StartsidenTips og rådInspirasjon

Nytt rom under skråtaket


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Etter hvert som tiden gikk og familien vokste, kom behovet for mer plass. Men familien ville ikke flytte. Løsningen ble modernisering og bedre plassutnyttelse med takvinduer.

Når det er behov for mer plass er det ofte på toppen plassen er dårligst utnyttet. Ganske vanlig er det at loftsrommet har et vindu i hvert hjørne og kanskje et gammelt takvindu på midten. Her ligger det store muligheter for å lage mer beboelige og anvendelige rom. I våre 70-, 80- og 90-tallshus er det mye ubehandlet treverk i takene. Ved å male det hvitt, sand eller perlegrått får man nær sagt helt nytt loft.

Hvis du virkelig vil ha mer plass, men det ikke passer å bygge et tilbygg, er takvinduer i mange tilfeller et veldig godt alternativ. Takvinduer er billigere og gir mye mer dagslys enn eksempelvis en ark. Det gir også mange flere muligheter til utnyttelse av rommet. Med lyse flater som reflekterer mye av lysinnfallet på dagtid, og det kunstige lyset på kveldstid, vil rommene under skråtaket oppleves som åpne og luftige.

Fordi takvinduene monteres mot yttertaket vil det faktisk øke takhøyden under vinduene med 30 – 40 cm i hele vindusfeltet. En hyggelig bonus er utsikt og masse dagslys. Ta kontakt med en arkitekt eller en dyktig håndverker som kan hjelpe med å plassere vinduene riktig i rommet. Høyt plasserte takvinduer gir rikelig med dagslys. Er førsteprioritet å få mer utsikt, må takvinduene derimot ikke monteres for høyt. Kanskje det er plass og behov for begge deler? En ofte brukt løsning er å sette inn to rader med takvinduer, gjerne med ulike størrelser der de nederste er større enn de øverste. Dette gir fri utsikt og man slipper en «sprosse» midt i synsfeltet.

Takvinduene fra Velux har karmer med fargekode 0500. De tre nederste takvinduene måler 78 x 180cm, mens de øverste er 78 x 98cm. Mellom vinduene sideveis er det brukt lavtbyggende hjelpesperrer, som bygger mindre ned i rommet enn vanlige sperrer. Dette gir større takhøyde under hele vindusfeltet.

Før-bilde: Loftsrommet ble tidligere kun benyttet til lekerom og TV-stue for barna. Etter at de satte inn takvinduer og malte med lys maling, er toppetasjen nå svært godt utnyttet. Rommet har blitt familiens hovedstue.

Luft og lys

Takvinduer kan utgjøre forskjellen på om et rom er innbydende til å oppholde seg i eller ikke. Masse tiltrengt dagslys slipper inn, og man kan lufte etter behov.

Solskjerming

Når solen skinner for sterkt eller du vil ha et mørkt rom, finnes det mange løsninger for solskjerming til takvinduer. Utvendig solskjerming stopper varmen mest effektivt, da solens stråler ikke når frem til glasset. Innvendig solskjerming til takvinduer bør ha sideskinner, slik at de henger like pent på plass etter noen års bruk.

Hjemmekontor på loftet

Å jobbe ved skjerm eller se på TV når solen står høyt på himmelen, er ingen problem selv med takvinduer. Med plisségardiner slipper du å få inn det direkte sollyset, samtidig som de stenger for innsyn.

Himmelfarger

Både oppholdsrom og kontor kan bli "nye" ved å sette inn takvinduer. Ofte er det behov for å skjerme for direkte sollys, men fremdeles beholde dagslyset. Her er det brukt lysgjennomskinnelige rullegardiner i ulike blåtoner. Lyse duker slipper inn mest lys.

Lysere bad

Mange har ikke mulighet for å bruke mange kvadratmeter til bad. Men romfølelsen og hyggen kan tas til nye høyder med dagslys fra vinduer. Med vindu i taket kan du telle stjerner mens du ligger i badekaret.

Demper støy

Takvinduer har naturlig nok en vinkel som gjør at regnet lander ned på vinduet. Er du redd for at regn og hagl skal holde deg våken om natten, kan du gardere deg med en utvendig, lyddempende rulleskodde.

Bytte tak: Dette må du vite  Byggmakker

Bytte tak: Dette må du vite

18.03.2020

Er du usikker på om taket ditt holder en vinter eller regnvåt sommer til, anbefaler vi deg å lese videre. Vanlig boligforsikring dekker nemlig ikke vannlekkasjer utenfra.

Slipp dagslyset inn med nye takvinduer Byggmakker

Slipp dagslyset inn med nye takvinduer

23.09.2019

Med takvinduer på kjøkkenet, gangen, soverommet eller i gangen kan du på magisk vis endre hele helhetsinntrykket av rommet.

Det naturlige valget: Betong eller tegl på ditt nye tak? Byggmakker

Det naturlige valget: Betong eller tegl på ditt nye tak?

30.08.2019

Betongtakstein og tegltakstein har stort sett samme vekt/m2 og kan legges på takvinkler ned til 14 grader. Når du skal velge hva som passer best på ditt tak bør du ta hensyn til klima, topografi, hustype, nabolag og selvfølgelig din personlige smak.

Med torvtak går hytta i ett med naturen Byggmakker

Med torvtak går hytta i ett med naturen

05.08.2019

Rundt 90 prosent av alle nye hytter anlegges med torvtak.