahl, salgssjef i Swedoor.

Han anbefaler å velge en klimavennlig ECO-dør som virkelig holder på varmen. Disse dørene har bedre isolert og tykkere dørstamme enn en standard ytterdør. ECO-dører med glassåpning har energiglass i tre lag og støpt tetning uten skjøter. Med en slik dør unngår du også trekk og kaldras som er vanlig på gamle, enkle ytterdører.

ECO ytterdør: Dette er våre favoritter

En ytterdør kan utgjøre en stor forskjell på boligens utseende.

ECO-dørene fra Swedoor er 27 til 30 millimeter tykkere enn standardører, men designet er minst like lekkert. Modellene bygger på samme design som øvrige dører i serien ADVANCE-LINE fra Swedoor. Dørene passer fint til det stilrene uttrykket som preger mange passiv- og lavenergiboliger, men det finnes også klassiske varianter. Valgmulighetene er mange med ulike glassalternativer og farger.

Dette er våre favoritter:

FAVORITT I EIK: Ytterdør Function Elbe fra Swedoor. Foto: Swedoor.

MODERNE DØR PÅ KLASSISK HUS: Ytterdør Character Digits fra Swedoor. Foto: Swedoor.

KLASSISK HVIT: Ytterdør Classic Debussy fra Swedoor. Foto: Swedoor.

TIDLØS MED MYE GLASS: Denne døren heter Character Dice og leveres av Swedoor. Foto: Swedoor.

Sjekkliste for valg av ytterdør

  1. Velg en dør med høy kvalitet. En ytterdør skal tåle både nordiske temperaturer og klimaendringer. Pass på at du velger en CE-merket dør med lang formstabilitets- og produktgaranti.
  2. Velg en dør med god isolering som holder varmen inne selv om det er skikkelig kaldt. Bor du i et passivhus eller i hus som ligger utsatt til kan en lavenergidør med lav U-verdi være et godt alternativ.
  3. Velg en dør med innbruddsforsterkede hengsler og lås med hakereile. Vil du føle deg ekstra trygg, velger du en dør med sikkerhetsklassifisering i henhold til EN 1627 RC3.
  4. En god dør bør også være lydisolert. Når du har lukket døren, ønsker du ikke forstyrrende lyder fra veien eller forbipasserende. Spør selgeren om døren har en lydisolert konstruksjon.
  5. Tenk på mulighetene for ulike glassfelt i døren, eller å kombinere døren med glasspartier over eller på siden for å skape en lys og innbydende entré. 

Bygge ny bolig?

Ifølge byggeforskriften TEK 17 skal døråpningens frie bredde i en utvendig dør nå utgjøre 860 mm. 

Det vil si at alle nye boliger må bygges med døråpninger som følger denne forskriften. Dette er blant annet fordi rullestoler skal kunne trilles inn og ut uten problem. Swedoor har ytterdører med mål som tilfredsstiller kravene i TEK 17 – og dører i standard mål (modul 10) med forkrøplede hengsler. Du finner veiledningen om byggeteknisk forskrift (TEK17) fri åpning i dør her.

VIL DU LESE MER INSPIRASJON OG TIPS OM YTTERDØRER?

Gode grunner til å velge trefiber-isolasjon Byggmakker

Gode grunner til å velge trefiber-isolasjon

22.09.2020

I dag har mange boligeiere god peiling på valg av byggematerialer. Men vet vi nok om hva som beskytter boligen vår mot vær og vind?

Ytterdøra ble prikken over i-en på hytta  Byggmakker

Ytterdøra ble prikken over i-en på hytta

25.06.2020

Hva har rorbua til Katrine og hytta til Ann Kristin til felles? Begge har robuste ytterdører med design som matcher nordiske omgivelser.

Slik unngår du innbrudd: Riktig ytterdør kan minske risikoen Byggmakker

Slik unngår du innbrudd: Riktig ytterdør kan minske risikoen

04.06.2020

Alle som har opplevd innbrudd kan skrive under på at det er en guffen følelse. Før du drar på ferie er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å forhindre det.

Slik får du en «pustende» bolig Byggmakker

Slik får du en «pustende» bolig

26.03.2020

Denne isolasjonen bidrar til et naturlig og behagelig inneklima, gir god lyddemping og er behagelig å jobbe med. Her er alt du trenger å vite om trefiberisolasjon.